Medical Bytes, Ταϊλάνδη Αριθμός 104: Προσοχή στις ιατρικές συμβουλές που προσέχετε

Το παρακάτω είναι ένα άρθρο γνώμης επισκεπτών από τον Doc Martyn. Οι απόψεις και οι συμβουλές του είναι εξ ολοκλήρου δικές του και μπορεί να μην είναι απαραίτητα της The Pattaya News Company Limited. Τα στοιχεία επικοινωνίας του βρίσκονται στο τέλος του άρθρου.

1. Ο Ρόμπερτ, ένας πρόσφατα συνταξιούχος 64χρονος Άγγλος Φαράνγκ, ήρθε να με δει στις 15 Ιανουαρίου 2024. Οι πρησμένοι αστραγάλοι του προκάλεσαν το βάδισμά του με το βάδισμα, το ανταλγικό (για να αποφύγει τον πόνο).

Ήταν ένας εκλεκτός ποδοσφαιριστής τότε οικοδόμος και τώρα είναι τραγουδιστής, ο οποίος, εκτός από τους αστραγάλους, φαινόταν σχετικά υγιής. Αλλά η εμφάνιση μπορεί να είναι παραπλανητική.

Κατά την εξέταση: οι αστραγάλοι του ήταν πρησμένοι και επώδυνοι, βλέπε φωτογραφία 1-4. Τα κάτω πόδια του ήταν πρησμένα από οίδημα με λακκούβες. Ήταν υπερτασικός, ΑΠ 155/100. Είχε ένα πανσυστολικό μουρμουρητό στην καρδιά του.

Ήταν αλλεργικός στην πενικιλίνη.

2. Στα πρόσφατα Medical Bytes, έχω γράψει για τη σημασία της λήψης πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στην περίπτωση του Robert, τον ρώτησα αν είχε Ρευματικό Πυρετό (RF) ως παιδί. «Όχι εξ όσων γνωρίζω» ήταν η απάντησή του. Στη συνέχεια τον ρώτησα πόσο χρονών ήταν όταν είχε την αλλεργική του αντίδραση στην πενικιλίνη. «περίπου 5 ετών». Ρώτησα αν ήταν άρρωστος όταν είχε την αντίδραση. «Πολύ» ήταν η απάντηση. Θυμήθηκε ότι νοσηλευόταν για εβδομάδες, με «σωλήνες στην κοιλιά/στο στήθος του».

Με την αλλεργία του στην πενικιλλίνη, τη σοβαρή ασθένειά του ως παιδί και τη βλάβη της μιτροειδούς βαλβίδας, έκανα με σιγουριά τη διάγνωση του Ρευματικού Πυρετού (RF).

Η RF προκαλείται από τη λοίμωξη του λαιμού από στρεπτόκοκκο Pyogenes, βλέπε φωτογραφία 5. Είναι μια ανοσολογική ασθένεια που συνήθως ξεκινά 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση του λαιμού. Μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις, το δέρμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-14 ετών.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα της σημασίας της λήψης ενός καλού ιατρικού ιστορικού, μιας από τις τέχνες της ιατρικής. Σήμερα, η σωστή διάγνωση θα ήταν δύσκολο να καθοριστεί χρησιμοποιώντας εξετάσεις αίματος, υπερήχους, ακτίνες Χ, αξονική τομογραφία κ.λπ., την επιστήμη της ιατρικής.

3. Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στον πόνο στους αστραγάλους και στην υπέρτασή του.

Ο Ρόμπερτ υπέφερε διακοπτόμενους πόνους στις αρθρώσεις και ουρική αρθρίτιδα για περίπου 10 χρόνια. Ο τρέχων πόνος του στον αστράγαλο ήταν από ουρική αρθρίτιδα. Είχε φλεγμονώδη ουρική αρθρίτιδα και στους δύο αστραγάλους που προκλήθηκε από υπερουριχαιμία, υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα του: ουρικό οξύ 11.2 mg/L (φυσιολογικό 0-5.0 mg/L).

Η αρτηριακή του πίεση ήταν αυξημένη και η διαχείριση ήταν ανεπαρκής. Πράγματι, όταν πρωτοέφθασε στην Ταϊλάνδη, νοσηλεύτηκε με συστολική πίεση άνω των 230 mmHg!

4. Ο λόγος για τον οποίο η υπέρταση και η ουρική αρθρίτιδα του Robert ήταν εκτός ελέγχου: Πριν φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρραβωνιαστεί (πλήρωσε προκαταβολικά 500 GBP) για 10 θεραπείες με Χειροπράκτη. Ο Χειροπράκτης τον καθησύχασε ότι χρησιμοποιώντας χειραγώγηση της σπονδυλικής στήλης θα θεράπευε όλες τις ιατρικές παθήσεις του Robert και ότι θα έπρεπε να σταματήσει κάθε φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλή, ο Ρόμπερτ διέκοψε τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, με αποτέλεσμα την εισαγωγή του σε ένα νοσοκομείο της Ταϊλάνδης και την ενοχλητική ουρική αρθρίτιδα στους αστραγάλους του. Αυτός ο απογεγραμμένος Αμερικανός Χειροπράκτης, ο οποίος τώρα ασκεί το επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί απειλή και κίνδυνο για τους πελάτες του.

5. Σε αυτό το σημείο, ο Robert με ρώτησε για τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την ουρική αρθρίτιδα στους αστραγάλους του. Του είχε προσφερθεί αυτή η θεραπεία από μια κλινική στο Jomtien.

Η Ταϊλάνδη προσαρμόστηκε γρήγορα στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ειδικά για τον ιατρικό τουριστικό κλάδο. Τώρα «ηγείται» στην Ασία. Όμως τα αποτελέσματα παραμένουν ανέκδοτα, χωρίς εμπειρικά στοιχεία. Επιπλέον, το διαφημιστικό υλικό είναι παραπλανητικό. δείτε το διαδικτυακό υλικό για τη «Θεραπεία αρθρίτιδας οστεοαρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας» που παρέχεται από το Κέντρο Αναγέννησης της Ταϊλάνδης.

6. Εξέτασα και άλλαξα τη φαρμακευτική αγωγή του Robert. Με την κατάλληλη θεραπεία, κολχικίνη και αλλοπουρινόλη, η ουρική αρθρίτιδα του υποχώρησε γρήγορα. Μέσα σε πέντε ημέρες, καθώς διαλύονταν οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος, ο πόνος του αστραγάλου του υποχώρησε, όπως και το ανταλγικό του βάδισμα, παρακάμπτοντας την ανάγκη για θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Το κόστος της θεραπείας του. 900 THB για 3 μήνες.

Το κόστος της θεραπείας με βλαστοκύτταρα. THB 20,000 ανά αστράγαλο ανά θεραπεία.

7. Ο Ρόμπερτ έλαβε δύο απόψεις που ήταν λανθασμένες και μπορεί να του προκάλεσαν κακό.

Το πρώτο το έδωσε ο Χειροπράκτης. Η διακοπή κάθε φαρμακευτικής αγωγής ήταν βαθιά λάθος συμβουλή, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Πιθανώς, αυτή η σύσταση θα μπορούσε να ήταν μοιραία.

Το δεύτερο το έδωσε ο θεραπευτής Βλαστοκυττάρων. Η χορήγηση θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ουρική αρθρίτιδα μπορεί να θεραπεύσει ή να μην θεραπεύσει τη βλάβη των αρθρώσεων μετά την ουρική αρθρίτιδα, αλλά δεν θα μειώσει το αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα. Επομένως, η θεραπεία θα είχε αποτύχει. Επιπλέον, τα βλαστοκύτταρα του Ρόμπερτ κινητοποιήθηκαν από την ουρική αρθρίτιδα. βλέπε Medical Bytes No 98: «Φροντίστε τα βλαστοκύτταρα σας και θα σας φροντίσουν», με ημερομηνία 9/11/2023. Επομένως, δεν χρειαζόταν θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

8. Στην ιατρική, όταν πρόκειται για χρήματα, μην ακολουθείτε ποτέ τυφλά τις συμβουλές του θεραπευτή σας. Αν δεν γνωρίζετε και δεν εμπιστεύεστε τον θεραπευτή σας, παραμείνετε δύσπιστοι. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε πάντα επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξετε τη γνώμη τους και την προτεινόμενη θεραπεία. Ένας γιατρός που δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν θα έχει τίποτα να κρύψει και υποστηρικτικά στοιχεία θα προσφέρονται ελεύθερα.

«Προσοχή στις ιατρικές συμβουλές που ακούτε».

Προσθήκη: Τα τελευταία 6 χρόνια, ως συνταξιούχος ιατρός που ζούσα στο Buriram, πρόσφερα δεύτερες απόψεις για οποιοδήποτε ιατρικό ζήτημα. Πρόσφατα μετακόμισα στην Πατάγια. Όπως και σε αυτήν την περίπτωση, εάν διαμένετε εκτός της Πατάγια, παρέχονται τηλεφωνικές διαβουλεύσεις. Για βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου, Doc Martyn, στο Facebook ή καλέστε το Dao στο 095 414 8145.
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/