Ο θρυλικός Βέλγος τραγουδιστής Lou Deprijck που έγραψε Pattaya, το τραγούδι Pattaya πέθανε στα 77 του

Πατάγια -

Ο θρυλικός Βέλγος τραγουδιστής Lou Deprijck, γνωστός για τη σύνθεση της πανκ επιτυχίας της δεκαετίας του 1970 "Ca plane pour moi", και το εμβληματικό τραγούδι Pattaya, Pattaya έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, όπως επιβεβαίωσε η σύντροφός του.

Η πιο διάσημη διεθνής επιτυχία του, Ca plane pour moi, ένα ζωντανό κομμάτι τριών λεπτών, που μεταφράζεται σε "Όλα μου πάνε καλά" από τα γαλλικά, έγινε παγκόσμιο αστέρι όταν ερμηνεύτηκε από τον συνάδελφό του Βέλγο μουσικό Plastic Bertrand το 1977.

Σε ένα εγκάρδιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Vanessa Vanderkimpen, σύντροφος του Deprijck, εξέφρασε τη θλίψη της, λέγοντας: «Ηλιοφάνεια μου… αγάπη μου… άνθρωπός μου, τα πάντα μου. Σε συνόδεψα μέχρι την τελευταία σου πνοή όπως ήθελες».

Με τους πιασάρικους εναρκτήριους στίχους του, «Wham! Μπαμ!», «Ca plane pour moi» εξερευνά τις γελοιότητες μιας γάτας που πίνει ουίσκι, μιας δυσαρεστημένης φίλης, του hangover και της μπύρας.

Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts στη Γαλλία, εξασφάλισε την όγδοη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο και έφτασε στη δεύτερη θέση στην Αυστραλία. Έγινε ένα εμβληματικό κομμάτι στο είδος του new wave punk και χρησίμευσε ως έμπνευση για πολλές διασκευές, συμπεριλαμβανομένων ερμηνειών από τους Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers, Vampire Weekend και Nouvelle Vague.

Παρά το γεγονός ότι ο Plastic Bertrand κέρδισε φήμη από το τραγούδι, ο Deprijck διεκδίκησε τόσο τη σύνθεση όσο και τα φωνητικά του.

Η προέλευση αυτής της επιτυχίας ήταν μπλεγμένη σε διαμάχες για χρόνια, οδηγώντας σε νομικές μάχες για τα δικαιώματα μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Ο Plastic Bertrand, γνωστός και ως Roger Jouret και τώρα 69 ετών, απέρριπτε σταθερά τους ισχυρισμούς του Deprijck. Τελικά, δύο δικαστήρια των Βρυξελλών έκριναν υπέρ του Plastic Bertrand, αναγνωρίζοντάς τον ως τον «ερμηνευτή» του τραγουδιού.

Στη γαλλική κοινωνία των συγγραφέων, των συνθετών και των μουσικών εκδοτών (Sacem), ο Plastic Bertrand πιστώνεται ως ο ερμηνευτής, ενώ ο Deprijck αναγνωρίζεται ως ο συνθέτης.

Όσον αφορά την Πατάγια, σχεδόν κάθε επισκέπτης της Πατάγια έχει ακούσει το πιασάρικο τραγούδι που έχει γίνει ένα είδος ανεπίσημου θεματικού τραγουδιού για το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στην Ταϊλάνδη που είναι γνωστό για τη νυχτερινή ζωή και τη διασκέδασή του.

Ο Deprijck πέθανε σε νοσοκομείο στο Βέλγιο μετά από σύντομη ασθένεια.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ! Ή, εισάγετε το e-mail σας παρακάτω!

Εγγραφείτε
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.