Medical Bytes Thailand Number 102: Πότε είναι πολύ αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα;

Το παρακάτω είναι ένα guest άρθρο από τον Doc Martyn. Οι απόψεις και οι συμβουλές του είναι αποκλειστικά δικές του. Τα στοιχεία επικοινωνίας του βρίσκονται στο τέλος του άρθρου.

1. Ο έρωτας του κ. Mike με τα τσιγάρα ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια, όταν ήταν 18 ετών. Από τότε, κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα. Δεν έχει εθιστική προσωπικότητα. Δεν πίνει αλκοόλ. Δεν κάνει χρήση ναρκωτικών. Δεν παίζει. «Το κάπνισμα είναι η μόνη μου κακία και το απολαμβάνω». Αυτος λεει.

Στις 9 Δεκέμβριοth Το 2023 υπέφερε πόνο στο κεντρικό στήθος. 'Σαν ένα βάρος στο στήθος μου' και πόνος στο αριστερό του χέρι. Ο τοπικός γιατρός του τον έστειλε στο νοσοκομείο της Μπανγκόκ στην Πατάγια (BHP) για να διαχειριστούν το «έμφραγμα» του, το οποίο και έκαναν. Ο κύριος Mike δεν είχε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο πόνος του ήταν μόνο σοβαρή στηθάγχη.

Μετά από 3 ώρες, αφού σταθεροποιήθηκε, πήρε εξιτήριο στο σπίτι με ραντεβού στις 18th Δεκέμβρη για στεφανιογραφία. Η φροντίδα του στο Υγεία και ασφάλεια ήταν δωρεάν, αλλά η αγγειογραφία του κόστιζε 400,000 THB. Εάν απαιτούνταν στεντ η χρέωση θα ήταν πολύ υψηλότερη.

2. Ήρθε να με δει στις 13 Δεκεμβρίου. Παρουσιαζόταν ως ένας εύρωστος άντρας, ύψους 183 εκατοστών, βάρους 100 κιλών, που ήταν ασταθής στα πόδια του. Έπαθε αταξία λόγω του συνδρόμου Wallenberg, γνωστό και ως πλευρικό μυελικό σύνδρομο.

Φαινομενικά, το 2021 ενώ έπαιζε μπιλιάρδο σε ένα μπαρ τα πόδια του αδυνάτισαν. Πήγε σπίτι να ξεκουραστεί. Το πρωί δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του. Δεν άντεχε. Νοσηλευόταν στο Υγεία και ασφάλεια για 3 ημέρες, όπου τέθηκε η διάγνωση του συνδρόμου Wallenberg.

3. σύνδρομο Wallenberg προκαλείται από εγκεφαλικό επεισόδιο στο στέλεχος του εγκεφάλου από μειωμένη ροή αίματος στην οπίσθια κάτω παρεγκεφαλιδική αρτηρία (ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΙΡΑ XNUMX ΣΤΙΓΜΕΣ). Το εγκεφαλικό του κ. Mike δεν ήταν σοβαρό. Αποκαταστάθηκε καλά. ο Υγεία και ασφάλεια τον εξήλθε με Apolets 75 mg (κλοπιδογρέλη, αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο ή «αραιωτικό αίματος») και Chlovas 40 mg (στατίνη). Και οι δύο θεραπείες ήταν κατάλληλες. Όμως οι γιατροί δεν τον συμβούλεψαν να κόψει το κάπνισμα, καθώς το κάπνισμα ήταν μια από τις αιτίες του συνδρόμου Wallenberg.

4. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, επανεξέτασα την αξονική τομογραφία στεφανιαίου ασβεστίου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίουth από το Υγεία και ασφάλεια. Είχε εκτεταμένες και σημαντικές εναποθέσεις ασβεστίου σε όλες τις στεφανιαίες αρτηρίες του, δείτε φωτογραφίες 1-6.

Η βαθμολογία ασβεστίου του ήταν 1,775.57, που τον τοποθετεί στο 97th εκατοστημόριο. Αυτό σημαίνει ότι το 97% των ασθενών στην ηλικιακή του ομάδα θα είχε λιγότερο ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες και το 3% θα είχε περισσότερο από αυτόν. Αυτό είναι σοβαρό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο κ. Mike κινδύνευε αιφνίδιο θάνατο.

5. Η φυσική εξέταση του κ. Mike ήταν ασυνήθιστη:

Αριστερό χέρι: BP 106/77, παλμός 84 SR (Φλεβοκομβικός ρυθμός, ο ιατρικός όρος για τον κανονικό ρυθμό), οι καρδιακοί ήχοι ήταν φυσιολογικοί αλλά είχε ένα αχνό μώλωπα, μουρμουρητό, στο πάνω αριστερό στήθος κάτω από το οστό του γιακά.

Για έναν άντρα του αναστήματος του, περίμενα η ΑΠ του να είναι υψηλότερη. Τον ρώτησα για το BP του. Με καθησύχασε ότι η φυσιολογική του ΑΠ ήταν πολύ υψηλότερη. Μέτρησα την ΑΠ στο δεξί του χέρι. Η ανάγνωση ήταν 137/91.

Ο κ. Mike είχε αθηροσκληρωτική στένωση στην αρχή της αριστερής βραχιόνιου αρτηρίας του, η οποία προκαλούσε το φύσημα και περιόριζε τη ροή του αίματος στο αριστερό του χέρι, προκαλώντας χαμηλή ΑΠ.

Σαφώς, ήταν αυτή η στένωση που του προκάλεσε το σύνδρομο Wallenberg, ένας θρόμβος από τη στένωση ταξίδεψε στον ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΙΡΑ XNUMX ΣΤΙΓΜΕΣ προκαλώντας το εγκεφαλικό. δείτε τη φωτογραφία 7 ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΙΡΑ XNUMX ΣΤΙΓΜΕΣ κλαδιά από τη Σπονδυλική αρτηρία.

Έτσι, εκτός από τη στεφανιαία νόσο του (CAD), ο κ. Mike έχει και Περιφερική Αγγειακή Νόσο (PVD). Είναι βαριά άρρωστος και η ασθένειά του σχετίζεται άμεσα με την 45χρονη προσκόλληση του στο τσιγάρο.

6. Ήταν επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το αθηροσκληρωτικό φορτίο του κ. Mark.

Του έδωσα την εξής συμβουλή:

Σταμάτα το κάπνισμα.

Ακύρωση της προγραμματισμένης αγγειογραφίας και στεντ της καρδιάς του.

Διπλασιάστε τη δόση στατίνης του σε ατορβαστατίνη 40 mg δύο φορές/ημέρα.

Ξεκινήστε το Isosorbide mononitrate 10 mg δύο φορές/ημέρα.

Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις οδηγίες:

Σταμάτα το κάπνισμα: Εμπειρικά ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Ακυρώστε την αγγειογραφία: Εκτός από τις εναποθέσεις ασβεστίου στα τοιχώματα των καρδιακών του αρτηριών, η αξονική τομογραφία εντόπισε σημαντική στεφανιαία αθηροσκλήρωση.

Υπάρχουν δύο κύριες αρτηρίες στην ανθρώπινη καρδιά. την αριστερή και τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Αυτές οι αρτηρίες δεν συνδέονται. Εάν, ωστόσο, η μία ή και οι δύο αρτηρίες τεθούν σε κίνδυνο, με την πάροδο του χρόνου οι δύο αρτηρίες μεγαλώνουν και Συμμετοχή.

Παρά το αθηροσκληρωτικό φορτίο και τη στεφανιαία στένωση του κ. Mike, υπέφερε μόνο από στηθάγχη και όχι έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έτσι, λόγω της αθηροσκλήρωσης, η αριστερή και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία είχαν συνδεθεί και αλληλοϋποστήριζαν. Αυτή η σύνδεση απέτρεψε ένα έμφραγμα και του έσωσε τη ζωή.

Για τρεις λόγους δεν έχει νόημα η αγγειογραφία και το stenting: 1. Οι στεφανιαίες αρτηρίες του παρέχουν παράπλευρη κυκλοφορία, 2. Το stent δεν θα μειώσει το αθηροσκληρωτικό του φορτίο. 3. Το κόστος θα ήταν απαγορευτικό.

Διπλασιάστε τη δόση των στατινών: Το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών (μόρια που περιέχουν οξυγόνο με ανομοιόμορφο αριθμό ηλεκτρονίων) και των αντιοξειδωτικών (μόρια που δίνουν ελεύθερα ένα ηλεκτρόνιο) που σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες στη στεφανιαία αρτηρία βλάπτουν το ενδοθήλιο (εσωτερική επένδυση) της αρτηρίας. Αυτή η βλάβη είναι βουλωμένη από μακροφάγα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται κύτταρα αφρού. Αυτά τα κύτταρα απορροφούν την LDL χοληστερόλη, την «κακή» χοληστερόλη, προκαλώντας αθηροσκλήρωση. Όταν αυτά τα μακροφάγα πεθαίνουν, προκαλούν φλεγμονή στο αρτηριακό τοίχωμα. Αυτό αυξάνει την στεφανιαία αθηροσκλήρωση και παράγει την εναπόθεση ασβεστίου.

Η αιτία της αθηροσκλήρωσης είναι το οξειδωτικό στρες. Έτσι, η εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο, όχι ένα πρωτογενές φαινόμενο, όπως είναι η ασβεστοποίηση.

Η μείωση των επιπέδων της LDL αντιστρέφει αυτήν την παθολογική διαδικασία.

Έναρξη δινιτρικού ισοσορβιδίου: Αυτό το φάρμακο είναι ένα νιτρικό που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για την πρόληψη της στηθάγχης.

7. Ο κύριος Μάικ είναι σοβαρά άρρωστος. Έχει τόσο Στεφανιαία Αθηροσκλήρωση (CA) όσο και Περιφερική Αγγειακή Νόσο (PVD). Μετά το εγκεφαλικό του πριν από δύο χρόνια, αν ο κύριος Mike είχε σταματήσει το κάπνισμα, το αθηροσκληρωτικό του φορτίο δεν θα είχε προχωρήσει στο σημερινό του επίπεδο.

Του έχω εντυπώσει τη σημασία της αλλαγής.

Ο κύριος Μάικ πρέπει να σωθεί. Έχει κόψει το κάπνισμα. Αν θέλει να βελτιώσει την υγεία του και των βλαστοκυττάρων του, πρέπει να αλλάξει τη συνήθειά του. Πρέπει: Να σταματήσει την υπερβολή και την απληστία. Σταματήστε κάθε άγχος. Σταματήστε όλη τη ζάχαρη. Ξεκινήστε μια μεσογειακή διατροφή. Τρώτε μόνο μία φορά την ημέρα. Πιείτε τσάι (πράσινο ή μαύρο). Τρώτε 1-2 τετράγωνα κακάο 85% (τουλάχιστον) σοκολάτα μαγειρέματος καθημερινά (τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά).

8. Η ζωή του κυρίου Μάικ κρέμεται στην ισορροπία.

-Η καρδιακή του κατάσταση είναι επισφαλής.

-Εάν η στένωση στη βραχιόνιο αρτηρία του αυξηθεί, θα μπορούσε να υποστεί περαιτέρω εγκεφαλικό στέλεχος που θα επιδεινώσει μόνιμα το σύνδρομό του Wallenberg.

-Αν η στένωση στην αρχή της αριστερής βραχιόνιου αρτηρίας του, βλέπε φωτογραφία 7, ολοκληρωθεί, η παροχή αίματος στο χέρι του θα διαταραχθεί. Το αριστερό του χέρι θα γίνει επώδυνο, θα μαυρίσει και θα ακολουθήσει γάγγραινα.

Για χάρη του, ελπίζω να μην είναι αργά.

«Ποτέ δεν είναι αργά να κόψεις το κάπνισμα"

Προσθήκη: Τα τελευταία 6 χρόνια, ως συνταξιούχος ιατρός που ζούσα στο Buriram, πρόσφερα δεύτερες απόψεις για οποιοδήποτε ιατρικό ζήτημα. Πρόσφατα μετακόμισα στην Πατάγια. Όπως και σε αυτήν την περίπτωση, εάν διαμένετε εκτός της Πατάγια, παρέχονται τηλεφωνικές διαβουλεύσεις. Για βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου, Doc Martyn, στο Facebook ή καλέστε το Dao στο 095 414 8145.

Φωτογραφίες:

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/