Αδυνατισμένη, εικοσάχρονη τίγρη ανάμεσα σε 15 μεγάλες γάτες που σώθηκαν από τη φάρμα τίγρεων στην Ταϊλάνδη μετά από ιστορική αποστολή διάσωσης

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (WFFT): Δώδεκα τίγρεις και τρεις λεοπαρδάλεις που έχουν περάσει τη ζωή τους σε αιχμαλωσία διασώθηκαν από φάρμα τίγρεων στην Ταϊλάνδη.

Την άγνωστη εγκατάσταση αιχμαλωσίας τίγρεων στη βόρεια Ταϊλάνδη επισκέφθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις 16 Δεκεμβρίου μετά από νομικές ενέργειες για φερόμενη παράνομη εμπορία άγριας ζωής. Κτηνιατρικές ομάδες και εμπειρογνώμονες άγριας ζωής από Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) ήταν σε ετοιμότητα για τη διάσωση των κατασχεθέντων ζώων, στο πρώτο μέρος της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης τίγρης από μια ΜΚΟ στην ιστορία της Ταϊλάνδης. Αναμένεται ότι 35 συνολικά τίγρεις θα διασωθούν τελικά από τη φάρμα.

Η αρχική διάσωση ήταν δύσκολη και έντονη, με τα πρώτα δεκαπέντε ζώα να επιλέγονται με βάση το ποιος χρειαζόταν την πιο επείγουσα ιατρική φροντίδα. Δώδεκα ηλικιωμένες τίγρεις και τρεις άρρωστες λεοπαρδάλεις επιλέχθηκαν, προτού ναρκωθούν, υποβληθούν σε αρχικούς ελέγχους υγείας και μεταφέρθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς που φορτώθηκαν σε ασθενοφόρα άγριας ζωής.

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones

Η αδυνατισμένη, ηλικιωμένη τίγρη Σαλαμάς ήταν μεταξύ των πρώτων που διασώθηκαν. Ενώ οι περισσότερες άλλες τίγρεις είχαν ναρκωθεί ώστε να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε κλουβιά μεταφοράς, η ανησυχητική κατάσταση της Σαλαμά σήμαινε ότι η κτηνιατρική ομάδα την ενημέρωσε λόγω του κινδύνου να μην ξυπνήσει από την καταστολή. Αντίθετα, οι διασώστες πέρασαν ώρες ενθαρρύνοντας απαλά την εικοσάχρονη τίγρη με φαγητό, ώστε να περπατήσει από το τσιμεντένιο περίβλημά της στο κλουβί μεταφοράς. Φοβήθηκε ότι ήταν πολύ αδύναμη για να περπατήσει, αλλά τελικά μάζεψε τις δυνάμεις της και σκόνταψε στο κλουβί. Στη συνέχεια μπόρεσε να μεταφερθεί στο ειδικό ασθενοφόρο άγριας ζωής που έκανε δώδεκα ώρες ολονύκτια οδήγηση στο καταφύγιο διάσωσης άγριας ζωής. Αν και είναι ανησυχητικά αδύνατη και με τεράστια κομμάτια γούνας να λείπουν από το σώμα της, οι διασώστες ελπίζουν ότι ο Σαλαμάς θα αρχίσει τώρα να αναρρώνει.

Άλλες μεγάλες γάτες που διασώθηκαν περιλαμβάνουν μια δειλή θηλυκή τίγρη που το αγρόκτημα αναφέρεται απλώς ως "A-1" και μια εικοσάχρονη αρσενική τίγρη που ονομάζεται Ράμπο που έχει δυσκολίες στην αναπνοή.

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones

Αυτά τα ζώα κρατήθηκαν σε μικρά, τσιμεντένια περιβλήματα για όλη τους τη ζωή, με πολλά από αυτά να περνούν πάνω από είκοσι χρόνια σε αιχμαλωσία. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι το νέο τους καταφύγιο θα είναι η πρώτη φορά που πολλά από αυτά τα ζώα θα έχουν αισθανθεί γρασίδι κάτω από τα πόδια τους και φως του ήλιου στη γούνα τους.

Οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις διάσωσης θα λάβουν τώρα επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο νέο τους για πάντα σπίτι στο WFFT, το οποίο επί του παρόντος φροντίζει άλλες εννέα τίγρεις, που όλες είχαν διασωθεί στο παρελθόν όταν ένας διαβόητος ζωολογικός κήπος της Ταϊλάνδης έκλεισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Βρίσκεται στο Phetchaburi, το αφιερωμένο Κέντρο Διάσωσης Τίγρης του καταφυγίου επιτρέπει στις τίγρεις διάσωσης να ζουν ελεύθερα σε περισσότερα από δεκαεπτά στρέμματα σχεδόν φυσικού οικοτόπου, όπου τα ζώα μπορούν να τρέξουν, να κολυμπήσουν στη λίμνη και να κοινωνικοποιηθούν με άλλες τίγρεις. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελευταία διάσωση, το WFFT εξασφάλισε πρόσθετη γη στο Κέντρο και αφιέρωσε αρκετούς μήνες κατασκευάζοντας περισσότερο χώρο ενδιαιτημάτων για τις νέες αφίξεις.

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones

Η φάρμα των τίγρεων

Ο άγνωστος ζωολογικός κήπος και το αγρόκτημα τίγρεων δεν κατονομάζεται από το WFFT, αλλά άρθρα του διαδικτυακού τύπου αναφέρουν ότι η εγκατάσταση έχει εμπλακεί σε νομικές ενέργειες με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την άγρια ​​ζωή για πολλά χρόνια. Έχει ήδη αντιμετωπίσει αρκετές κυβερνητικές επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένου του 2020 όταν το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Προστασίας Άγριας Ζωής και Φυτών (DNP) βρήκε στοιχεία εμπορίας άγριων ζώων, όπως κομμένο κεφάλι τίγρης και άλλα μέρη τίγρης.

Βρίσκεται στη βόρεια Ταϊλάνδη, η περιοχή είναι ένα γνωστό hotspot για παράνομη διακίνηση άγριων ζώων λόγω της εγγύτητάς της στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος. Έχει αναφερθεί στον Τύπο ότι η εγκατάσταση ήταν εδώ και καιρό ύποπτα ότι χρησιμοποιήθηκε ως εγκατάσταση αποθήκευσης άγριας ζωής πριν μεταφερθεί πέρα ​​από τα σύνορα.

Η εγκατάσταση αναφέρθηκε ότι φιλοξενούσε 46 τίγρεις και μικρά από το 2021.

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones

Αποσπάσματα από τον Edwin Wiek, ιδρυτή και διευθυντή του Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT):

«Μετά από μήνες σχεδιασμού της μεγαλύτερης διάσωσης τίγρης από μια ΜΚΟ στην ιστορία της Ταϊλάνδης, είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους δίνουμε σε αυτά τα υπέροχα ζώα μια νέα ζωή στο Κέντρο Διάσωσης Τίγρης του WFFT. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην άγρια ​​φύση, αλλά μπορούμε να τους προσφέρουμε το επόμενο καλύτερο πράγμα: ένα ασφαλές, καταφύγιο σπίτι όπου μπορούν να περιπλανηθούν σε δασική γη, να συναναστραφούν με άλλες τίγρεις, ακόμη και να κολυμπήσουν στη λίμνη. Είμαστε ευγνώμονες στο Υπουργείο Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής (DNP) της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης για τη λήψη μέτρων κατά του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής και για τη συνεργασία με το WFFT για να δώσουμε σε αυτές τις τίγρεις τη δεύτερη ευκαιρία που τους αξίζει».

«Οι πρώτες δώδεκα τίγρεις και τρεις λεοπαρδάλεις έχουν διασωθεί, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που παραμένουν στο αγρόκτημα και περιμένουν να σωθούν. Είμαστε απελπισμένοι να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό για να τους σώσουμε, αλλά ως ΜΚΟ χωρίς κρατική χρηματοδότηση βασιζόμαστε αποκλειστικά σε δωρεές για να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αποστολές διάσωσης. Αν μπορείτε, υποστηρίξτε μας στο wfft.org/donate για να σωθούν τα εναπομείναντα ζώα από αυτό το αγρόκτημα τίγρεων».

ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones
ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones
ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones
ΦΩΤΟ: WFFT/Amy Jones
Εγγραφή
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.