Η Ταϊλάνδη υποβαθμίστηκε στις ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων λόγω παράλειψης αντιμετώπισης της καταναγκαστικής εργασίας μεταναστών εργαζομένων

Ακολουθεί ένα δελτίο τύπου από την ομάδα εργασίας Seafood. Οι δηλώσεις και οι απόψεις τους είναι δικές τους.

Ουάσιγκτον, DC – Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση 2021 Trafficking in Persons (TIP). την Πέμπτη, υποβαθμίζοντας την Ταϊλάνδη στη Λίστα Παρακολούθησης Βαθμίδας 2. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν επέδειξε συνολικές αυξανόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ούτε αντιμετώπισε αποτελεσματικά την καταναγκαστική εργασία των μεταναστών εργαζομένων. Πολυάριθμες αναφορές και έρευνες εμπλέκουν την Ταϊλάνδη σε εργασιακές καταχρήσεις και εμπορία μεταναστών εργαζομένων, ιδιαίτερα στην αλιείαθαλασσινά, και ένδυμα κλάδους. Η Ταϊλάνδη καταχωρήθηκε ως Βαθμίδα 2 για τα τρία προηγούμενα χρόνια και αυτή η απόφαση για υποβάθμιση δίνει σημαντική αναγνώριση ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτό το πρόβλημα.

Τον Απρίλιο, η Ομάδα Εργασίας Θαλασσινών — ένας παγκόσμιος συνασπισμός 30 εργατικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων — υπέβαλαν παρατηρήσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστώντας την υποβάθμιση της Ταϊλάνδης στη Λίστα Παρακολούθησης Βαθμίδας 2. Η ομάδα εργασίας σημείωσε ότι η Ταϊλάνδη δεν πληρούσε τα ελάχιστα πρότυπα που ορίζονται στον νόμο των ΗΠΑ για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων του 2000.

Η Έκθεση TIP των ΗΠΑ 2021 επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτήν την υποβάθμιση, όπως:

  • Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σημαντικά λιγότερες έρευνες για τη διακίνηση, δίωξε λιγότερους υπόπτους και καταδίκασε λιγότερους διακινητές το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Παρά τις ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι η καταναγκαστική εργασία επικρατούσε μεταξύ μεταναστών εργαζομένων σε πολλές βιομηχανίες στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση εντόπισε χαμηλό αριθμό θυμάτων σωματεμπορίας εργασίας σε σύγκριση με το εύρος του προβλήματος, οι αξιωματούχοι συχνά δεν είχαν κατανόηση της εμπορίας εργασίας και η κυβέρνηση δεν είχε τυπικές διαδικασίες ώστε οι επιθεωρητές εργασίας να παραπέμπουν πιθανές υποθέσεις στις αρχές επιβολής του νόμου.
  • Οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν ανέφεραν ποτέ ταυτοποίηση θύματος εργατικής εμπορίας ως αποτέλεσμα επιθεωρήσεων αλιευτικών σκαφών που πραγματοποιήθηκαν σε λιμάνια.
  • Η διαφθορά και η επίσημη συνενοχή συνέχισαν να εμποδίζουν τις προσπάθειες κατά της εμπορίας ανθρώπων.
  • Η εργατική νομοθεσία εμπόδισε τους μετανάστες εργάτες να σχηματίσουν εργατικά συνδικάτα, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν περαιτέρω στην εκμετάλλευση.
  • Οι ποινικοί νόμοι της Ταϊλάνδης περί δυσφήμισης συνέχισαν να επιτρέπουν στις εταιρείες να ασκούν ποινικές διώξεις εναντίον πιθανών θυμάτων και δικηγόρων, μεταξύ άλλων μέσω στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής, οι οποίες οδήγησαν τους δικηγόρους να αντιμετωπίζουν χρόνια νομικής παρενόχλησης.
  • Οι εργαζόμενοι στους τομείς της μεταποίησης θαλασσινών και της αλιείας αντιμετώπιζαν όλο και περισσότερο αναγκαστικές υπερωρίες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για θαλασσινά σταθερά στα ράφια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και των μη ασφαλών συνθηκών εργασίας. Οι ιδιοκτήτες σκαφών, οι μεσίτες και το ανώτερο πλήρωμα σκαφών υποβάλλουν άνδρες και αγόρια από Ταϊλανδούς, Βιρμανούς, Καμποτζιανούς, Βιετναμέζους και Ινδονήσιους σε καταναγκαστική εργασία σε ταϊλανδέζικα και ξένης ιδιοκτησίας αλιευτικά σκάφη.

Σε απάντηση αυτής της απόφασης, η Jennifer Rosenbaum, Εκτελεστική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Φόρουμ Εργατικής Δικαιοσύνης-Διεθνούς Φόρουμ Εργατικών Δικαιωμάτων (GLJ-ILRF) σχολίασε: 

«Το υποβαθμισμένο καθεστώς της Ταϊλάνδης στην Έκθεση TIP 2021 αντανακλά καλά τεκμηριωμένες και ανησυχητικές τάσεις. Αυτό το υποβαθμισμένο καθεστώς συνάδει με την απόσυρση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις εμπορικές προτιμήσεις που βασίζονται στην ακραία εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως στον τομέα της αλιείας και σε σχέση με τους μετανάστες εργαζομένους. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης των συμβάσεων 87 και 98 της ΔΟΕ ως ισχυρό αντίδοτο στις ανησυχίες για την καταναγκαστική εργασία και την εμπορία εργασίας. Οι προστασίες της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι πρέπει επίσης να εφαρμόζονται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης.»

Ο Adisorn Kaerdmongol, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Μεταναστών (MWG) σχολίασε: 

«Ο COVID-19 έχει αποκαλύψει τις υποκείμενες αδυναμίες της υποδομής καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων της Ταϊλάνδης, ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αποτυγχάνει να δει τη διασύνδεση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και της νομιμοποίησης των μεταναστών εργαζομένων. Αντί να κατανοήσει πώς τα πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων, όπως οι μετανάστες εργαζόμενοι, θα ήταν ακόμη πιο ευάλωτα μπροστά στην πανδημία, η κυβέρνηση ενίσχυσε τα τρωτά σημεία των εργαζομένων εντείνοντας τη δράση τους για καταστολή εργαζομένων χωρίς χαρτιά και εργαζομένων με άκυρα έγγραφα για να επιδείξουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό του COVID-19. Οι συλληφθέντες εργαζόμενοι απελάθηκαν χωρίς έλεγχο, ανεξάρτητα από το αν ήταν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας σε μια εποχή που ο COVID-19 ενέτεινε την οικονομική δυσπραγία που με τη σειρά του έτεινε να επιδεινώσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο Papop Siamhan, Διευθυντής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης (HRDF) σχολίασε: 

«Η κατάχρηση και η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων στον τομέα της αλιείας είναι επίμονη και συνεχής. Όπως τονίζει η έκθεση TIP, οι ψαράδες αντιμετωπίζουν κλοπές μισθών, εργάζονται χωρίς συμβόλαια, έχουν τακτικά χρέη από μεσίτες και εργοδότες, εργάζονται έως και 18 έως 20 ώρες την ημέρα για επτά ημέρες την εβδομάδα και χωρίς επαρκή τροφή, νερό ή ιατρικές προμήθειες και πρόσωπο απειλές και σωματική βία από καπετάνιους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πολύ κατάλληλη υποβάθμιση θα ωθήσει την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να λογοδοτήσει επιτέλους τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών για τις καταχρήσεις που διαπράττουν καθημερινά κατά των μεταναστών αλιέων».

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων (το όνομα δεν τηρείται για λόγους ασφαλείας):

«Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διαχειρίζεται τους μετανάστες χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς που σχετίζονται με τον έλεγχο του COVID-19, έχουμε δει μόνο την αύξηση της ευπάθειας των μεταναστών και τα δικαιώματά τους να επιδεινώνονται. Ο καπλαμάς βελτίωσης που οδήγησε στην προηγούμενη αναβάθμιση της αναφοράς TIP έχει αφαιρεθεί και η Ταϊλάνδη δικαιωματικά βρίσκεται ξανά στη Λίστα Παρακολούθησης Βαθμίδας 2. Παραμένουν βασικά ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και μόνο οι βελτιώσεις σε αυτά τα ζητήματα, όπως η δυνατότητα στους μετανάστες να οργανώνουν συνδικάτα και ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα εγγραφής, θα αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είναι πραγματικά αφοσιωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων και στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.»

https://laborrights.org/releases/thailand-downgraded-us-trafficking-persons-report-due-failure-address-forced-labor-migrant

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
0 (0 ψήφους)
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/