Medical Bytes Ταϊλάνδη Αριθμός 101: 82 τοις εκατό των ιατρικών διαγνώσεων μπορούν να γίνουν μόνο με το ιστορικό

Το παρακάτω είναι ένα guest άρθρο. Οι απόψεις και οι δηλώσεις τους είναι εξ ολοκλήρου δικές τους. Πληροφορίες για τον συγγραφέα, Doc Martyn, μπορείτε να βρείτε στο κάτω μέρος του άρθρου.

Medical Bytes Thailand No 101: «82% των ιατρικών διαγνώσεων μπορούν να γίνουν μόνο με το ιστορικό»

Δημοσιεύθηκε το 16 / 12 / 2023

1. Η ιστορία όπως είπε ο Gary, ο πατέρας του Jess: Η Jess, σε ηλικία 26 ετών, άρχισε να αισθάνεται ένα είδος πίεσης στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα της πριν από περίπου τρεις εβδομάδες (περίπου 20 Νοεμβρίου). Το αίσθημα πίεσης (και κάτι πρήξιμο μέσα της) συνέχιζε να αυξάνεται. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, άρχισε να αισθάνεται οδυνηρή και άβολη. Δεν είχε πυρετό.

Την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου) έγινε οξύς. Πήγε στο νοσοκομείο BKK, στο Τσιάνγκ Μάι. Ο γιατρός είπε ότι μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα ή κύστεις ωοθηκών ή πέτρες στα νεφρά. Θα έπρεπε να κάνουν αξονική τομογραφία. Λόγω του κόστους (17,000 £), ο Jess πήγε στο ER στο Nakornping (κυβερνητικό νοσοκομείο), όπου έκαναν αξονική τομογραφία και εξετάσεις αίματος. Είπαν ότι υπήρχε κάποιο σημάδι μόλυνσης, αλλά όχι σκωληκοειδίτιδα (ή οτιδήποτε άλλο).

Μέχρι την Τρίτη, η κατάστασή της δεν είχε βελτιωθεί. Δεν ήθελε να δοκιμάσει ακόμη έναν τυχαίο νοσοκομειακό γιατρό. Αναζήτησε έναν γιατρό της Ταϊλάνδης που φαινόταν να έχει κάποια εμπειρία με την υγεία των γυναικών και τα γυναικολογικά ζητήματα. Η γυναίκα γιατρός συνταγογράφησε ένα παυσίπονο και δύο αντιβιοτικά, το Cobay και το Amoxiclav, για μια ουρολοίμωξη, μια ουρολοίμωξη.

Μετά από άλλες δύο μέρες (Πέμπτη 7), δεν υπήρξε βελτίωση. Έτσι, δοκίμασε το ιδιωτικό νοσοκομείο Ram στο Τσιάνγκ Μάι. Ο γιατρός είπε ότι δεν μπορούσε να δει τα πάντα στην αξονική τομογραφία, ιδιαίτερα οι ωοθήκες ήταν σκοτεινές. Χρειάστηκε να κάνει υπερηχογράφημα. (Σχόλιο του συγγραφέα: Οι ωοθήκες ήταν καθαρά ορατές στην αξονική τομογραφία! Δεν χρειαζόταν υπερηχογράφημα. Κρατήστε τα χρήματα!) Η Jess είπε ότι είχε PID, Πυελική Φλεγμονώδη Νόσο. Της δόθηκε εντολή να σταματήσει τα αντιβιοτικά για την ουρολοίμωξη της. Της χορηγήθηκε αντιβιοτικό ενδοφλεβίως (Κεφτριαξόνη) και της συνταγογραφήθηκε Μετρονιδαζόλη (400 mg 3Χ/ημέρα) και Δοξυκυκλίνη (100mg 2Χ/ημέρα).

Μετά από 5 ημέρες, το τεστ καλλιέργειας ούρων που παρήγγειλε ο γενικός ιατρός δεν έδειξε ουρολοίμωξη.

Την Κυριακή, επειδή δεν μπορούσε να πάρει απαντήσεις μέσω τηλεφώνου, η Jess επέστρεψε στο νοσοκομείο Ram με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων της. Της είπαν να μπει για να μιλήσει με τον γιατρό. Αντίθετα, ένας άλλος γιατρός την επανεξέτασε. Ο νέος γιατρός πρότεινε ότι μπορεί να είναι μια μυϊκή πάθηση και ήθελε να συνταγογραφήσει παυσίπονα. Ανέφερε ότι είχε κύστεις ωοθηκών, αλλά είναι πολύ μικρές. Της χρέωσαν 1000 ฿, παρόλο που της είπαν ότι δεν θα υπήρχε χρέωση για τη συζήτηση της προηγούμενης διαβούλευσης.

Έτσι, όπως φοβόμασταν, άλλο ένα κυνηγητό και άγρια ​​χήνα και όχι σοφότερο!

2. Ο Γκάρι επικοινώνησε μαζί μου την περασμένη Κυριακή για να ζητήσει τη γνώμη μου. Μου έστειλε την προαναφερθείσα ιστορία. Με παρέκταση μόνο από αυτό το ιατρικό ιστορικό, η ιατρική ατυχία σε αυτή την περίπτωση γίνεται εμφανής.

3. Α. Η αρχική διαφορική διάγνωση. Σκωληκοειδίτιδα, κύστη ωοθηκών ή πέτρες στα νεφρά:

-Αρχικά η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί πόνο γύρω από τον αφαλό. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο πόνος μετακινείται στο σημείο του McBurney, βλέπε φωτογραφία 1 (φωτογραφία εξωφύλλου) Επιπλέον, μόλις μολυνθεί η σκωληκοειδής απόφυση επιδεινώνεται γρήγορα, συνήθως εντός 2-3 ημερών, προκαλώντας πυρετό και σημαντική αναπηρία. Η παρατεταμένη φύση της ασθένειας της Jess, η κατανομή του πόνου της και η απουσία πυρετού δεν συνάδουν με τη σκωληκοειδίτιδα.

-Οι κύστεις των ωοθηκών είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή/και πόνο στη μέση. Ο πόνος του Jess δεν ήταν τυπικός πόνος στην κύστη των ωοθηκών.

-Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν οξύ, σοβαρό διαλείποντα κολικό που εκπέμπεται από το πλευρό στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος του Jess δεν ήταν χαρακτηριστικός της νεφρικής λιθίασης.

Έτσι, ο πόνος του Jess δεν προκλήθηκε από καμία από αυτές τις συνθήκες.

Β. Η διάγνωση του γιατρού για ουρολοίμωξη: Ο Jess δεν είχε συχνουρία, δυσουρία (επώδυνη ούρηση) ή θολά ούρα. Δεν είχε ουρολοίμωξη, ωστόσο της χορηγήθηκαν ισχυρά αντιβιοτικά.

Γ. Το PID προκαλεί πυρετό, κολπικό έκκριμα και πόνο στην κάτω κοιλιακή/πυελική περιοχή. Η διάγνωση της PID ήταν λανθασμένη, ωστόσο τα αντιβιοτικά της άλλαξαν σύμφωνα με τη νέα διάγνωση.

4. Η ιατρική ιστορία της Jess έδειξε ότι δεν είχε καμία μόλυνση. Η «μακροχρόνια» ενόχληση, 2 εβδομάδων, στη δεξιά πλευρά της κάτω κοιλιάς της υποδηλώνει είτε κόλον είτε παχύ έντερο, πρόβλημα ή παθολογία των πυελικών οργάνων. Δεν είχε δυσκοιλιότητα. Η έναρξη του οξέος πόνου την 1η Δεκεμβρίου υποδηλώνει ρήξη κύστης ωοθήκης δεξιάς πλευράς. Αυτή η προσωρινή διάγνωση έγινε αποκλειστικά από τα συμπτώματά της.

5. Τα παθολογικά και ακτινολογικά της αποτελέσματα, που έφτασαν την επόμενη μέρα, επιβεβαίωσαν την προσωρινή διάγνωση. Η αξονική τομογραφία της λεκάνης της έδειξε ότι είχε ρήξη κύστης ωοθήκης δεξιάς πλευράς, βλέπε φωτογραφία 2 με ασκίτη, υγρό, στον σάκο της Douglas, βλέπε αναφορά 3. Οι άλλες εξετάσεις της επιβεβαίωσαν ότι δεν είχε λοίμωξη στο αίμα, βλέπε φωτογραφία 4, ούτε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, βλέπε φωτογραφία 5, ούτε PID.

6. Την Jess την είδαν πέντε διαφορετικοί Ταϊλανδοί γιατροί, οι οποίοι, παρόλο που είχαν την ασθενή μπροστά τους με την παθολογία και τα ακτινολογικά της αποτελέσματα, κανένας δεν μπόρεσε να εντοπίσει αυτή τη, σχετικά εύκολη, διάγνωση.

7. Αυτό που επιβεβαίωσε τη διάγνωση ήταν το τελευταίο σχόλιο στην αναφορά της αξονικής τομογραφίας Jess: «Ελάχιστος ασκίτης στην πυελική κοιλότητα, μη ειδικός». Ο ασκίτης είναι μια συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα. Στην περίπτωση του Jess, ήταν υγρό στην πυελική κοιλότητα, γνωστό και ως το Pouch of Douglas. Αυτό το υγρό προήλθε από τη ρήξη της κύστης της δεξιάς όψης. Πέντε γιατροί από την Ταϊλάνδη έχασαν, ή αγνόησαν, αυτό το σημαντικό ακτινολογικό εύρημα. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι πέντε Ταϊλανδοί γιατροί δεν κατάλαβαν την επίπτωση του μη ειδικού πυελικού ασκίτη.

Για πολλά χρόνια, έχω γράψει για τα κακά πρότυπα της Ταϊλανδικής Ιατρικής Εκπαίδευσης. Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενες αναρτήσεις MBT, τα Western Medical Colleges θεωρούν ότι η εκπαίδευση στην ιατρική σχολή της Ταϊλάνδης είναι ανεπαρκής. Οι εκπαιδευμένοι γιατροί της Ταϊλάνδης δεν επιτρέπεται να ασκούν ιατρική στη Δύση χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση και εξέταση.

Τούτου λεχθέντος, δεν θα υπάρξει αλλαγή στις ελλείψεις των εκπαιδευμένων γιατρών στην Ταϊλάνδη, όπως φαίνεται σε αυτό το MBT, εκτός εάν και έως ότου κάθε γιατρός της Ταϊλάνδης θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος, με χρηματική ποινή, για τα λάθη τους.

8. «Το 82% των ιατρικών διαγνώσεων μπορεί να γίνει μόνο με το ιστορικό» (Αναφορά: JR Hampton: Σχετική συμβολή στη λήψη ιστορικού, τη φυσική εξέταση και την εργαστηριακή έρευνα στη διάγνωση και τη διαχείριση ιατρικών εξωτερικών ασθενών: BMJ, Μάιος 1975.)

Προσθήκη: Τα τελευταία 6 χρόνια, ως συνταξιούχος ιατρός που ζούσα στο Buriram, πρόσφερα δεύτερες απόψεις για οποιοδήποτε ιατρικό ζήτημα. Πρόσφατα μετακόμισα στην Πατάγια. Όπως και σε αυτήν την περίπτωση, εάν διαμένετε εκτός της Πατάγια, παρέχονται τηλεφωνικές διαβουλεύσεις. Για βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου, Doc Martyn, στο Facebook ή καλέστε το Dao στο 095 414 8145.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/