Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Thaksin Shinawatra αντιμετωπίζει νομικές κατηγορίες για εικαζόμενα αδικήματα κατά της μοναρχίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Prachachat

Εθνικός-

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, ο κ. Prayut Phetkhun, εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, αποκάλυψε δημόσια λεπτομέρειες σχετικά με μια νομική υπόθεση που αφορούσε τον κ. Thaksin Shinawatra, στο άρθρο 112 του Ποινικού Κώδικα για φερόμενα αδικήματα κατά της μοναρχίας, που χρονολογείται έως τις 21 Μαΐου 2015, στη Σεούλ, Νότια Κορέα.

Μετά την έρευνα της αστυνομίας της Ταϊλάνδης, κατατέθηκαν δύο κατηγορίες εναντίον του Thaksin, συμπεριλαμβανομένου ενός αδικήματος σύμφωνα με το Άρθρο 112 και μιας παραβίασης του νόμου περί εγκλημάτων υπολογιστών για διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Παρά τα αδικήματα που συμβαίνουν εκτός του Βασιλείου της Ταϊλάνδης, υπάγονταν στη δικαιοδοσία της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Κατά συνέπεια, αρμόδιο για τη δίωξη της υπόθεσης ήταν το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Λόγω της φυγής του Ταξίν, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έδωσε εντολή στους ανακριτές να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια, οι ανακριτές ζήτησαν από το Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε εντός 15ετούς παραγραφής από το περιστατικό της 21ης ​​Μαΐου 2015. Η επιστροφή του Ταξίν στην Ταϊλάνδη στις 22 Αυγούστου 2023, οδήγησε στη σύλληψή του σε σχέση με άλλες ποινικές υποθέσεις.

Στις 17 Ιανουαρίου 2024, ο κ. Kunthanit Mongkolsawat, ο Διευθυντής των Δημοσίων Εισαγγελιών και οι σχετικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Thaksin για τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ο Thaksin αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπέβαλε επιστολή ζητώντας δικαιοσύνη. Ο Kunthanit διαβίβασε τη δήλωση του Thaksin στους ανακριτές για συμπερίληψη στην έρευνα.

Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, θα παρουσιαστεί στους Ανώτατους Εισαγγελείς για γνωματεύσεις και περαιτέρω νομικές ενέργειες. Αυτή η ενημέρωση παρέχει το υπόβαθρο της υπόθεσης, το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή από διάφορες πολιτικές ομάδες και τους Ταϊλανδούς. Παρά τον συνεχή έλεγχο, η νομική διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

Ταξίν παραμένει σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση ενώ πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί και τον ζήτησε να επιστρέψει στη φυλακή ή από τους αξιωματούχους να δώσουν μεγαλύτερη διαφάνεια για τις υποτιθέμενες ιατρικές του καταστάσεις που τον έχουν σε νοσοκομείο.

Εγγραφείτε
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.