Νομική Γωνία: Δραματικές αλλαγές που θα κάνει ο νέος νόμος περί ισότητας γάμου στην Ταϊλάνδη

Το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου στην Ταϊλάνδη, που πέρασε από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων για τους γαμήλιους συντρόφους οποιουδήποτε φύλου. Εάν γίνει νόμος, ακολουθούν ορισμένες σημαντικές αλλαγές που θα φέρει σύμφωνα με τους συνεργάτες μας Issan Δικηγόροι, οι οποίοι συμβάλλουν τακτικά σε νομικά σχετικά άρθρα εδώ στο The Pattaya News.

1. Ορολογία ουδέτερη ως προς το φύλο: Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναθεώρηση του άρθρου 1448 του Αστικού και Εμπορικού Κώδικα της Ταϊλάνδης, κοινώς γνωστό ως «νόμος γάμου». Θα αντικαταστήσει τους όρους «σύζυγος» και «σύζυγος» με τον πιο περιεκτικό όρο «σύζυγος». Επιπλέον, το νομοσχέδιο προτείνει την αντικατάσταση του όρου «άνδρας» και «γυναίκα» με τον όρο «πρόσωπο».

2. Νομική αναγνώριση ομοφυλοφιλικών ενώσεων: Η Ταϊλάνδη θα γίνει η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων. Αυτή η αναγνώριση θα παρέχει ίσα δικαιώματα και ευθύνες στα ζευγάρια ανεξάρτητα από το φύλο τους.

3. Δημοσίευση στη Βασιλική Εφημερίδα: Μετά από έγκριση από τη Γερουσία και έγκριση από την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα του Βασιλιά, το νομοσχέδιο θα δημοσιευθεί στη Βασιλική Εφημερίδα. Στη συνέχεια θα γίνει νόμος μετά από περίοδο αναμονής 60 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν επίσημα να παντρευτούν και να απολαύσουν νομική προστασία.

4. Διεθνής αναγνώριση: Με τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η Ταϊλάνδη θα ενταχθεί στη σειρά χωρών όπως η Ταϊβάν και το Νεπάλ στην Ασία που αναγνωρίζουν ίσα δικαιώματα γάμου. Αυτή η κίνηση θα ανυψώσει τη θέση της Ταϊλάνδης στα μάτια του κόσμου.

5. Κατάργηση της έμφυλης γλώσσας: Το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει υποστεί προσαρμογές για να διασφαλιστεί ότι η γλώσσα των φύλων ευθυγραμμίζεται με το τρέχον κοινωνικό πλαίσιο. Οι βουλευτές εργάστηκαν για την εξάλειψη της διατύπωσης που θα μπορούσε να περιορίσει τα δικαιώματα των LGBTI+ ατόμων, ιδιαίτερα εκείνων των ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά.

Συνολικά, το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ταϊλάνδης προς μεγαλύτερη ένταξη και ίσα δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους.

Εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με την ισότητα του γάμου, ο νόμος περί ισότητας γάμου στην Ταϊλάνδη εισάγει πολλές άλλες νομικές τροποποιήσεις:

1. Γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο: Το νομοσχέδιο τροποποιεί 68 διατάξεις του Αστικού και Εμπορικού Κώδικα της Ταϊλάνδης. Αντικαθιστά τους υπάρχοντες όρους «σύζυγος» και «σύζυγος» με τον πιο περιεκτικό όρο «παντρεμένο ζευγάρι». Αυτή η αλλαγή διασφαλίζει ότι τα ζευγάρια LGBTQ έχουν ίσο νομικό καθεστώς και δικαιώματα.

2. Κληρονομικά δικαιώματα: Τα ομόφυλα ζευγάρια θα απολαμβάνουν πλέον κληρονομικά δικαιώματα ισοδύναμα με εκείνα σε γάμους ετεροφυλόφιλων. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία και η περιουσία μπορούν να μεταβιβαστούν σε έναν σύζυγο χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.

3. Δικαιώματα υιοθεσίας: Το νομοσχέδιο παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Αυτό το σημαντικό βήμα διασφαλίζει ότι οι οικογένειες LGBTQ έχουν τις ίδιες νομικές ευκαιρίες να δημιουργήσουν και να μεγαλώσουν οικογένειες με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

4. Λήψη ιατρικών αποφάσεων: Με τον νέο νόμο, οι ομόφυλοι σύζυγοι θα έχουν την εξουσία να λαμβάνουν ιατρικές αποφάσεις ο ένας για τον άλλον. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου ένας συνεργάτης είναι ανίκανος ή ανίκανος να παράσχει τη συγκατάθεσή του.

5. Αναγνώριση γάμων αλλοδαπών: Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τους γάμους ομοφύλων που γίνονται στο εξωτερικό. Τα ζευγάρια που παντρεύονται νόμιμα σε άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν τα σωματεία τους στην Ταϊλάνδη, παρέχοντάς τους νομική προστασία και δικαιώματα εντός της χώρας.

Αυτές οι αλλαγές προωθούν συλλογικά την ισότητα, εξαλείφουν τις διακρίσεις και ενισχύουν τη νομική υπόσταση των LGBTQ ατόμων και ζευγαριών στην Ταϊλάνδη.

Οι LGBTQ+ ακτιβιστές στην Ταϊλάνδη εξέφρασαν ελπίδες και ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου. Ενώ γιορτάζουν την πρόοδο προς τα ίσα δικαιώματα, τονίζουν επίσης τομείς στους οποίους το νομοσχέδιο υστερεί. Εδώ είναι μερικές από τις ανησυχίες τους:

1. Ελλιπείς προστασίες: Αν και το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων, ορισμένοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεν παρέχει ολοκληρωμένη προστασία για τα άτομα LGBTQ+. Πιστεύουν ότι χρειάζονται πρόσθετες διατάξεις για την προστασία από τις διακρίσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης, της στέγασης και της υγειονομικής περίθαλψης.

2. Γονικά δικαιώματα: Το νομοσχέδιο δεν αφορά ρητά τα γονικά δικαιώματα για ομόφυλα ζευγάρια. Οι ακτιβιστές τονίζουν την ανάγκη για σαφείς νομικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την υιοθεσία, την επιμέλεια και τις γονικές ευθύνες. Η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τους γονείς LGBTQ+ είναι ζωτικής σημασίας για την οικογενειακή σταθερότητα και ευημερία.

3. Δικαιώματα των διεμφυλικών: Αν και το νομοσχέδιο εστιάζει στην ισότητα του γάμου, δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Οι ακτιβιστές συνηγορούν υπέρ της ευρύτερης νομικής αναγνώρισης και προστασίας για τα τρανς άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών ονόματος και φύλου στα επίσημα έγγραφα.

4. Θρησκευτική Αντιπολίτευση: Μικρή παράταξη θρησκευτικών βουλευτών έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο. Ανησυχίες προκύπτουν από συντηρητικές απόψεις που μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή διέλευσή του. Η εξισορρόπηση της θρησκευτικής ελευθερίας με τα ίσα δικαιώματα παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα.

5. Προκλήσεις εφαρμογής: Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η αποτελεσματική εφαρμογή του μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Οι ακτιβιστές ανησυχούν για τα γραφειοκρατικά εμπόδια, την κοινωνική αποδοχή και τη διασφάλιση ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς εμπόδια.

Συνοψίζοντας, ενώ ο νόμος περί ισότητας γάμου αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο, οι ακτιβιστές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ένα πιο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει τις διαφορετικές ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε Issan Δικηγόροι, στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω, για βοήθεια με τυχόν προβλήματα που μπορεί να είχατε ή ερωτήσεις σχετικά με νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του γάμου, που είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμβουλή ενός αξιόπιστου δικηγόρου.

Isaan Lawyers ειδικεύεται στην παροχή νομικών υπηρεσιών για ομογενείς και αλλοδαπούς υπηκόους στην Ταϊλάνδη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την Issan Lawyers εδώ.

-
*Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Αυτό το άρθρο παρέχει γενικές πληροφορίες και δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο για εξατομικευμένη καθοδήγηση.*

Διαφημιζόμενος/Γνώμη.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/