Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δίνει άλλη μια ενημέρωση για την κατάσταση στο Ισραήλ

Σύνοψη της συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση στο Ισραήλ

την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.00.

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τύπου, MFA και μέσω MFA Facebook Live

1. Η κ. Kanchana Patarachoke, Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις στους Ταϊλανδούς υπηκόους. Μαζί της, μέσω βιντεοκλήσης, ήταν η κα Pannabha Chandraramya, Πρέσβης της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ (Amb), η οποία παρείχε ενημερώσεις και προετοιμασίες που γίνονται από τη Βασιλική Πρεσβεία της Ταϊλάνδης στο Τελ Αβίβ (RTE) για την απομάκρυνση των Ταϊλανδών υπηκόων.

2. Επισκόπηση της κατάστασης

2.1 Πριν από την παροχή ενημερώσεων, η Amb εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στα μέλη της οικογένειας υπηκόων της Ταϊλάνδης που έχουν πληγεί και διαβεβαίωσε ότι η ομάδα Ταϊλάνδης στο Ισραήλ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προστατεύσει και να βοηθήσει τους Ταϊλανδούς υπηκόους μέσω συνεχούς συντονισμού με τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές.

2.2 Οι ενημερώσεις από το RTE σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνουν εξελίξεις που σχετίζονται ιδιαίτερα με την ανάκτηση του ελέγχου εδάφους από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την εκκένωση αμάχων από 15 από τις 24 πόλεις στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός και οι σχετικές ισραηλινές υπηρεσίες έχουν εκκενώσει εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων της Ταϊλάνδης, από περιοχές που κινδυνεύουν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. της Λωρίδας της Γάζας προς ασφαλείς ζώνες.

2.3 Επιπλέον, η ισραηλινή αστυνομία ερευνά άτομα που έχουν αναφερθεί αγνοούμενα και χρησιμοποιεί τεχνολογία για να διευκολύνει την αναγνώριση προσώπου. Αυτό συντονίζεται στενά με την RTE.

3. Αντίκτυπος/Κατάσταση υπηκόων της Ταϊλάνδης

3.1 Αριθμός θανάτων: 18 (σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές από εργοδότες, εν αναμονή επίσημης επιβεβαίωσης από τις ισραηλινές αρχές)

3.2 Αριθμός τραυματισμών: 9

3.3 Αριθμός Ταϊλανδών υπηκόων που κρατήθηκαν όμηροι: 11

3.4 Αριθμός Ταϊλανδών υπηκόων που έχουν εγγραφεί για εθελοντικό επαναπατρισμό: περίπου 3,226 (υπάρχουν περίπου 5,000 Ταϊλανδοί υπήκοοι στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας)

4. Εκκένωση υπηκόων της Ταϊλάνδης

4.1 Η RTE έχει κανονίσει τον αρχικό επαναπατρισμό 15 υπηκόων της Ταϊλάνδης αυτήν την Τετάρτη (11 Οκτ.) μέσω του El Al. Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμένους υπηκόους Ταϊλάνδης που είναι σε θέση να ταξιδέψουν και υπηκόους Ταϊλάνδης που έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς ζώνες, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου). Ο επόμενος επαναπατρισμός 80 Ταϊλανδών υπηκόων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη (18 Οκτ.).

4.2 Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε ότι διάφορες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν αρχίσει επίσης να επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους.

5. Κυβερνητική δράση/επόμενα βήματα

5.1 Επικοινωνίες με ξένες κυβερνήσεις

Οι Πρέσβεις της Ταϊλάνδης στις γειτονικές χώρες του Ισραήλ επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών στη χώρα υποδοχής τους για να συζητήσουν εναλλακτικές οδούς εκκένωσης για τους υπηκόους της Ταϊλάνδης και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορεί να χρειαστούν οι Ταϊλανδοί υπήκοοι. Όσον αφορά τους απαχθέντες, η Ταϊλάνδη χρησιμοποιεί κάθε διπλωματικό και άλλο δυνατό κανάλι, για να μεταφέρει τις ανησυχίες μας και το αίτημα για βοήθεια προς αυτήν την ομάδα. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης παρακολουθεί πολύ στενά.

5.2 Επικοινωνίες με την κυβέρνηση του Ισραήλ

Χθες το βράδυ (9 Οκτ.), ο κ. Parnpree Bahiddha-Nukara, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης (DPM/FM) έλαβε τηλεφώνημα από τον κ. Eli Cohen, Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο υπουργός Κοέν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους Ταϊλανδούς υπηκόους που έχουν πληγεί από την κατάσταση του πολέμου στο Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προστατεύσει τους Ταϊλανδούς υπηκόους. Υπενθύμισε ότι οι Ταϊλανδοί υπήκοοι δεν βρίσκονται μόνο στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, αλλά είναι απλωμένοι σε ολόκληρο το Ισραήλ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κινητοποίησή τους σε ασφαλείς ζώνες.

Ο DPM/FM τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποδίδει ύψιστη σημασία στην ασφάλεια και την ευημερία των Ταϊλανδών υπηκόων στο Ισραήλ και ζήτησε από την ισραηλινή πλευρά να επισπεύσει τη διάσωση αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ταϊλανδών, που έχουν συλληφθεί ως όμηροι. Ζήτησε επίσης από την ισραηλινή πλευρά να επαληθεύσει και να επιβεβαιώσει επίσημα τον αριθμό των τραυματισμών και των θανάτων υπηκόων της Ταϊλάνδης το συντομότερο δυνατό, καθώς η ταϊλανδική πλευρά αναμένει επίσημη επαλήθευση από τις ισραηλινές αρχές.

5.3 Κανάλια επικοινωνίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ανακάλεσε τις ανοιχτές γραμμές του Υπουργείου Εξωτερικών, τη LINE Openchat και τη σελίδα στο Facebook για βοήθεια σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.