Εξόριστη κινεζική χριστιανική ομάδα που συνελήφθη στην Πατάγια για παράταση παραμονής προσελκύει την παγκόσμια προσοχή, φόβοι απέλασης

Πατάγια, Ταϊλάνδη-

Μια μεγάλη ομάδα Κινέζων υπηκόων που διέφυγαν από την Κίνα λόγω φόβων δίωξης για την πίστη τους συνελήφθησαν στην Πατάγια αυτή την εβδομάδα για παραμονή της βίζας τους, μια συνηθισμένη καταστολή στην Ταϊλάνδη που συνήθως οδηγεί σε άμεση απέλαση, αλλά αυτή η υπόθεση έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Συνολικά 63 Κινέζοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων και 35 παιδιά, συνελήφθησαν την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 στην περιοχή της Πατάγια, μετά από αυτό που η Chonburi Immigration είπε ότι ήταν μια συμβουλή από έναν ενδιαφερόμενο πολίτη. Ακτιβιστές που εργάζονται για λογαριασμό της κρατούμενης ομάδας ισχυρίζονται ότι ο πληροφοριοδότης συνεργαζόταν με την κινεζική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να φέρει την ομάδα πίσω στην Κίνα, όπου ομάδες ακτιβιστών ισχυρίζονται ότι η μεγάλη ομάδα Κινέζων Χριστιανών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διάφορες σκληρές ποινές.

Η ομάδα είναι μέλη της Ιεράς Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας της Κίνας Shenzen, ευρύτερα γνωστή παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Εκκλησία Mayflower. Έφυγαν από την Κίνα το 2019 για να αποφύγουν αυτό που είπαν ότι ήταν επικείμενη δίωξη, αρχικά πήγαν στη Νότια Κορέα, αλλά αργότερα διέφυγαν από τη Νότια Κορέα στην Ταϊλάνδη το 2022 μετά την υποτιθέμενη πολιτική πίεση από την κινεζική κυβέρνηση να τους επιστρέψει στην Κίνα και η Κορέα αρνήθηκε να τους χορηγήσει άσυλο . Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι υπήρχε τεράστια πολιτική πίεση στα παρασκήνια για να αρνηθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Και τα 63 μέλη της εκκλησίας βρίσκονται σε παραμονή, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Tawee Kutthalaeng, αρχηγό του αστυνομικού τμήματος Nong Prue. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Tawee δήλωσε ότι τα παιδιά δεν έχουν κατηγορηθεί και προς το παρόν οι 28 ενήλικες πλήρωσαν πρόστιμο την Παρασκευή 31 Μαρτίου και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι υπό επίβλεψη, ενώ οι αρχές της Ταϊλάνδης καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Ο συνταγματάρχης Tawee προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τους φόβους των ακτιβιστών και άλλων ότι η Ταϊλάνδη θα απελαύνει την ομάδα στην Κίνα, λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν το σχέδιο.

Η Ταϊλάνδη δεν έχει συμφωνήσει με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του 1951 και οι απόπειρες προσφύγων κάνουν συχνά είδηση ​​στην Ταϊλάνδη, με ομάδες ακτιβιστών να προσπαθούν συχνά να πιέσουν την Ταϊλάνδη παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση να μην απελαθούν οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους εάν αντιμετωπίζουν πιθανή κακομεταχείριση , βασανιστήρια ή διώξεις για τις πεποιθήσεις τους.

Το ότι η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει τις συνθήκες του ΟΗΕ έχει πλεονεκτήματα, ωστόσο, σημαίνει ότι η Ταϊλάνδη δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συνθήκες για τους πρόσφυγες, και έτσι μεμονωμένες ομάδες και υπηρεσίες -και όχι μόνο η κυβέρνηση- μπορούν να διεκπεραιώσουν και να προσδιορίσουν άμεσα υποθέσεις προσφύγων σε ατομική βάση . Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος που οι πρόσφυγες καταφεύγουν στην Ταϊλάνδη, καθώς τα βήματα για να μπορέσουν να σταλούν αλλού είναι συχνά λιγότερο γραφειοκρατικά.

Η Deana Brown, η οποία είναι Αμερικανίδα και είναι ιδρύτρια μιας οργάνωσης με έδρα το Τέξας που ονομάζεται Freedom Seekers International, συνεργάζεται απευθείας με την ομάδα που προσπαθεί να τους κάνει να περάσουν στο Tyler του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν μια νέα ζωή .

Ο Μπράουν είπε σε συνδεδεμένα μέσα ενημέρωσης ότι η ομάδα σεβόταν τους νόμους της Ταϊλάνδης και δεν είχε καμία πρόθεση να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, η ομάδα δεν μπόρεσε να παρατείνει τις βίζες λόγω του τρέχοντος περιορισμού για τους Κινέζους υπηκόους που τους απαιτεί να έχουν πρώτα έναν έλεγχο με την κινεζική πρεσβεία πριν από οποιαδήποτε ανανέωση βίζας.

Αυτό το πρόσθετο βήμα τέθηκε σε εφαρμογή ως μια συνεχιζόμενη καταστολή στην Ταϊλάνδη εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου της Ταϊλάνδης καταπολεμούν τις παράνομες κινεζικές γκρίζες επιχειρήσεις και το έγκλημα. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ωστόσο, το πρόσθετο βήμα καθιστά αδύνατη την ανανέωση της βίζας της ομάδας επειδή τη στιγμή που θα έμπαιναν στην κινεζική πρεσβεία θα κρατούνταν και θα απελαθούν και θα υπόκεινταν σε πιθανή δίωξη.

Η κινεζική πρεσβεία δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη δήλωση για την κατάσταση μέχρι την ώρα του Τύπου.

Ο Nury Turkel, πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), κυκλοφόρησε μέσω Tweets στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ομάδων και τους φόβους ότι αν απελαθούν στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν σημαντική τιμωρία.

Η USCIRF, η Freedom Seekers International και πολλές άλλες ομάδες εργάζονται επί του παρόντος σε μια λύση για τα 63 Κινέζικα μέλη της Mayflower να προσπαθήσουν να τα μεταφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ταυτόχρονα παρακαλούν τις αρχές της Ταϊλάνδης να μην απελάσουν την ομάδα στην Κίνα.

Προς το παρόν, η επείγουσα εργασία συνεχίζεται στα παρασκήνια με τους Κινέζους χριστιανούς, ενώ αρμόδιες υπηρεσίες και ομάδες εργάζονται για τα επόμενα βήματα.

Η Pattaya News σημειώνει ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι παράνομος στην Κίνα και έχει επεκταθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980. Οι επικριτές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ελέγχεται αυστηρά από την κινεζική κυβέρνηση και οι ομάδες πρέπει να ελέγχονται πολιτικά και να ακολουθούν σκληρούς κανόνες που θέτει η κινεζική κυβέρνηση που αποθαρρύνουν την παρέκκλιση από οποιαδήποτε επίσημα μηνύματα ή οδηγίες. Ουσιαστικά, η ομάδα Mayflower εγκατέλειψε αυτή την κεντρική κατεύθυνση, θέλοντας να μπορέσει να ασκήσει την ελευθερία της θρησκείας και της έκφρασης χωρίς κυβερνητική επίβλεψη.

Η κατάσταση του εγκλωβισμένου κινεζικού ομίλου έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης τόσο στην Αμερική όσο και στην Κίνα με ποικίλες διαφορετικές και παθιασμένες απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί στην ομάδα.

Μέλη της κρατούμενης Κινεζικής Χριστιανικής Ομάδας εγκαταλείπουν το αστυνομικό τμήμα Nongprue την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023.
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/