Η τοπική αστυνομία της Ταϊλάνδης συλλαμβάνει 5 δημοσιογράφους και συνεργάτες της Μιανμάρ που διέφυγαν από στρατιωτική καταστολή στη Μιανμάρ, οι δημοσιογραφικές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να παραιτηθεί από την απέλαση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Irrawaddy News

Τσιάνγκ Μάι -

Πέντε ανώτεροι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της Μιανμάρ συνελήφθησαν στην περιοχή Σαν Σάι της επαρχίας Τσιάνγκ Μάι την Κυριακή, 9 Μαΐου, για παράνομη είσοδο και αντιμετωπίζουν πιθανή απέλαση αφού διέφυγαν από τη στρατιωτική καταστολή στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πέντε από αυτούς ανακαλύφθηκαν από την τοπική αστυνομία σε ενοικιαζόμενο σπίτι στην περιοχή Σαν Σάι χθες, μαζί με αρκετό εξοπλισμό εκπομπής και παραγωγής. Η ομάδα φέρεται να ομολόγησε ότι είχαν εισέλθει παράνομα στο Βασίλειο μέσω μιας φυσικής οδού στην επαρχία Mae Hong Son.

Θα απελαθούν σύμφωνα με το νόμο, αλλά λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, θα κρατηθούν για 14 ημέρες πριν παραδοθούν στις αρχές μετανάστευσης, δήλωσε η αστυνομία της περιοχής Σαν Σάι.

Το ειδησεογραφικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DVB (Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας) εξέδωσε έκτακτη δήλωση χθες, 10 Μαΐου, ότι πέντε από αυτούς συνελήφθησαν την Κυριακή μετά την απαγόρευση του ειδησεογραφικού οργανισμού από τη στρατιωτική χούντα. Το πρακτορείο ειδήσεων απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Μπανγκόκ να βοηθήσει τις αρχές της Ταϊλάνδης να παραιτηθούν από την απέλασή τους, καθώς η ζωή τους θα μπορούσε να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

«Η DVB προτρέπει σθεναρά τις αρχές της Ταϊλάνδης να μην τους απελάσουν πίσω στη Βιρμανία, καθώς η ζωή τους θα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο αν επιστρέψουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Κάλυψαν τις διαδηλώσεις στη Βιρμανία μέχρι τις 8 Μαρτίου – την ημέρα που η στρατιωτική αρχή ανακάλεσε την τηλεοπτική άδεια του DVB και απαγόρευσε στο DVB να κάνει οποιοδήποτε είδος εργασίας στα μέσα ενημέρωσης».

Παρά την ανάκληση της άδειας, η υπηρεσία συνέχισε να αναφέρει, δημοσιεύοντας καθημερινές ενημερώσεις στη σελίδα της στο Facebook σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τις καταστολές σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Ταϊλάνδης (FCCT) εκφράζει επίσης τη σοβαρή της ανησυχία για τη σύλληψη των δημοσιογράφων και των συνεργατών τους, προτρέποντας την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να μην τους απελάσει πίσω και να προστατεύσει όσους διαφεύγουν από τη στρατιωτική καταστολή της χούντας.

Η διαδικτυακή δήλωση έγραφε: «Αυτά τα πέντε άτομα θα αντιμετωπίσουν βέβαιη σύλληψη και δίωξη, αν όχι χειρότερη, για τη δουλειά και τη συνεργασία τους με το DVB, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απελαθούν πίσω στη Μιανμάρ».

«Περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των περίπου 5,000 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Η συντριπτική πλειονότητα παραμένει υπό κράτηση τη στιγμή που υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για βασανιστήρια και εξωδικαστικές δολοφονίες».

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνουν οι αρχές της Ταϊλάνδης σε αυτή τη σημαντική υπόθεση για την ελευθερία του Τύπου στη Μιανμάρ και στην περιοχή και για την προστασία όσων διαφεύγουν από τη βάναυση καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών από τη χούντα».

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ!

Βοηθήστε στην υποστήριξη του The Pattaya News το 2021!

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter, ειδήσεις Google, Instagram, Τικ Τοκ, Youtube, Pinterest, Flipboard, Parler, ή tumblr

Ελάτε μαζί μας στη LINE για σπασίματα ειδοποιήσεων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση στην ομάδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ ή στα παρακάτω σχόλια.

Θέλετε να διαφημιστείτε μαζί μας ή να ρωτήσετε σχετικά με την προώθηση της επιχείρησής σας, της εκδήλωσης, της φιλανθρωπίας ή της αθλητικής σας εκδήλωσης; Στείλτε μας email στο Pattayanewseditor@gmail.com

Έχετε μια γενική συμβουλή ειδήσεων, δελτίο τύπου, ερώτηση, σχόλιο κ.λπ.; Δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις SEO. Στείλτε μας email στο Pattayanewseditor@gmail.com

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
5 (1 ψήφος)
Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.