Έκδοση: Το σχέδιο νόμου περί κάνναβης της Ταϊλάνδης που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση καθυστέρησε, οι αντίπαλες πλευρές πρέπει να βρουν κοινό έδαφος

Χθες, 13 Φεβρουαρίου 2024, το σχέδιο νόμου για την κάνναβη που θα απαγόρευε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης δεν εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης, με αρμόδιους αξιωματούχους και τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας να χαρακτηρίζει «καθυστέρηση» να μιλήσει με το κοινό, ομάδες συμφερόντων υπέρ της κάνναβης και να πάρει περισσότερες απόψεις.

Έχουμε εκτενώς κάλυψε τις προτάσεις και το σχέδιο νόμου σε προηγούμενα άρθρα, όπως αυτό εδώ, επομένως δεν θα εστιάσουμε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε αυτό το κύριο άρθρο.

Αυτό στο οποίο θα εστιάσουμε σε αυτό το κύριο άρθρο είναι η ανάγκη και των δύο πλευρών να βρουν κοινό έδαφος και να εξηγήσουν τι είναι πιθανό να συμβεί στη συνέχεια.

Πρώτον, η αποποινικοποίηση της κάνναβης στην Ταϊλάνδη προοριζόταν πάντα για ιατρική και όχι για ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, το νομοσχέδιο σύμφωνα με τους αντιπάλους ήταν ασαφές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλονταν η πλήρης απαγόρευση της ψυχαγωγίας, ακόμη και στην ιδιωτικότητα του σπιτιού του, με το νομοσχέδιο να περιγράφει την ψυχαγωγία ως «χρήση για ευχαρίστηση και απόλαυση».

Επιπλέον, υπήρχαν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με το προτεινόμενο πρόστιμο των 60,000 μπατ για ψυχαγωγική χρήση, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλά άλλα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του DUI, και ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιηθεί από διεφθαρμένους αξιωματούχους, ειδικά εναντίον ξένων τουριστών. Υπάρχουν πολλές άλλες ανησυχίες σχετικά με το προσχέδιο νόμου, στις οποίες δεν θα αναφερθούμε εδώ, αλλά η ψυχαγωγική πτυχή είναι το πιο επίμαχο μέρος.

Από την πλευρά όσων υποστηρίζουν το νομοσχέδιο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους νέους να αποκτήσουν κάνναβη και ότι θα διευκολύνει την επιβολή της σωστής χρήσης της κάνναβης.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί και νόμοι σχετικά με την κάνναβη και για να είμαστε δίκαιοι συμφωνούν σε πολλές πτυχές, ειδικά σχετικά με την παράνομη εισαγωγή ξένης μαριχουάνας κυρίως από τις ΗΠΑ ή ξένες εταιρείες και το να μην επιτρέπεται σε ξένους υπηκόους να ελέγχουν και να διευθύνουν τη βιομηχανία κάνναβης της Ταϊλάνδης . Συμφωνούν επίσης ως επί το πλείστον σχετικά με κανόνες και κανονισμούς που επισημαίνουν με σαφήνεια τα προϊόντα κάνναβης, παρέχουν καθοδήγηση και κανονισμούς για τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ και πολλούς άλλους τομείς. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει φορολογική και σαφής αδειοδότηση, αν και το ποσό του φόρου μπορεί να είναι ένα επίμαχο σημείο.

Ωστόσο, η συνεχής εμπρός και πίσω χρήση για την ψυχαγωγική χρήση, τι συνιστά ψυχαγωγική χρήση έναντι ιατρικής, και διάφορες προτάσεις και ιδέες γύρω από αυτό εμπόδισαν τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας για την κάνναβη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και εάν ένα σχέδιο νόμου δεν πάει Βουλή στο εγγύς μέλλον η σημερινή γκρίζα ζώνη θα συνεχίσει να παραμένει μέχρι να συνταχθεί ένα ακόμη νομοσχέδιο που έχει πολλά αρνητικά. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν και σε αυτό.

Ομάδες ακτιβιστών υπέρ της κάνναβης σχεδιάζουν να συναντηθούν σήμερα, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2024, στην Μπανγκόκ κοντά στο Κοινοβούλιο για να προτείνουν τις δικές τους ιδέες για μια εναλλακτική εκδοχή ενός σχεδίου νόμου για την κάνναβη, το οποίο δεν θα νομιμοποιεί τη δημόσια χρήση αναψυχής, αλλά θα την περιορίζει ουσιαστικά σε ιδιωτικούς χώρους παρέχοντας σαφείς νομικές κυρώσεις σε όσους καπνίζουν στους δρόμους ή στο κοινό, όπως μια πρόσφατη συναυλία των Coldplay.

Στην πραγματικότητα, ήταν εκείνη η συναυλία των Coldplay που ώθησε τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας να προσπαθήσει να εισαγάγει βιαστικά τη νομοθεσία για την κάνναβη μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά, θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο στη συνέχεια.

Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας αποφάσισαν να καθυστερήσουν το προσχέδιο νομοσχεδίου έως ότου μπορέσουν να λάβουν περισσότερα σχόλια από το κοινό, ειδικά τις ομάδες υπέρ της κάνναβης, κάτι που αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για κοινό έδαφος.

Εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τόσο η βιομηχανία κάνναβης όσο και το τμήμα δημόσιας υγείας, σε ένα νομοσχέδιο που ταιριάζει σε όλες τις πλευρές, αποφεύγεται κάθε πιθανότητα ακατάστατου καυγά στη Βουλή για το νομοσχέδιο ή διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Πιθανότατα διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο θα τηρηθεί και θα ακολουθηθεί από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων κάνναβης (που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, με ορισμένους νέους κανόνες), θα έδιναν φορολογικά δολάρια για την κυβέρνηση και θα ήταν κοινός τόπος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Είναι εγγυημένο ότι θα συμβεί αυτό; Όχι. Αλλά μετά από σχεδόν δύο χρόνια τσακωμού για την κάνναβη και το τζίνι από το μπουκάλι στο επίπεδο που είναι τώρα, μια απλή «απαγόρευση» σε κάθε είδους ψυχαγωγία πιθανότατα δεν θα επιβάλλονταν καλά, θα γινόταν κατάχρηση από διεφθαρμένες αρχές επιβολής του νόμου και ωθήσει τις πωλήσεις πίσω στο υπόγειο, περιορίζοντας τον έλεγχο και τα φορολογικά δολάρια στην κυβέρνηση.

Ας ελπίσουμε ότι όλες οι πλευρές καταλήξουν σε ένα κοινό έδαφος και η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συντάξει το εναλλακτικό σχέδιο από ακτιβιστές υπέρ της κάνναβης, για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στα Ταϊλανδικά εδώ.

Και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το να γίνει και πάλι η μαριχουάνα εξ ολοκλήρου ναρκωτικό, που θα έδινε εκ νέου φυλάκιση για τους χρήστες, δεν είναι η λύση, επομένως αυτό είναι ένα άλλο πράγμα στο οποίο συμφωνούν.

Εάν δεν καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος και προωθηθεί η τρέχουσα έκδοση του σχεδίου νόμου, υπάρχει επίσης η πραγματική ανησυχία ότι πολλά καταστήματα κάνναβης απαγορεύουν μαζί σε μια ομαδική αγωγή κατά της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, η οποία θα ήταν μακρά, συναισθηματική και ακατάστατη. Και οι δύο πλευρές πιθανότατα θέλουν να το αποφύγουν επίσης.

Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για αυτήν και όλες τις άλλες ιστορίες εδώ στο TPN.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/