Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης καταδικάζει τρεις εξέχοντες ηγέτες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή του ανώτατου θεσμού της Ταϊλάνδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ματιχών

Μπανγκόκ -

Τρεις εξέχουσες ενέργειες ηγετών υπέρ της δημοκρατίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή του «δημοκρατικού καθεστώτος της χώρας με αρχηγό κράτους τον μονάρχη» σύμφωνα με το Άρθρο 49 του Συντάγματος της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με την τελική ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σήμερα το απόγευμα, 10 Νοεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, το Δικαστήριο διέταξε να παύσουν παρόμοιες ενέργειες αμέσως ή θα μπορούσαν να υπάρξουν σκληρότερες νομικές ενέργειες.

Η απόφαση ακολούθησε καταγγελία για προδοσία που υποβλήθηκε από τον Nattaporn Toprayoon, δηλώνοντας ότι οι δημόσιες ομιλίες που δόθηκαν από τους ηγέτες των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Thammasat στις 10 Αυγούστου 2020, περιείχαν βέβηλο, παραμορφωμένο και σοβαρά προσβλητικό περιεχόμενο κατά του τη μοναρχία και τη βασιλική οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησαν αμοιβαία ότι οι ομιλίες και τα 10 αιτήματα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας ήταν πράξεις άσκησης των δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος με αρχηγό του κράτους τον μονάρχη, παραβιάζοντας τη φράση 1 του Άρθρο 49 του Συντάγματος.

Το αίτημα για κατάργηση ή/και τροποποίηση του άρθρου 112 του νόμου «lésé majéste» ήταν ουσιαστικά μια ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόπειρα ανατροπής του ανώτατου θεσμού, σύμφωνα με την ανάγνωση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε ένοχους τρεις από τους κατηγορούμενους και διέταξε αυτούς και την πολιτική τους οργάνωση να σταματήσουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Το Δικαστήριο τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της έκφρασης, αλλά δεν πρέπει να παραβιάζουν το νόμο ή να αντιβαίνουν στους κανόνες της κοινωνίας.

Τα μέσα ενημέρωσης του TPN σημειώνουν ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει ή να επιβάλει ποινές εναντίον των τριών ηγετών των διαδηλώσεων. Ωστόσο, η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει πολύ πιο σκληρή δράση κατά των ηγετών, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της θανατικής ποινής, εάν δεν σταματήσουν τις ενέργειές τους.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Χρειάζεστε ασφάλιση Covid-19 για το επόμενο ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη; Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ελάτε μαζί μας στη LINE για σπασίματα ειδοποιήσεων!

Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.