Η στρατιωτική στρατολογία της Μιανμάρ πυροδοτεί την αύξηση των προσφύγων στην Ταϊλάνδη

Εθνικός-

Στις 19 Φεβρουαρίου 2024, ο κ. Kannavee Suebsang, ο βουλευτής του Δίκαιου Κόμματος, αποκάλυψε δημόσια την περίπτωση όπου η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε στρατιωτική στράτευση χωρίς διακρίσεις φύλου, αφήνοντας αβεβαιότητα για το αν θα διέφευγε τον έλεγχο βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Kannavee δήλωσε ότι επί του παρόντος, υπάρχουν χιλιάδες υπήκοοι της Μιανμάρ, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-35 ετών, που αναζητούν βίζα για την Ταϊλάνδη στην πρεσβεία στη Γιανγκόν της Βιρμανίας.

Η αύξηση των αιτήσεων για καταφύγιο ακολούθησε την κυβέρνηση της Μιανμάρ υπό την ανακοίνωση του στρατηγού Min Aung Hlaing για στρατιωτική επιστράτευση για άνδρες ηλικίας 18-35 ετών και γυναίκες ηλικίας 18-27 ετών για έως και δύο χρόνια, με ορισμένους επαγγελματίες όπως γιατρούς έως 45 ετών να απαιτείται να υπηρετήσουν για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης σε πέντε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, προκαλώντας ένα κύμα υπηκόων της Μιανμάρ που αναζητούν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη.

Ο Kannavee άκουσε τις ανησυχίες όλων των τομέων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης και των υπηκόων της Μιανμάρ που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη. Το πρωταρχικό μέλημα ήταν αν η Ταϊλάνδη κατανοούσε πραγματικά το κύριο ζήτημα και πώς η κυβέρνηση θα ανταποκρινόταν και θα προχωρήσει μπροστά, αναρωτήθηκε ο Kannavee.

Ο Kannavee πρότεινε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έπρεπε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, εάν αντιμετωπιζόταν το πρώτο ζήτημα, πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης στην εισροή νέων της Μιανμάρ που αναζήτησαν καταφύγιο για να αποφύγουν περιττές συγκρούσεις και δολοφονίες. Αναγκάζονταν σε στρατιωτική θητεία, ένα πρόβλημα που ήταν βαθιά ριζωμένο στη Μιανμάρ αλλά συχνά παραβλέπεται, είπε ο Kannavee.

Ο Kannavee τόνισε ότι η στρατολόγηση διαμαρτυρήθηκε από τον λαό της Μιανμάρ καθώς τους ανάγκασε να ασκήσουν βία ο ένας εναντίον του άλλου, θέτοντας ένα θεμελιώδες πρόβλημα που σπάνια συζητείται στη Μιανμάρ.

Όσον αφορά την προσωρινή καθυστέρηση στην αποστολή μνημονίων εργασίας από τη Μιανμάρ στην Ταϊλάνδη, ο Kannavee σημείωσε ότι πριν από αυτήν την καθυστέρηση, περίπου 700-800 εργαζόμενοι της Μιανμάρ στέλνονταν καθημερινά στην Ταϊλάνδη για να εργαστούν σε διάφορα εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα.

«Οι συνέπειες της καθυστέρησης των εργασιακών μνημονίων συνεργασίας δεν επιβεβαιώθηκαν αν σχετίζεται με την εσωτερική κατάσταση στη Μιανμάρ. Ωστόσο, αν ήταν, αν η Ταϊλάνδη παρέμενε αδιάφορη ή ακόμη και υποστήριξε τη στρατιωτική στράτευση της Μιανμάρ, ήταν ένα σημαντικό ζήτημα», παρατήρησε ο Kannavee.

Εγγραφείτε
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.