Ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης προτείνει το νομοσχέδιο για τη μαριχουάνα που εστιάζει μόνο στην ιατρική χρήση

Εθνικός-

Στις 6 Ιανουαρίου 2024, ο Dr. Cholnan Srikaew, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης, διαβίβασε ένα νομοσχέδιο για τη μαριχουάνα προς εξέταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας έμφαση στην εστίασή του μόνο στην ιατρική χρήση.

Η εφαρμογή των μέτρων ήταν να αποτραπεί η κατάχρηση, δηλαδή για σκοπούς αναψυχής, μέσω νομικών ρυθμίσεων. Αυτό το νομοσχέδιο αποσκοπούσε στη θέσπιση σαφών κατευθυντήριων γραμμών και ελέγχων σχετικά με τη χρήση της μαριχουάνας μόνο για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πιθανές ανησυχίες σχετικά με την κακή χρήση της.
Ο Δρ. Τσόλναν τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της νομοθεσίας για θέματα που σχετίζονται με την ιατρική και την υγεία, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανονισμοί συμπληρώνουν τους υφιστάμενους νόμους. Στόχος ήταν η εναρμόνιση των νέων νόμων με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την αποφυγή συγκρούσεων στην εφαρμογή και επιβολή των κανονισμών.
Ο προτεινόμενος νόμος διατήρησε μια παράλληλη δομή με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, όρισε τα εκχυλίσματα μαριχουάνας που περιέχουν περισσότερο από 0.2% THC κατά βάρος ως ελεγχόμενη ουσία, ευθυγραμμίζοντας με τους καθιερωμένους νομικούς ορισμούς στους κανονισμούς για τα ναρκωτικά.
Ο Δρ Τσόλναν τόνισε τη σημασία της ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης για την αξιολόγηση της κατάλληλης χρήσης μαριχουάνας.

Οι προσωπικές απόψεις σχετικά με τα οφέλη της μαριχουάνας για την υγεία δεν θα επαρκούσαν, αντίθετα, οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση της έπρεπε να βασίζονται σε αυστηρά ιατρικά στοιχεία και εμπειρογνωμοσύνη.
Τα υπάρχοντα καταστήματα και ιατρεία κάνναβης δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα άμεσο κλείσιμο ή ακύρωση. Η πρόθεση δεν ήταν να τερματιστούν αυτές οι επιχειρήσεις αλλά μάλλον να ρυθμιστούν κατάλληλα στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας και να διασφαλιστεί ότι θα επικεντρωθούν μόνο στην ιατρική χρήση, παρατήρησε ο Δρ Τσόλναν.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων και καλλυντικών προϊόντων που προέρχονται από μαριχουάνα πιθανότατα θα απαιτούν έγκριση και συμμόρφωση σε συγκεκριμένους ελέγχους με τη νέα νομοθεσία, κατέληξε ο Δρ Τσόλναν.

Το TPN media σημειώνει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από πολλά βήματα και διαδικασίες για να ψηφιστεί και ακόμη και τότε θα προέκυπτε το ερώτημα πώς θα επιβάλουν ουσιαστικά την απαγόρευση της ψυχαγωγικής χρήσης. Ο Δρ Τσόλναν ήταν ασαφής σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, ένα συνεχές πρόβλημα στην προσπάθεια να διαχωριστούν ξεκάθαρα τα ψυχαγωγικά και ιατρικά και γιατί οι διαφωνίες για τους λογαριασμούς μαριχουάνας διαρκέσουν δύο χρόνια από τότε που η μαριχουάνα αποποινικοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής της μαριχουάνας σε ένα ναρκωτικό, κάτι που θα διευκόλυνε πολύ τη νομική επιβολή, αλλά οι ακτιβιστές είπαν ότι θα καταστρέψει τη βιομηχανία και θα έκανε για άλλη μια φορά εγκληματίες από έστω και μικρούς χρήστες. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο εστιάζεται στους ιατρικούς κανονισμούς και διαδικασίες προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιχειρήσουν να διαχωρίσουν ξεκάθαρα την ιατρική και την ψυχαγωγική χρήση και να μην στοχεύουν μεμονωμένους χρήστες με καμία νομική ενέργεια.

Εγγραφείτε
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.