Η εκστρατεία Safe Internet Coalition προειδοποιεί τα παιδιά να «σκέφτονται δύο φορές» και να έχουν επίγνωση των κινδύνων της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η εκστρατεία UNICEF-MSDHS-Thailand Safe Internet Coalition προειδοποιεί τα παιδιά να «σκεφτούν δύο φορές» και να έχουν επίγνωση των κινδύνων της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ, 7 Νοεμβρίου 2023 - Η UNICEF, σε συνεργασία με Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας (MSDHS) και Ταϊλάνδη Safe Internet Coalition (TSIC) σήμερα ξεκίνησε #ΠροσοχήΠρώτα εκστρατεία προτρέποντας τα παιδιά και τους εφήβους να "Σκέψου διπλά" πριν κοινοποιήσετε φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Η εκστρατεία στοχεύει να προστατεύσει τα παιδιά από τη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση μετά από μελέτες που το δείχνουν Ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών στην Ταϊλάνδη έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής κακοποίησης.

Σύμφωνα με την έκθεση Disrupting Harm που δημοσιεύτηκε το 2022 από την UNICEF ECPAT και την INTERPOL, περίπου 400,000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών στην Ταϊλάνδη –σχεδόν 1 στα 10– ήταν θύματα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης το 2021. Αυτά τα περιστατικά συνέβησαν κυρίως στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης , και συχνά περιλάμβανε σεξουαλικές εικόνες και βίντεο με παιδιά που μοιράζονται, εκβιάζουν ή εξαναγκάζουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

«Αυτή η καμπάνια στοχεύει να αντιμετωπίσει την ανησυχητική τάση του διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού παιδιών. Γι' αυτό όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών στο Διαδίκτυο και πρέπει να το κάνουμε μαζί», είπε. Varawut Silpa-Acha, Υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας. «Το MSDHS προωθεί επίσης ασφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές μεταξύ των παιδιών. Οι υπηρεσίες παιδικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης στην αναφορά παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, ενισχύονται επίσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και έγκαιρες υπηρεσίες που χρειάζονται». 

Η καμπάνια #CautionFirst ξεκινά με ένα βίντεο ενός λεπτού Αυτό δείχνει πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι να κάνεις νέες φιλίες στο Διαδίκτυο – ενώ επίσης αποκαλύπτει τους πιθανούς κινδύνους.

«Εγκλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται στην εκστρατεία μας συμβαίνουν σε αγόρια και κορίτσια καθημερινά στην Ταϊλάνδη, αλλά σπάνια αναφέρονται, καθώς τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ να το πουν σε κανέναν». είπε Kyungsun Kim, εκπρόσωπος της UNICEF για την Ταϊλάνδη. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τέτοιες τραυματικές εμπειρίες, και αυτό απαιτεί σοβαρή προσπάθεια από όλους τους τομείς, από την προστασία των παιδιών μέχρι την επιβολή του νόμου και τις εταιρείες τεχνολογίας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά και οι γονείς έχουν επίγνωση των κινδύνων, είναι προσεκτικά στην ανταλλαγή πληροφοριών ή στην αλληλεπίδραση με οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο και ότι έχουν ικανότητες να δραπετεύουν ή να αντιδρούν όταν γίνονται θύματα εγκληματικής συμπεριφοράς».

Εκτός από το βίντεο που ευαισθητοποιεί σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους, η καμπάνια παρέχει επίσης συμβουλές και εργαλεία για τα παιδιά και τους γονείς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Στοχεύει επίσης στην ομαλοποίηση της συζήτησης γύρω από το θέμα και στην ενθάρρυνση των παιδιών να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια όταν κινδυνεύουν ή γίνονται θύματα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. 

Σύμφωνα με την έκθεση Disrupting Harm, πολλά παιδιά θύματα κακοποίησης δεν ήξεραν πού να ζητήσουν βοήθεια ή σε ποιον να πουν, με μόλις το 1-3 τοις εκατό να αναφέρει περιστατικά στην αστυνομία. Πολλά παιδιά κατηγόρησαν τον εαυτό τους και ένιωσαν υπεύθυνα για τα περιστατικά. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι δράστες της κακοποίησης είναι τις περισσότερες φορές κάποιος που ήδη γνωρίζει το παιδί. 

Αναπλ. Καθ. Joompol Rodcomdee, Πρόεδρος του TSIC είπε, «Με την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού και της ψηφιακής νοημοσύνης, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να κατανοούν τις επιπτώσεις των διαδικτυακών τους ενεργειών. Μέσω αυτής της εκστρατείας, ελπίζουμε επίσης να υποστηρίξουμε ισχυρότερες νομικές και πολιτικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου ζητήματος». 

Nualphan Lamsam, Εθνική Ταϊλάνδης της UNICEF Πρεσβευτής υποστηρίζει ολόψυχα την εκστρατεία. Προέτρεψε όλους τους τομείς – συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα – να συνεργαστούν περισσότερο για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. 

«Το κακό στο διαδίκτυο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή», είπε η Νουαλφάν, γνωστή και ως Μαντάμ Πανγκ. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν να κάνουν με δράστες που είναι πολύ έμπειροι στο να τους περιποιούνται και να τους ξεγελούν. Η προστασία των παιδιών από τον διαδικτυακό κίνδυνο απαιτεί τη βελτίωση των διαδικτυακών γνώσεων και δεξιοτήτων όλων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των παιδιών. Είναι σημαντικό όλοι μαζί να θέσουν την προστασία των παιδιών ως επείγουσα και κοινή προτεραιότητα». 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ταϊλάνδη ίδρυσε τον Συνασπισμό Ασφαλούς Διαδικτύου ως το πρώτο όργανο συνεργασίας για την προώθηση ασφαλών πρακτικών Διαδικτύου και αντιμετώπιση διαδικτυακών κινδύνων και ζημιών. Ο συνασπισμός, με επικεφαλής το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας, περιλαμβάνει την επιβολή του νόμου, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τα παιδιά και τους νέους και διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της UNICEF. Για να προωθήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στο Διαδίκτυο, η Βασιλική Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σηματοδοτεί την Τρίτη τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο που συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια #CautionFirst: www.unicef.org/thailand/onlinesafety 

Ταϊλανδική έκδοση: www.unicef.org/thailand/th/onlinesafety 

Δείτε βίντεο ενός λεπτού https://vt.tiktok.com/ZSNUrmUfR/

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Rudina Vojvoda, UNICEF Ταϊλάνδη, 065 472 1060  rvojvoda@unicef.org

Nattha Keenapan, UNICEF Ταϊλάνδη, 086 616 7555, nkeenapan@unicef.org 

 

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.