Οι υπήκοοι της Ταϊλάνδης μεταξύ των τραγικών θυμάτων στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ισραήλ-

Η πρόσφατη φρικιαστική σφαγή που ενορχηστρώθηκε από τους μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ έχει επισημάνει τα δεινά των φτωχών εργατών της γεωργίας από την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, που αναζητούν τα προς το ζην στα επικίνδυνα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλοί Ταϊλανδοί υπήκοοι που πιάστηκαν στα πυρά μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης.

Σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης, πολλά άτομα από την Ταϊλάνδη όπως ο Manee Jirachart από τη βορειοανατολική Ταϊλάνδη μεταναστεύουν στο Ισραήλ, μια χώρα μακριά από την πατρίδα τους αλλά υπόσχεται καλύτερη οικονομική σταθερότητα. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου ο Manee και πολλοί άλλοι ξένοι υπήκοοι απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια ενός βίαιου ξεφαντώματος εντός ισραηλινών εδαφών.

Ενώ κάποιοι είχαν την τύχη να έχουν διπλή υπηκοότητα και οικογενειακούς δεσμούς στην περιοχή, πολλοί ήταν μετανάστες εργάτες από την Ασία, προερχόμενοι από οικονομικά υποβαθμισμένα υπόβαθρα. Εργάζονται ακούραστα στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, μακριά από το προστατευτικό πεδίο της πατρίδας τους.

Η επίθεση στο κιμπούτς Alumim κοντά στη Γάζα άφησε νεκρούς τουλάχιστον 10 Νεπάλ φοιτητές γεωπόνου και άλλους από διαφορετικές εθνικότητες σε κατάσταση σοκ και απόγνωσης. Ωστόσο, η θλίψη πλήττει σκληρότερα την Ταϊλάνδη, ένα έθνος που έχει συμβάλει σημαντικά στο εργατικό δυναμικό των μεταναστών στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ για δεκαετίες.

Ο απολογισμός αυτής της βίαιης επίθεσης άφησε νεκρούς τουλάχιστον 21 υπηκόους της Ταϊλάνδης και άλλους 14 πιστεύεται ότι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin. Η TPN Media σημειώνει ότι οι ακριβείς αριθμοί κυμαίνονταν συχνά και ήταν δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα λόγω της ρευστή κατάστασης στο Ισραήλ.

Η TPN Media σημειώνει ότι οι ακριβείς αριθμοί κυμαίνονταν συχνά και ήταν δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα λόγω της ρευστή κατάστασης στο Ισραήλ.

Αυτή η καταστροφή έχει προκαλέσει νέα κύματα αγωνίας μεταξύ των οικογενειών της Ταϊλάνδης, που τώρα περιμένουν με αγωνία την ασφαλή επιστροφή των αγαπημένων τους. Ο υπουργός Εργασίας Phiphat Ratchakitprakarn ανέφερε στην τηλεόραση της Ταϊλάνδης ότι περίπου 5,000 Ταϊλανδοί απασχολούνταν στη «ζώνη μάχης», αυξάνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα και την ανησυχία πίσω στην πατρίδα.

Καθώς η κρίση στη Γάζα κλιμακώνεται, με το Ισραήλ να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, ο τρόμος μήπως παγιδευτούν περισσότεροι Ταϊλανδοί υπήκοοι στη σύγκρουση φαίνεται μεγάλος. Η σπαρακτική συζήτηση μεταξύ του Manee και του πατέρα του Chumporn πριν από την επίθεση αντηχεί με τον φόβο και την αδυναμία που νιώθουν οι οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα μοχθούν σε ξένες χώρες για ένα καλύτερο μέλλον.

Η εχθρική κατάσταση όχι μόνο αποκάλυψε τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι, αλλά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ενισχυμένα προστατευτικά μέτρα και καλύτερη ρύθμιση από τις αρχές για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Η Human Rights Watch υποστήριξε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» όλων των ομήρων, τονίζοντας τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που φαινομενικά διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων, οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή απλώς για να στηρίξουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.

Η πρώτη παρτίδα των επιζώντων, αποτελούμενη από 41 υπηκόους της Ταϊλάνδης, έφτασε στην Μπανγκόκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφηγούμενος φρικτές ιστορίες της δοκιμασίας τους. Οι εικόνες από δακρύβρεχτες συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο ήταν μια ζοφερή υπενθύμιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για όσους αναζητούν εργασία σε ζώνες συγκρούσεων.

Αυτό το οδυνηρό περιστατικό αποσαφηνίζει τη σκοτεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι, προτρέποντας μια παγκόσμια έκκληση για ισχυρότερα πρωτόκολλα για τη διαφύλαξη της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων που μεταναστεύουν για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, ειδικά σε περιοχές όπου οι πολιτικές εντάσεις βρίσκονται σε σημείο βρασμού.

Εγγραφή
Τομ Σινκλέρ
Ο Tom είναι ο συντάκτης του https://pembrokeshire-herald.com/ και ένας συχνός καλεσμένος συγγραφέας για εμάς καθώς επισκέπτεται συχνά την Ταϊλάνδη και απολαμβάνει τον πολιτισμό και την ιστορία.