Άποψη: Ο ασιατικός αιώνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Manager Online

Το παρακάτω είναι ένα άρθρο γνωμοδότησης του Ong Bo Yang. Το βιογραφικό του και οι πληροφορίες του βρίσκονται στο κάτω μέρος του άρθρου. Οι απόψεις του είναι δικές του.

Οικονομολόγοι και πολιτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι ο ασιατικός αιώνας θα φτάσει κάποια στιγμή στον 21ο αιώνα, όπου η Ασία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντική επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, ιδιαίτερα από οικονομική άποψη, και στις διεθνείς σχέσεις.

Η συμφωνία RCEP υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020 από έθνη της Αυστραλασίας και 13 ασιατικές χώρες, καταδεικνύοντας την προθυμία της Ασίας να ασπαστεί την πολυμέρεια και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στην Ασία, υπάρχουν τρεις οικονομικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία, μεταξύ των 6 κορυφαίων μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Η Κίνα άνοιξε το 1978, οδηγώντας σε δραματικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στη χώρα, μειώνοντας τη φτώχεια για περισσότερους από 800 εκατομμύρια Κινέζους υπηκόους στη διαδικασία. Η ασιατική χώρα συνέχισε να απελευθερώνει την οικονομία της και να ανοίγεται σε ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, η Κίνα είναι μια υπερδύναμη με τεράστια παγκόσμια επιρροή διεθνώς και περιφερειακά. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος με πολλές ασιατικές χώρες και θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ασίας κατά τον ασιατικό αιώνα.

Υπάρχουν 4 ασιατικές πόλεις στις 2020 κορυφαίες λίστες του Παγκόσμιου Δείκτη Πόλεων για το 10, όπως το Τόκιο, το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Αυτό αντικατοπτρίζει προφανώς ότι οι ασιατικές πόλεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό διεθνώς και έχουν μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.

Το κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία αυτών των πόλεων περιλαμβάνει υψηλά εκπαιδευτικά πρότυπα, ισχυρή διακυβέρνηση και ηγεσία, καθώς και υποδομές παγκόσμιας κλάσης.

Προηγουμένως, το 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε προβλέψει ότι ο ασιατικός αιώνας θα συμβεί το 2020.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο που σημείωσαν οι ασιατικές χώρες.

Ωστόσο, οι ασιατικές χώρες έχουν ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού καλύτερα από τις δυτικές γενικά και βρίσκονται σε καλό δρόμο για ταχεία οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Πολλές ασιατικές χώρες έχουν ξεκινήσει ενέργειες εμβολιασμού, με την ελπίδα να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης και να ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.

Η Κίνα συμφώνησε να παρέχει εμβόλια σε ασιατικές χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ψηφιοποίηση απέκτησε εξέχουσα θέση και επιταχύνθηκε, καθώς οι περιορισμοί μετακίνησης κατέστησαν επιτακτική την ψηφιακή αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Επί του παρόντος, η Ασία αποτελεί περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας βάσης χρηστών του Διαδικτύου.

Αναμφισβήτητα, η ψηφιοποίηση θα είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της Ασίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες με σημαντική αύξηση στα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου και των smartphone.

Η Economist Intelligence Unit προέβλεψε ότι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση μπορούν να συνεισφέρουν επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στο ΑΕΠ της Ασίας.

Η Σιγκαπούρη είναι ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για τις κινεζικές εταιρείες, ειδικά για τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Alibaba, η ByteDance και η Tencent, που όλοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν περιφερειακούς κόμβους στην ασιατική χώρα.

Οι μονόκεροι της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως οι Grab, Lazada και Razer έχουν ήδη εγκαταστήσει την έδρα τους στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πριν από την πανδημία, η Ασία είχε ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 7.3% κατά μέσο όρο.

Μετά την πανδημία, η Ασία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Mckinsey, η Ασία θα αντιπροσωπεύει το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2040 και το 40% του παγκόσμιου όγκου κατανάλωσης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον σημερινό πληθυσμό των 4.6 δισεκατομμυρίων της Ασίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας θα ενισχυθεί από τις τοπικές και περιφερειακές αγορές, τη μεσαία τάξη 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και την καινοτόμο τεχνολογία που θα βελτιώνεται γρήγορα. Η αύξηση των επενδύσεων στην Ασία θα τονώσει επίσης τις ασιατικές οικονομίες και θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων οικονομικών δραστηριοτήτων λαμβάνει χώρα εντός της Ασίας, η περιοχή θα θεωρείται αναμφίβολα ως η κύρια οικονομική ζώνη του κόσμου.

Ως αποτέλεσμα, το εισοδηματικό χάσμα της Ασίας με τις δυτικές χώρες έχει μειωθεί με τα χρόνια, καθώς τα επίπεδα εισοδήματος συνεχίζουν να αυξάνονται.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο ασιατικός αιώνας, η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά, με τις ασιατικές χώρες να συνεχίζουν να διατηρούν ουδέτερη στάση και να μην επιλέγουν πλευρές.

Η Ινδία μπορεί να μην είχε ενταχθεί στο RCEP μαζί με τους ομολόγους της στην Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, η Ινδία έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και θα ήταν ωφέλιμο για την Ασία να δεσμευτεί και να συνεργαστεί περισσότερο με την Ινδία.

Η Ασία είναι μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη περιοχή με διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς, στυλ διακυβέρνησης και προοπτικές. Θα ήταν υψίστης σημασίας για συνεχείς διαλόγους και συναντήσεις, προκειμένου να συμβιβαστούν οι διαφορές, να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να δούμε πώς μπορούν όλα τα μέρη να συνεργαστούν μαζί σε μια κατάσταση που θα ωφεληθεί.

Ο ασιατικός αιώνας είναι αναπόφευκτος, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς η Ασία μπορεί να διασφαλίσει ότι η οικονομική ευημερία και η κατανομή του εισοδήματος είναι πιο δίκαιη και πώς η περιοχή μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ειρηνική και ευημερούσα διεθνή κοινότητα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ονγκ Μπο Γιανγκ

Προφίλ: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Όνομα συγγραφέα: Ong Bo Yang

Εθνικότητα: Σιγκαπούρης

Αυτή τη στιγμή είμαι φοιτητής Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Warwick, με ειδικότητα στη Διαχείριση Προγραμμάτων και Έργων. Έχω γράψει Op-Eds για 9 εφημερίδες ASEAN, συγκεκριμένα Bangkok Post της Ταϊλάνδης, The Pattaya News, Chiang Rai Times και TPN National, The Phnom Penh Post της Καμπότζης, Daily Express της Μαλαισίας, The Myanmar Times της Μιανμάρ, The Business Times της Σιγκαπούρης και του Βιετνάμ VnExpress.

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
0 (0 ψήφους)
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/