COVID-19 «Η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση για τα παιδιά στην 75χρονη ιστορία μας» UNICEF

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΜΠΑΝΓΚΟΚ, 9 Δεκεμβρίου 2021 «Ο COVID-19 έχει επηρεάσει τα παιδιά σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, καθιστώντας τον τη χειρότερη κρίση για τα παιδιά που έχει δει η UNICEF στην 75χρονη ιστορία της, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση Πρόληψη μιας χαμένης δεκαετίας: Επείγουσα δράση για να αντιστραφεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του COVID-19 στα παιδιά και τους νέους υπογραμμίζει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το COVID-19 προκαλεί δεκαετίες προόδου σε βασικές προκλήσεις της παιδικής ηλικίας, όπως η φτώχεια, η υγεία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η διατροφή, η προστασία του παιδιού και η ψυχική ευεξία. Προειδοποιεί ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία, ο εκτεταμένος αντίκτυπος του COVID-19 συνεχίζει να βαθαίνει, αυξάνοντας τη φτώχεια, εδραιώνοντας την ανισότητα και απειλώντας τα δικαιώματα των παιδιών σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως.

«Σε όλη την ιστορία μας, η UNICEF βοήθησε στη διαμόρφωση πιο υγιεινών και ασφαλών περιβαλλόντων για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, με εξαιρετικά αποτελέσματα για εκατομμύρια», δήλωσε η UNICEF. Εκτελεστική Διευθύντρια Henrietta Fore. “Αυτά τα κέρδη είναι τώρα σε κίνδυνο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε η μεγαλύτερη απειλή για την πρόοδο για τα παιδιά στην 75χρονη ιστορία μας. Ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεινούν, δεν πηγαίνουν σχολείο, κακοποιούνται, ζουν στη φτώχεια ή εξαναγκάζονται να παντρευτούν αυξάνεται, ο αριθμός των παιδιών με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εμβόλια, επαρκή τροφή και βασικές υπηρεσίες μειώνεται. Σε μια χρονιά που θα έπρεπε να κοιτάμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω.â€

Η έκθεση αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά υπολογίζεται ότι ζουν τώρα σε πολυδιάστατη φτώχεια λόγω της πανδημίας, μια αύξηση 10 τοις εκατό από το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.8 παιδιά κάθε δευτερόλεπτο από τα μέσα Μαρτίου 2020. Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί μια μακρά πορεία προς την ανάκτηση του χαμένου εδάφους - ακόμη και σε ένα σενάριο της καλύτερης περίπτωσης, θα χρειαστούν επτά έως οκτώ χρόνια για να ανακάμψει και να επιστρέψει στα προ-COVID επίπεδα παιδικής φτώχειας.

Επικαλούμενη περαιτέρω στοιχεία οπισθοδρόμησης, η παγκόσμια έκθεση αναφέρει ότι περίπου 60 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά βρίσκονται τώρα σε φτωχά νοικοκυριά σε σχέση με πριν από την πανδημία. Επιπλέον, το 2020, πάνω από 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τα απαραίτητα εμβόλια – μια αύξηση σχεδόν 4 εκατομμυρίων από το 2019 και ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 11 ετών.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο υπέφεραν τουλάχιστον μία σοβαρή στέρηση, χωρίς πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, διατροφή, αποχέτευση ή νερό. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται τώρα καθώς η άνιση ανάκαμψη προχωρά περαιτέρω, οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών παιδιών, με τα πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα να πληγώνονται περισσότερο. Στην έκθεση σημειώνεται:

  • Στο αποκορύφωμά του, περισσότεροι από 1.6 δισεκατομμύρια φοιτητές ήταν εκτος σχολειου λόγω διακοπής λειτουργίας σε όλη τη χώρα. Τα σχολεία έκλεισαν παγκοσμίως για σχεδόν το 80 τοις εκατό της προσωπικής διδασκαλίας το πρώτο έτος της κρίσης.
  • Ψυχική υγεία Οι συνθήκες επηρεάζουν περισσότερο από το 13 τοις εκατό των εφήβων ηλικίας 10 έως 19 ετών παγκοσμίως. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, η πανδημία είχε διαταράξει ή είχε σταματήσει τις κρίσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο 93 τοις εκατό των χωρών παγκοσμίως.
  • Έως 10 εκατομμύρια επιπλέον γάμους παιδιών μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος της δεκαετίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
  • Ο αριθμός των παιδιών σε παιδική εργασία έχει αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια παγκοσμίως – μια αύξηση κατά 8.4 εκατομμύρια παιδιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιπλέον 9 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022 ως αποτέλεσμα της αύξησης της φτώχειας που προκλήθηκε από την πανδημία.
  • Στην κορύφωση της πανδημίας, 1.8 δισεκατομμύρια παιδιά ζούσαν στις 104 χώρες όπου υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας διαταράχτηκαν σοβαρά.
  • 50 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από σπατάλη, την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμός, και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 9 εκατομμύρια έως το 2022 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στη διατροφή των παιδιών, στις υπηρεσίες διατροφής και στις πρακτικές σίτισης.

Στην Ταϊλάνδη, η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ευπάθειες, με τα παιδιά να γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα στις καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Μια διαδικτυακή έρευνα, που διεξήχθη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSO) με την υποστήριξη της UNICEF και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Έρευνας της Ταϊλάνδης πέρυσι, διαπίστωσε ότι οικογένειες με μικρά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος ζωής και απώλεια εισοδήματος.

Επιπλέον, τα παιδιά υπερεκπροσωπούνταν μεταξύ του φτωχού πληθυσμού και είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν στη φτώχεια σε σύγκριση με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Σύμφωνα με την Έκθεση Φτώχειας και Ανισότητας του NESDC, από το 2020, το ποσοστό φτώχειας ήταν 8.6, 11.1 και 9.2 τοις εκατό για τις ηλικιακές ομάδες 0-5, 6-14 και 15-17 ετών αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο 6.8 τοις εκατό.

Επιπλέον, 7 στα 10 παιδιά και νέους που συμμετείχαν σε έρευνα από τη UNICEF τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020 ανέφεραν χειρότερη ψυχική υγεία λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Οι περισσότεροι ανησυχούσαν για το οικογενειακό τους εισόδημα, τις σπουδές και τη μελλοντική τους εκπαίδευση και απασχόληση.

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μάθηση και την ευημερία των παιδιών, ειδικά για τους πιο ευάλωτους που δεν έχουν πρόσβαση στη διαδικτυακή μάθηση. Σύμφωνα με έρευνα της NSO πέρυσι, σχεδόν οι μισές οικογένειες στην Ταϊλάνδη δεν ήταν έτοιμες για διαδικτυακή μάθηση. Το 51 τοις εκατό δεν είχε πρόσβαση σε συσκευές για διαδικτυακή μάθηση. Το 26 τοις εκατό δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για διαδικτυακή μάθηση και το 40 τοις εκατό των γονέων και των φροντιστών δήλωσαν ότι δεν είχαν χρόνο να επιβλέπουν τη διαδικτυακή μάθηση των παιδιών τους.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, λιγότερα από 6 στα 10 παιδιά που παρακολουθούσαν τη Β' και την Γ' τάξη είχαν βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και περίπου τα μισά είχαν βασικές δεξιότητες αριθμών. Περίπου το 2 τοις εκατό των παιδιών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν εκτός σχολείου, σύμφωνα με την Έρευνα Συστάδων πολλαπλών δεικτών του 3 από την NSO και τη UNICEF.

«Ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στην ανάπτυξη των παιδιών και να αντιστρέψει την πρόοδο δεκαετιών της Ταϊλάνδης στα κέρδη ανθρώπινου κεφαλαίου», είπε. Kyungsun Kim, εκπρόσωπος της UNICEF για την Ταϊλάνδη. “Πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα κέρδη που κατακτήσαμε με κόπο, και αυτό σημαίνει να τοποθετήσουμε τα παιδιά στο επίκεντρο της ανάρρωσής μας από τον COVID-19. Πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας για να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές μέλλον για κάθε παιδί και να αποτρέψουμε μελλοντικές κρίσεις. Πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τους εφήβους και τους νέους στην απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και να βεβαιωθούμε ότι συμβουλεύονται και συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.â€

«Η UNICEF εργάζεται για παιδιά στην Ταϊλάνδη για περισσότερες από επτά δεκαετίες και δεν θα σταματήσουμε ποτέ», πρόσθεσε η Κιμ. «Η παγκόσμια πανδημία έχει δείξει ότι για εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά, το «φυσιολογικό» δεν ήταν ποτέ αρκετά καλό. Η δουλειά μας για και με τα παιδιά συνεχίζεται γιατί ένα καλύτερο αύριο μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, όπου κάθε παιδί μπορεί να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, να ακουστεί, να εκτιμηθεί και να γαλουχηθεί ώστε να γίνει ηγέτης του αύριο.â€

Εγγραφή
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/