Ιατρικά Bytes No 98: “Προσέχετε τα βλαστοκύτταρά σας και θα φροντίσουν και αυτά».

Ιατρικά Bytes Νο 98: “Προσέχετε τα βλαστοκύτταρά σας και θα σας φροντίσουν.

Αρχική δημοσίευση 28/10/2023

Το παρακάτω είναι ένα guest editorial και άποψη του Doc Martyn, ενός τακτικού συνεργάτη. Αυτές είναι εξ ολοκλήρου οι απόψεις και οι δηλώσεις του και μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της The Pattaya News Company Limited.

1. Ο Φίλιππος ήρθε να με δει κατόπιν εντολής του Ρεν, ενός ευγενικού ανθρώπου που είναι διαχειριστής του Ομίλου: Pattaya City Expats Club, ή PCEC για συντομία. Αυτή είναι μια ωραία, συμπονετική και δυναμική ομάδα που παρέχει υποστήριξη στα μέλη της που κινδυνεύουν, άγαμα, ηλικιωμένα, αδύναμα μέλη της που ζουν μόνα τους.

Ο Φίλιππος πάσχει από περιφερική νευροπάθεια, μούδιασμα, στα πόδια. Γινόταν όλο και πιο ασταθής.

Ο Ρεν είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των βλαστοκυττάρων και πρότεινε στον Φίλιππο να δοκιμάσει τη θεραπεία, κάτι που έκανε. Επιπλέον, ο Ρεν συμβούλεψε τον Φίλιππο να με δει για ιατρική γνώμη σχετικά με τη νευροπάθειά του.

2. Ο Φίλιππος είναι 88 ετών. Είναι ένας απολαυστικός άνθρωπος που παλεύει με την απάτη του. Υπέφερε από μια αργά προοδευτική αμφοτερόπλευρη αισθητηριακή νευροπάθεια στα πόδια του για 8 χρόνια.

Στην αρχή της ασθένειάς του, μια ιατρική αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι έπασχε από αισθητηριακή νευροπάθεια. Η εξέταση αίματος του έδειξε ότι αυτό προκλήθηκε από μια γαμμοπάθεια IgM, γνωστή και ως Μονοκλωνική Γαμμοπάθεια Απροσδιόριστης Σημασίας ή MGUS. Η γαμμοπάθεια είναι μια περίσσεια πρωτεΐνης στο αίμα που παράγεται από τον μυελό των οστών. Το MGUS εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας (>70 ετών). Όπως και στην περίπτωση του Philip, το MGUS μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια.

Στο 1% των πασχόντων η υπερβολική παραγωγή πρωτεΐνης μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο, που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα, ή σε άλλες σοβαρές επιπλοκές.

3. Οι άνθρωποι έχουν τρία νευρικά συστήματα:

-Ο Εγκέφαλος ή Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το ΚΝΣ.

-Το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, PNS, που ελέγχει το σώμα.

-Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, ANS, που ελέγχει τα όργανα του σώματος, πχ την καρδιά, τα έντερα, τους πνεύμονες. Το ANS δεν έχει σχέση με αυτήν τη συζήτηση.

-Αν και δεν είναι τέλειος, για να αντισταθμίσει τη βλάβη, ο εγκέφαλος είναι ικανός για νευρογένεση, ανάπτυξη νέων κυττάρων και νευροπλαστικότητα, ανάπτυξη νέων νευρικών οδών και συνάψεων. Η κινητοποίηση βλαστοκυττάρων μπορεί να ωφελήσει αυτό το σύστημα.

-Τα νευρικά κύτταρα του ΠΝΣ βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη, από όπου ο άξονας του νευρώνα ενώνεται με άλλους άξονες για να σχηματίσει τα νεύρα του ΠΝΣ. Μερικοί από αυτούς τους άξονες, και τα νεύρα στα οποία περιέχονται, είναι πράγματι πολύ μακριά, εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι την άκρη των ποδιών, βλέπε φωτογραφία 1.

Εάν η θήκη μυελίνης και ο άξονας ενός νεύρου έχουν υποστεί βλάβη, που ονομάζεται αξονόμεση, είναι δυνατή η αναγέννηση του κατεστραμμένου άξονα, αν και αργά, με αναγέννηση περίπου 25 mm/μήνα. Τα βλαστοκύτταρα δεν φαίνεται να είναι ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Όταν ένα νεύρο κόβεται, εκτός και αν συρραφεί νωρίς, δεν θα συμβεί αναγέννηση.

Στην περίπτωση του Philip, η ενίσχυση βλαστοκυττάρων δεν θα επιδιορθώσει τη βλάβη στο PNS του. Εάν τα Βλαστοκύτταρα αντικαθιστούσαν τα κατεστραμμένα νεύρα από την πλάτη του μέχρι τα πόδια του, κάτι που δεν θα συμβεί, τα νεογέννητα κύτταρα θα υποβάλλονταν στην ίδια εκφυλιστική διαταραχή, τη γαμμαπάθεια του, η οποία προκάλεσε τον εκφυλισμό των αξόνων στην πρώτη θέση.

4. Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για τον Φίλιππο;

Η απώλεια της αισθητηριακής αντίληψης του Φίλιππου, η αφή, στα πόδια του σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του στερείται περιφερειακής αισθητηριακής εισροής, που ονομάζεται ιδιοδεκτικότητα.

Στους ανθρώπους, υπάρχουν δύο τύποι ιδιοδεκτικότητας:

-Η συνειδητή ιδιοδεκτικότητα πραγματοποιείται από τον Εγκέφαλο, τον Νέο(νέο)-Φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, βλέπε φωτογραφία 2, και

- Ασυνείδητη ιδιοδεκτικότητα, που πραγματοποιείται στην παρεγκεφαλίδα ή τον οπίσθιο εγκέφαλο, βλέπε φωτογραφία 3.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διαβούλευσης με τον Φίλιππο, καθώς πάλευε με το μπαστούνι του στην καρέκλα, η απώλεια της ασυνείδητης ιδιοδεκτικότητας ήταν εμφανής. Ο εγκέφαλός του χρησιμοποιούσε τη συνειδητή ιδιοδεκτικότητα της όρασής του για να προσανατολιστεί.

Όταν αυτή η συνειδητή αντίληψη χαθεί, ο εγκέφαλός του θα αναζητήσει πληροφορίες από την ασυνείδητη ιδιοδεκτικότητα του.

Ζήτησα από τον Φίλιππο να σταθεί και να κλείσει τα μάτια του. Για να αντισταθμίσει την απώλεια εισόδου από τα μάτια του, του ο εγκέφαλος έκανε το σώμα του να κουνιέται απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη. Κάνοντας αυτό, ο εγκέφαλός του έλαβε ασυνείδητη ιδιοδεκτικότητα θέσης από τα γόνατα και τους γοφούς του.

Το απλό τεστ κλεισίματος ματιών έδειξε ότι η ισορροπία του Philip διακυβεύτηκε σημαντικά. Κινδύνευε πτώση και κάταγμα ισχίου, που στην ηλικία του μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, όχι από το κάταγμα αυτό καθεαυτό, αλλά από τις επιπλοκές που προκύπτουν από το ίδιο.

Για να βελτιώσω τη σταθερότητά του, ζήτησα από τον Φίλιππο να αντικαταστήσει το μπαστούνι του με ένα μπαστούνι «4 πόδια» για εξωτερική χρήση, κάτι που έκανε, βλέπε φωτογραφία 4. Είχε ήδη ένα Zimmer Frame το οποίο χρησιμοποιούσε στο σπίτι.

Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μηχάνημα TENS του για να διεγείρει τα εκφυλισμένα νεύρα του, αλλά, δυστυχώς, με μια βλάβη των περιφερικών νεύρων που προκαλείται από Γαμμοπάθεια, το όφελος μπορεί να μην έχει πραγματοποιηθεί.

Στο ενδιάμεσο, ο Φίλιππος κάνει πρόσθετη αιματολογική εξέταση για να αξιολογήσει την κατάστασή του για καρκίνο.

5. Από την προέλευση των δεινοσαύρων/ερπετών πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια και των θηλαστικών πριν από 210 εκατομμύρια χρόνια, τα βλαστοκύτταρα παράγουν και σώζουν ζωές:

Η κομψή διαδικασία γονιμοποίησης, όταν το σπέρμα και το ωάριο ενώνονται για να σχηματίσουν ένα ενιαίο εμβρυϊκό (γνωστό και ως Πολυδύναμο) Βλαστοκύτταρο. Αυτό το μεμονωμένο κύτταρο στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται για να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο ζωντανό άνθρωπο.

Τα συνηθισμένα βλαστοκύτταρα, το αντικείμενο αυτής της συζήτησης, παράγονται κυρίως από τον μυελό των οστών και επιβιώνουν στον μυελό των οστών, μέχρι να κληθούν να επιδιορθώσουν τον κατεστραμμένο ιστό.

6. Πριν από περίπου 300,000 χρόνια, στην Αφρική, μια υποδιαίρεση της ομάδας Hominin ανέπτυξε έναν διευρυμένο πρόσθιο εγκέφαλο, τον Neo-Cortex. Αυτή η απόκλιση παρήγαγε ανθρώπους, τον Homo Sapiens (Λατινικά: ‘Wise Man’). Ο διευρυμένος πρόσθιος εγκέφαλος τους, ο εγκέφαλος, τους χώριζε από τις άλλες ομάδες Hominin. Homo erectus, Homo habilis κ.λπ.

Οι πρώτοι άνθρωποι περνούσαν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μαζεύοντας φυτά και κυνηγώντας ή σαρώνοντας ζώα. Αν πετύχαιναν, θα έτρωγαν εκείνη τη μέρα.

Περίπου πριν από 164,000 χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να συλλέγουν και να μαγειρεύουν οστρακοειδή.

Πριν από περίπου 12,000 χρόνια, οι άνθρωποι άλλαξαν από κυνηγοί συλλέκτες σε γεωργία και κτηνοτροφία. Χάρη στον μεγάλο μας πρόσθιο εγκέφαλο, αρχίσαμε να παράγουμε τροφή και να αλλάζουμε το φυσικό τοπίο. Οι άνθρωποι είναι το μόνο ζώο ικανό να μεταμορφώσει την επιφάνεια της Γης.

Αυτή η μετάβαση στη γεωργία προανήγγειλε την αρχή του τέλους για τις προσαρμοσμένες ζωές του είδους μας. Το φαγητό έγινε άφθονο και υγιεινό. Στη συνέχεια έγινε επεξεργασμένο και βολικό, αλλά δεν είχε επαρκή θρεπτικά οφέλη.

Προχωρώντας στο σήμερα. Η τέρψη και η λαιμαργία (οι άνθρωποι δεν προορίζονταν ποτέ να καταναλώνουν 3+ γεύματα/ημέρα) τώρα επικρατούν. Οι άνθρωποι υποφέρουν ιατρικά από αυτό το μεγαλείο, όπως και τα βλαστοκύτταρά τους.

7. Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και των βλαστοκυττάρων σας, και τη μακροζωία σας, ακολουθήστε τη συμπεριφορά των μακρινών προγόνων σας. άσκηση και διαλείπουσα νηστεία. Επιπλέον, δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν αλκοόλ. Σταματήστε την υπερβολή, την απληστία, τη λαιμαργία και την νωθρότητα. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και συμπεριφέρεστε στο σώμα σας ως ναό.

Άλλοι συγκεκριμένοι τρόποι για τη βελτίωση της ενίσχυσης των βλαστοκυττάρων περιλαμβάνουν: Σταματήστε κάθε άγχος, σταματήστε τη ζάχαρη, τρώτε μεσογειακή διατροφή, πίνετε τσάι (πράσινο ή μαύρο) και καταναλώνετε κακάο 85(+)% σοκολάτα μαγειρέματος καθημερινά, δείτε τη φωτογραφία 5. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν αναζήτηση.

8. Επιστρέφοντας στον Φίλιππο. Εάν η αιματολογία του υποδείξει ότι έχει καρκίνο στο μυελό των οστών, τότε η επικουρική θεραπεία ενίσχυσης βλαστοκυττάρων του Ren θα είναι συμφέρουσα και ωφέλιμη.

Τα υγιή και λειτουργικά βλαστοκύτταρα είναι αναγκαιότητα.

“Προσέχετε τα βλαστοκύτταρά σας και θα σας φροντίσουν.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/