Η Αρχιτεκτονική Διαμάχη για το Ταϊλανδικό Αφιέρωμα στο Angkor Wat

Από τον προσκεκλημένο συγγραφέα Thomas Sinclair, εκδότη της Pembrokeshire Herald στην Ουαλία. Δείτε τα εδώ.

Στην επαρχία Buriram, η κατασκευή ενός συγκροτήματος ναών στο Wat Phu Man Fah πυροδοτεί μια λεπτή, αλλά ισχυρή διπλωματική διαμάχη με τη γειτονική Καμπότζη. Οι κατηγορίες ότι ο ναός επιδιώκει να αντιγράψει το σεβαστό Angkor Wat έχουν βάλει και τα δύο έθνη σε μια προσεκτική πορεία, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και τις διμερείς σχέσεις τους.

Από το 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης αναφέρει ότι παρακολουθεί τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στο Wat Phu Man Fah, μετά από ανησυχίες και εκκλήσεις των πολιτών του σχετικά με την πιθανή αρχιτεκτονική μίμηση του Angkor Wat, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από τότε 1992 και είναι εμβληματικό της εθνικής ταυτότητας της Καμπότζης. Τα ζητήματα επισημάνθηκαν έντονα και κινητοποιήθηκαν μέσω εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το #SaveAngkorWat, ενσωματώνοντας τη γνήσια ανησυχία για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις ανησυχίες, το υπουργείο Πολιτισμού της Καμπότζης διεξήγαγε διάφορες ενέργειες, που περιελάμβαναν κυρίως διπλωματικές συζητήσεις με τις αρχές της Ταϊλάνδης, για να διευθετηθεί με σύνεση αυτό το ευαίσθητο θέμα. Οι αξιωματούχοι της Καμπότζης έχουν εκφράσει σταθερή δέσμευση για τη διατήρηση της προγονικής τους κληρονομιάς και τη χρήση όλων των βιώσιμων μέσων για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτού του ζητήματος. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει «διπλωματική δέσμευση, τεχνικές επαληθεύσεις, άμεσες επιθεωρήσεις στο χώρο και τήρηση τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών νομικών πλαισίων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επιθεωρώντας και διαπραγματεύοντας με σθεναρή στάση ενάντια σε οποιεσδήποτε προσπάθειες μίμησης των εθνικών συμβόλων της Καμπότζης, οι ειδικοί απεστάλησαν στην τοποθεσία Wat Phu Man Fah, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε γίνει καμία πρόσθετη κατασκευή από την αρχική ανακάλυψη του ζητήματος.

Ο Sum Mab, εκπρόσωπος του υπουργείου, υπογράμμισε ότι μια οξυδερκής και μεθοδική προσέγγιση, που συνδυάζει την επαγρύπνηση και τις διπλωματικές δεσμεύσεις, ήταν ο βασικός άξονας της στρατηγικής τους από το 2021. Παρά τα αιτήματα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια της αναπτυσσόμενης δομής δεν έχουν παρασχεθεί από την Ταϊλανδική πλευρά , καθιστώντας επί του παρόντος ανέφικτες λεπτομερείς αξιολογήσεις της αρχιτεκτονικής εμφάνισης.

Από ακαδημαϊκή σκοπιά, ο λέκτορας ιστορίας Sambo Manara αναγνωρίζει την παθιασμένη αντίδραση των Καμποτζιανών, ιδιαίτερα της νεολαίας, τονίζοντας μια εγκάρδια ανησυχία για την εθνική κληρονομιά. Ωστόσο, ο Manara υποστηρίζει μετρημένες και προσεκτικές απαντήσεις για την αποφυγή πιθανής βλάβης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης. Σημειώνει ότι αντίγραφα του Angkor Wat υπάρχουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, και η τρέχουσα κατασκευή στην Ταϊλάνδη δεν αποδίδει αληθινή αντιγραφή του Angkor Wat, ιδιαίτερα επειδή είναι ακόμη σε εξέλιξη και στερείται ολοκληρωμένης εξέτασης.

Ο Manara φέρνει στο προσκήνιο μια άποψη που προκαλεί σκέψη, τονίζοντας ότι ο θαυμασμός και η αναπαράσταση του Angkor Wat από άλλα έθνη θα μπορούσε να εκληφθεί ως κοινή εκτίμηση της κληρονομιάς της Καμπότζης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαδίδει ιστορικές ανακρίβειες. Ενθαρρύνει μια προληπτική προσέγγιση, προτείνοντας ότι οι Καμποτζιανοί θα πρέπει «να στοχεύουν στη μελέτη και την επίδειξη του Angkor Wat στον κόσμο» αντί για καθαρά αντιδραστικές στάσεις.

Σε αυτό το περίπλοκο και λεπτώς ισορροπημένο σενάριο, οι ενέργειες και οι διάλογοι που αναλαμβάνονται τόσο από την Ταϊλάνδη όσο και από την Καμπότζη τους επόμενους μήνες θα επηρεάσουν καθοριστικά την επίλυση της αρχιτεκτονικής διαμάχης, δυνητικά χαράσσοντας μια πορεία προς τον αμοιβαίο πολιτιστικό σεβασμό και τη διπλωματική αρμονία.

Εγγραφή
Τομ Σινκλέρ
Ο Tom είναι ο συντάκτης του https://pembrokeshire-herald.com/ και ένας συχνός καλεσμένος συγγραφέας για εμάς καθώς επισκέπτεται συχνά την Ταϊλάνδη και απολαμβάνει τον πολιτισμό και την ιστορία.