Η πλούσια ποικιλότητα ειδών πρωτευόντων απειλείται και χρήζει επείγουσας διατήρησης, αναφέρει η έκθεση του WWF

μικρό μηχανοκίνητο σκάφος κατευθύνεται προς ένα μικρό κανάλι του ποταμού, η άκρη είναι επενδεδυμένη με την παλάμη Nypa

5 Ιανουαρίου 2022 — 44 διαφορετικά είδη πρωτευόντων αποκαλούν το Greater Mekong σπίτι, αλλά απειλούνται όλο και περισσότερο από την απώλεια οικοτόπων και το κυνήγι.

 

"Πρωτεύοντα του Μεγάλου Μεκόνγκ: Κατάσταση, Απειλές και Προσπάθειες Διατήρησης», μια νέα έκθεση του WWF, υπογραμμίζει την εκπληκτική ποικιλομορφία των lorises, των μακάκων, των langurs και των gibbons που ζουν στις πέντε χώρες του Μεγάλου Μεκόνγκ – Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Τα είδη με προφίλ περιλαμβάνουν το skywalker hoolock gibbon, το οποίο περιγράφηκε ως νέο είδος το 2017, και το Popa langur που περιγράφηκε ως νέο είδος μόλις το 2020. Τα 44 είδη πρωτευόντων που βρέθηκαν στην περιοχή, 19 από τα οποία είναι ενδημικά, είναι μια απόδειξη της εκπληκτικής βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά η κατάσταση διατήρησής τους είναι μια έντονη υπενθύμιση των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζουν.

Η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των οικοτόπων και το κυνήγι λόγω του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων έχουν αναγκάσει πολλά πρωτεύοντα στο Μεγάλο Μεκόνγκ στο χείλος της εξαφάνισης. Το ένα τέταρτο των ειδών ταξινομείται ως Κρίσιμα Απειλούμενο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, ενώ περίπου τα μισά ταξινομούνται ως Απειλούμενα. Επιπλέον, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κόκκινης Λίστας δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης για το ένα τέταρτο των πρωτευόντων θηλαστικών σε σύγκριση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν το 2008, ενώ τα υπόλοιπα δεν έδειξαν μείωση του κινδύνου εξαφάνισης.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά είδη πρωτευόντων στην περιοχή μας, αν δεν γίνει επειγόντως αρκετά για τη διατήρησή τους και των οικοτόπων τους», δήλωσε ο Κ. Γιόγκαναντ, επικεφαλής της περιφερειακής άγριας ζωής του WWF-Greater Mekong. «Πολλά από αυτά τα είδη εμφανίζονται μόνο στο Μεγάλο Μεκόνγκ και μερικά μόνο σε μία χώρα ή ακόμη και σε ένα μικρό μέρος ενός τοπίου, καθιστώντας τα πολύ μοναδικά αλλά και πολύ ευάλωτα σε απειλές που προκαλούνται από τον άνθρωπο».

Τα πρωτεύοντα από αυτήν την περιοχή όχι μόνο χάνουν τον πολύτιμο βιότοπό τους με ανησυχητικό ρυθμό, αλλά απειλούνται επίσης σοβαρά από το εμπόριο άγριας ζωής – τόσο νόμιμο όσο και παράνομο. Το κρέας τους πωλείται ως τροφή, ανταλλακτικά διατίθενται στο εμπόριο για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική και ζωντανά ζώα διατίθενται στο εμπόριο ως εξωτικά κατοικίδια ή σκηνικά για τουριστικές selfies. Ο αριθμός των πρωτευόντων στο νόμιμο εμπόριο άγριας ζωής –συχνά για χρήση σε βιοϊατρική έρευνα και φαρμακευτικές δοκιμές– έχει αυξηθεί, με το νόμιμο εμπόριο πρωτευόντων να εκτιμάται σε 138 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2015.

Επιπλέον, η έρευνα έχει προβλέψει ότι όλοι οι πίθηκοι και τα είδη πιθήκων της Ασίας και της Αφρικής διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19 στους ανθρώπους. Οι ζωονοσογόνες ασθένειες – οι οποίες έχουν την προέλευσή τους στα ζώα και προκαλούνται συχνά από τη συχνή και μη ασφαλή επαφή μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων στο εμπόριο – μπορούν στη συνέχεια να μεταδοθούν ξανά στα ζώα, απειλώντας περαιτέρω την επιβίωσή τους. Οι μακάκοι Rhesus και οι μακάκοι με μακριά ουρά, που εμφανίζονται και οι δύο στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ, μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 σε εργαστήρια και ανέπτυξαν συμπτώματα COVID-19 παρόμοια με τους ανθρώπους.

Ευτυχώς, πολλοί οργανισμοί, κυβερνητικές υπηρεσίες και τοπικές κοινότητες εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ορισμένα από αυτά τα μοναδικά είδη από την εξαφάνιση. Το WWF διεξάγει έρευνες σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές για την παρακολούθηση πληθυσμών πρωτευόντων, όπως οι ασπρόχειρες γίβωνες στην Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή Nam Poui στο Λάος ή το Ha Tinh langur στην περιοχή Thach Hoa στο Βιετνάμ. Στη Μιανμάρ, το WWF συνεργάστηκε με συνεργαζόμενους οργανισμούς για τη μόνωση των νεοκατασκευασμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία των γίβωνων από ηλεκτροπληξία. Οι περιπολίες που υποστηρίζονται από το WWF αφοπλίζουν παγίδες και απελευθερώνουν πρωτεύοντα θηλαστικά που έχουν πιαστεί σε παγίδες πίσω στη φύση στους Αναμίτες του Λάος και του Βιετνάμ και στις ανατολικές πεδιάδες της Καμπότζης.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι οργανισμοί διατήρησης που προστατεύουν, ερευνούν, διασώζουν και αποκαθιστούν τα μοναδικά πρωτεύοντα στην περιοχή. Η Fauna and Flora International εργάζεται εκτενώς στο Βιετνάμ και τη Μιανμάρ για την παρακολούθηση και την προστασία απειλούμενων πρωτευόντων σε καίριες τοποθεσίες. Το Κέντρο Διάσωσης Απειλούμενων Πρωτευόντων στο Cuc Phuong του Βιετνάμ, διασώζει και εργάζεται για την αναπαραγωγή απειλούμενων ειδών για την επανεισαγωγή τους στην άγρια ​​φύση. Το Little Fireface Project ερευνά τις λωρίδες στην άγρια ​​φύση, ενώ παράλληλα εργάζεται για να αντιμετωπίσει το εμπόριο τους ως κατοικίδια και στηρίγματα για τουρισμό selfie. Οργανισμοί όπως το Jahoo Gibbon Camp στην Καμπότζη και το Gibbon Experience στο Λάος δημιουργούν ασφαλείς τρόπους για τους τουρίστες να δουν και να ακούσουν πρωτεύοντα θηλαστικά στη φύση, με στόχο να βελτιώσουν την τοπική οικονομία και τα μέσα διαβίωσης και με τη σειρά τους, να μειώσουν την πίεση στο κυνήγι. 

«Εάν οι εναπομείναντες πληθυσμοί πρωτευόντων στο Μεγάλο Μεκόνγκ πρόκειται να επιβιώσουν και τελικά να ανακάμψουν σε βιώσιμους αριθμούς, οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ, οι εταιρείες και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν μέτρα διατήρησης που στοχεύουν στα πρωτεύοντα», δήλωσε ο Thinh Van Ngoc, Διευθύνων Σύμβουλος της WWF. - Βιετνάμ. «Το WWF αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με άλλους πρωτευτολόγους για να επανεξετάσει τις προσπάθειες διατήρησης των πρωτευόντων στο Βιετνάμ. υπάρχει ελπίδα να σωθούν αυτά τα απίστευτα είδη που κάνουν την περιοχή μας μοναδική, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά».

Φωτογραφία: Πνευματικά δικαιώματα: © Adam Oswell / WWF-Greater Mekong

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύεται με πλήρη άδεια και εξουσιοδότηση από τον οργανισμό ή τους οργανισμούς που αναφέρονται στο υλικό δημοσίων σχέσεων και στα μέσα TPN. Οι δηλώσεις, οι σκέψεις και οι απόψεις του οργανισμού που εμπλέκονται στο δελτίο τύπου είναι εξ ολοκλήρου δικές τους και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του TPN media και του προσωπικού του.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/