Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης τάσσεται υπέρ των τροπολογιών στη νομοθεσία για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών παρά την αντίθεση

Εθνικός-

Στις 29 Μαρτίου 2024, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης ανέφεραν ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε πέντε νομοσχέδια για την τροποποίηση του νόμου για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών. Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές περιελάμβαναν την επέκταση των ωρών πώλησης και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τις διαφημίσεις.

Τα νομοσχέδια πέρασαν σε πρώτη ανάγνωση στο συμβούλιο στις 27 Μαρτίου, όπου έγιναν δεκτά με ψήφους 389 κατά 9 κατά και 2 αποχές. Για τον περαιτέρω έλεγχο των προτεινόμενων τροπολογιών, συγκροτήθηκε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ωστόσο, ένα δίκτυο ομάδων συνηγορίας αφιερωμένες στον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ υπέβαλε ανοιχτή επιστολή στο συμβούλιο εκφράζοντας τις ανησυχίες τους. Η επιστολή, που απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Wan Muhamad Noor Matha, προειδοποίησε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των ωρών πώλησης και της έγκρισης των διαφημιστικών κανονισμών.

Η κ. Duangduean Inthanu, εκπρόσωπος του δικτύου υπεράσπισης κατά του αλκοόλ, τόνισε ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών. Υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, θα ωφελήσουν πρωτίστως τις επιχειρήσεις που πωλούν αλκοόλ.

Ο κ. Santi Chomyong, εκπρόσωπος μιας ομάδας υπεράσπισης κατά του αλκοόλ στην Ayutthaya, προέτρεψε το συμβούλιο να δώσει προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον έναντι των εμπορικών κερδών. Τόνισε την ανάγκη οι νομοθέτες να εξετάσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης διαθεσιμότητας αλκοόλ στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης τόνισε τη σημασία της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και του τουρισμού μέσω πιο ήπιων κανονισμών για το αλκοόλ, ενώ παράλληλα προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Τα νομοσχέδια έχουν αρκετές ακόμη αναγνώσεις στο Κοινοβούλιο και πρέπει να περάσουν από τις συνεδριάσεις της επιτροπής τους προτού μεταφερθούν στη Γερουσία ως επόμενο βήμα και έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν νόμοι, σημειώνει η TPN Media.

Διαβάστε για το πιο πρόσφατο άρθρο σχετικά με τον λογαριασμό ελέγχου των αλκοολούχων ποτών.

Εγγραφή
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.