Το δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφασίζει να προωθήσει την προσφορά του κόμματος για την τροποποίηση του νόμου Lese Majeste ως απόπειρα υπονόμευσης της συνταγματικής μοναρχίας

Εθνική -

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έκρινε ότι οι προτάσεις και οι προσπάθειες του Κόμματος Move Forward (MFP) για τροποποίηση του lese-majeste νόμου είναι αντισυνταγματικές και μια προσπάθεια ανατροπής του συνταγματικού μοναρχικού συστήματος της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, έχει προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον του κόμματος και την πιθανή διάλυση.

Το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα παύσης κατά του MFP, σταματώντας ουσιαστικά κάθε περαιτέρω δραστηριότητα που σχετίζεται με την τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου. Αυτή η ετυμηγορία ανοίγει την πόρτα για πιθανές νομικές ενέργειες που επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος. Μάλιστα, ο πρώην γερουσιαστής Ruangkrai Leekitwattana είπε ότι θα καταθέσει αίτηση στο Charter Court για τη διάλυση του Move Forward Party αύριο, 1 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με αναφορές, μπορούν να υποβληθούν αναφορές στην Εκλογική Επιτροπή (EC), με τον ισχυρισμό ότι οι ενέργειες του MFP παραβιάζουν το Άρθρο 49 του συντάγματος, όπως ερμηνεύεται από το δικαστήριο. Εάν η EC κρίνει το MFP ένοχο στην αναφορά, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να διαλύσει το κόμμα σύμφωνα με το Άρθρο 92 του νόμου για τα πολιτικά κόμματα. Αυτό το τμήμα επιτρέπει τη διάλυση του κόμματος και 10ετή απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για τα στελέχη του, συμπεριλαμβανομένης της Pita Limjaroenrat, της πρώην αρχηγού του κόμματος του MFP, εάν κριθεί ένοχος για παραβίαση του Άρθρου 49.

Επιπλέον, εάν κατατεθεί αναφορά στην Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC) και κρίνουν ότι οι ενέργειες του MFP συνιστούν σοβαρό ηθικό παράπτωμα, και οι 44 βουλευτές του MFP, συμπεριλαμβανομένου του Pita, ο οποίος υπέβαλε τις προτάσεις τροποποίησης lese-majeste, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια ζωή. απαγόρευση από την πολιτική.

Παρά την σθεναρή επιμονή ότι οι προτάσεις επρόκειτο να τροποποιήσουν, όχι να ανακαλέσουν, τον lese majeste νόμο, η σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η πιθανότητα διάλυσης ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά στο μέλλον του MFP.

Σε μια άμεση συνέντευξη Τύπου αφότου τα κυβερνώντα ανώτερα μέλη του MFP αρνήθηκαν εκ νέου ότι σκόπευαν να ανατρέψουν τη συνταγματική μοναρχία ή να ανακαλέσουν τον νόμο Lese Majeste και επέμειναν ότι ήθελαν μόνο να τροποποιήσουν τον νόμο. Οι ηγέτες του MFP είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν μόνο για τους πολίτες για να δημιουργήσουν μια ισότιμη κοινωνία.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ! Ή, εισάγετε το e-mail σας παρακάτω!

Εγγραφή
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.