Ιατρικά Bytes Αριθμός 97: Χωρίς πόδια στην Ταϊλάνδη

Medical Bytes No 97: “Legless in Thailand”

Αρχικά Δημοσιεύθηκε το 30 / 9 / 23

Σημείωση του συντάκτη: Ορισμένες εικόνες σε αυτό το editorial γνώμης θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τους ευαίσθητους θεατές. Συνιστάται η διακριτικότητα του θεατή. Όλες οι εικόνες είναι στο τέλος για όσους θέλουν μόνο να διαβάσουν την ιστορία.

1. Ο Άλεξ μου έστειλε μήνυμα στις 9 Μαΐου 2023.

Η ιστορία του: «Στις 13 Απριλίου 2023, έκανα μια πτώση στο γήπεδο του γκολφ και προσγειώθηκα στο αριστερό μου γόνατο και στον ώμο. Παρακολούθησα την τοπική κλινική για να πάρω αντιβιοτικά για τα κοψίματα και τις γρατσουνιές στο γόνατό μου. Παρατήρησα ότι είχα 3 αρκετά περίεργη όψη, μη τρυφερά, κόκκινα σημάδια, κάτω από το δέρμα, πάνω από τον αριστερό μου αστράγαλο. Μετά από μια εβδομάδα, το δέρμα έγινε μαύρο και έγινε επώδυνο, φωτογραφίες 1 και 2. Επισκέφθηκα το τοπικό νοσοκομείο……..Μου είπαν να πάρω αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και να πηγαίνω καθημερινά στην τοπική κλινική υγείας για ντύσιμο. Ο πόνος αυξήθηκε. Έμοιαζε σαν να χύνεται βραστό νερό στο δέρμα, οι φωτογραφίες 3 & 4 είναι οι πληγές μετά από 2 εβδομάδες. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και να μου πεις τις σκέψεις σου».

2. Μιλήσαμε αργότερα εκείνη την ημέρα. Του είπα ότι χρειαζόταν νοσοκομειακή περίθαλψη για τον εντοπισμό των βακτηρίων στα τραύματά του, ακολουθούμενη από κατάλληλη ενδοφλέβια, ενδοφλέβια, αντιβιοτικά.

Ο Alex εισήχθη στο νοσοκομείο στις 10 Μαΐου. Του χορηγήθηκε το ενδοφλέβιο αντιβιοτικό, Clindamycin.

Τον συμβούλεψα ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν επιπλέον αντιβιοτικά.

Στις 12 Μαΐου, μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ο γιατρός μου είπε χθες ότι ήθελαν να με στείλουν στο Udon Thani για μια εγχείρηση για να κόψω το μολυσμένο κρέας κ.λπ. σήμερα, και πιο κινητά σήμερα, οπότε την έπεισα να φύγει άλλες 2 μέρες πριν την τελική απόφαση… Έχετε κάποιες συστάσεις;»

Του τηλεφώνησα νωρίς το απόγευμα. Μιλήσαμε εκτενώς. Του είπα ότι ο βασικός άξονας της θεραπείας ήταν η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών για να σκοτώσει τα βακτήρια που του προκαλούσαν τα έλκη στο πόδι. Εκτός και αν η θεραπεία ενδοφλεβίως απέτυχε, τον συμβούλεψα να μην αφαιρέσει ιστό. Εάν συναινούσε στην αφαίρεση ιστού, θα πρέπει να ζητήσει μόσχευμα σχισμένου δέρματος για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανοιχτής πληγής(ων).

3. Στις 20 Μαΐου, ο Άλεξ μου έστειλε φωτογραφίες του ιστού που αφαιρέθηκε από το αριστερό του πόδι, βλέπε φωτογραφίες 5, 6, 7, 8, με το μήνυμα: «Γεια σου, γιατρέ, ήμουν λίγο απρόθυμος να σου τα στείλω όπως ξέρω ότι θα είσαι θυμωμένος. Βασικά με εμπόδισαν να τους αφήσω να το κάνουν αυτό. Έχετε οποιαδήποτε συμβουλή για τον καλύτερο τρόπο για να αναγεννήσετε τη σάρκα». Συμβούλεψα «ένα μόσχευμα σπασμένου δέρματος». Ο Άλεξ απάντησε: «Συγχαρητήρια, ο χειρουργός μου είπε ότι είχε αφαιρέσει μόνο νεκρά ή σοβαρά μολυσμένα υλικά, σχεδόν έπεσε πάνω από την πρώτη φορά που άλλαξαν τους επιδέσμους….. Ο γιατρός λέει ότι όλες οι λοιμώξεις εξαφανίστηκαν, οπότε δεν χρειαζόταν αντιβιοτικά από το στόμα».

Δεν είχαμε άλλη επαφή μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2023 όταν είδα τις αναρτήσεις του στο Facebook σχετικά με τον ακρωτηριασμό του.

4. Φαινομενικά, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, η μόλυνση επέστρεψε (όπως και η φρίκη του!) Η σάρκα του ποδιού του συνέχισε να τρώγεται από τη μόλυνση και ο χειρουργός συνέχισε να αφαιρεί ιστό από το πόδι του. Τελικά, ο χειρουργός αφαίρεσε το πόδι του με ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο. Τον Άλεξ τον έστειλαν σπίτι την επόμενη μέρα!

Μέσα σε 3 ημέρες η μόλυνση εμφανίστηκε στο κούτσουρο. Εισήχθη στη 'Sepsis Zone' του δημόσιου νοσοκομείου. Ξάπλωσε ανάμεσα στους σηπτικούς ασθενείς και στους ετοιμοθάνατους Ταϊλανδούς, με τα κόπρανα τους λερωμένα σεντόνια. Πολλοί από τους ασθενείς δεν είχαν οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες τους. Η νυχτερινή φροντίδα ήταν υποτυπώδης. Και οι λίγες νυχτερινές νοσοκόμες που ήταν διαθέσιμες παρέμειναν απασχολημένες στα κινητά τους.

Τελικά, έγινε διαθέσιμο ένα ιδιωτικό δωμάτιο, στο οποίο ο Άλεξ βρήκε ένα μικρό καταφύγιο πριν την τελική προσβολή. Χρειάστηκε ακρωτηριασμός στο μέσο του μηρού για να αφαιρεθεί το μολυσμένο κολόβωμά του.

Τώρα κάνει αποκατάσταση στο σπίτι.

5. Η ιστορία του Alex για ανώδυνα κόκκινα σημάδια γύρω από τον αστράγαλο που μαύρισε στη μέση, έγινε τρυφερή και στη συνέχεια πολύ επώδυνη, είναι χαρακτηριστική της Νεκρωτικής Απονευρωσίτιδας, γνωστής και ως ασθένειας της σαρκοφαγίας, βλέπε παράδειγμα φωτογραφίας 9, όχι του Alex. Όταν η νεκρωτική απονευρωσίτιδα εξαπλώνεται, γίνεται γρήγορα θανατηφόρα ασθένεια, βλέπε φωτογραφία 10, όχι τον Alex.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι Νεκρωτική απονευρωσίτιδα:

Τύπος 1: Πολυμικροβιακό, περισσότερα από ένα, εμπλεκόμενα βακτήρια.

Τύπος 11: Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α +/- Σταφυλόκοκκος, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού σταφυλόκοκκου, γνωστός και ως ΜΑνθεκτικό στην αιθικιλλίνη Staphylococcus Aureus, MR.S.A.

Τύπος 111: Γάγγραινα

Τύπος 1V: Θαλάσσιοι οργανισμοί και μύκητες.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 20-35%.

Το 2018, η συχνότητα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας στην Ταϊλάνδη ήταν 32.46 ανά 100,000 πληθυσμού/έτος. Η συχνότητα εμφάνισης στην Αμερική είναι 0.4 ανά 100,000 του πληθυσμού/έτος και στην Ευρώπη 1 ανά 100,000 πληθυσμού/έτος.

6. Η διαχείριση της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας; εισαγωγή στο νοσοκομείο και σωστή φροντίδα τραύματος και πλύσιμο των χεριών. Η θεραπεία περιλαμβάνει το ταμπονάρισμα του τραύματος, την καλλιέργεια της μόλυνσης, επιτρέποντας την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων βακτηρίων. Στη συνέχεια θεραπεύστε με τα κατάλληλα ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Εάν η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται, η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

7. Ο Άλεξ είχε Τύπο 1 Νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Οι πληγές του παρέμειναν τοπικές.

Λοιπόν, γιατί έχασε το πόδι του;

-Νεκρωτική απονευρωσίτιδα τύπου 1 δεν διαγνώστηκε έγκαιρα.

-Απαιτήθηκε έγκαιρη εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά ακόμη και αφού οι βλάβες του έγιναν επώδυνες, η διαχείριση του έγινε από την τοπική κλινική και στα εξωτερικά ιατρεία.

-Μόλις παραδέχτηκε, τα τραύματά του δεν είχαν μολυνθεί, στην πραγματικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του δεν ελήφθησαν επιχρίσματα ανά πάσα στιγμή. Έτσι, τα βακτήρια δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ και δεν χορηγήθηκαν τα σωστά αντιβιοτικά.

- Ο Alex υποβλήθηκε σε θεραπεία μόνο με κλινδαμυκίνη.

-Ο Alex θα είχε ανταποκριθεί στα σωστά ενδοφλέβια αντιβιοτικά εάν είχαν συνταγογραφηθεί, αποφεύγοντας την ανάγκη ακρωτηριασμού.

-Στη Νεκρωτική Απονευρωσίτιδα Τύπου 1, μια επαρκής δοκιμή εστιασμένων αντιβιοτικών θα πρέπει να καθαρίσει τη μόλυνση. Η χειρουργική εκτομή ενδείκνυται μόνο εάν η αντιβιοτική θεραπεία αποτύχει.

-Παρά τη διαβεβαίωση του χειρουργού, δεν κατάφερε να αφαιρέσει όλο τον μολυσμένο ιστό, σημειώστε τις μαύρες κουκίδες μόλυνσης στις φωτογραφίες 5, 6, 7 και 8.

Μετά τον ακρωτηριασμό, ο Άλεξ μου παραπονέθηκε για τους έντεκα γιατρούς της Ταϊλάνδης που τον χειρίστηκαν σε όλη τη δοκιμασία του. «Δεν φαινόταν να ξέρουν τι έκαναν και δεν θα συζητούσαν την περίπτωσή μου μαζί μου».

Το κόστος για τον Alex αυτής της κακής διαχείρισης. το αριστερό του πόδι και 25,000 GBP.

8. Τα διεθνή ιατρικά συμβούλια θεωρούν ότι η εκπαίδευση στην ιατρική σχολή της Ταϊλάνδης είναι ανεπαρκής. Ένας Ταϊλανδός ειδικευμένος γιατρός δεν μπορεί να εργαστεί στη Δύση χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση και προσόντα.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι μια τρομερή ασθένεια, στην οποία πολλοί υποκύπτουν. Εάν έχετε μια κόκκινη βλάβη που γίνεται μαύρη και επώδυνη οπουδήποτε στο σώμα σας, μην πάτε στην τοπική κλινική της Ταϊλάνδης. Μην βασίζεστε στο εγχώρια ταϊλανδέζικη των γιατρών και της εμφανώς ανεπαρκούς ιατρικής τους κατάρτισης. Επισκεφθείτε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο που έχει εκπαιδευμένους ταϊλανδούς γιατρούς στο εξωτερικό αν και ορισμένες αλυσίδες έχουν εγχώριους γιατρούς.

Προσέξτε, μην γίνετε «άποδοι στην Ταϊλάνδη».

Αυτό το άρθρο γνωμοδότησης είναι του Doc Martyn, όλες οι δηλώσεις είναι δικές του και μπορεί να μην είναι απαραίτητα αυτές της TPN Media.

Επικοινωνήστε μαζί του στο Facebook του στον παραπάνω σύνδεσμο.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/