Άποψη: Πώς θα είναι η προεδρία του Τζο Μπάιντεν για τη Νοτιοανατολική Ασία

Το παρακάτω είναι ένα editorial γνώμης από τον καλεσμένο συγγραφέα Ong Bo Yang. Οι απόψεις και οι δηλώσεις μέσα είναι δικές του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να γίνει ο 46οςth Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2021.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα έχει το αξιοζήλευτο και τρομακτικό καθήκον να θεραπεύσει τις διαιρέσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και επίσης να ανοικοδομήσει διπλωματικές σχέσεις με άλλα έθνη, ιδιαίτερα με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη δέσμευση στην ASEAN, όπου ο Τραμπ απέτυχε, παρακολουθώντας τις συνόδους κορυφής της ASEAN και διορίζοντας πρεσβευτές στην ASEAN.

Ο Μπάιντεν πρέπει να χειριστεί σωστά τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αυτά τα θέματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η είσοδος στο CPTPP θα ήταν μια ισχυρή δήλωση πρόθεσης ότι η Αμερική είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με χώρες οικονομικά, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν συμμετείχε στις περισσότερες συναντήσεις και συνόδους κορυφής υψηλού προφίλ στη Νοτιοανατολική Ασία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αμερική.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές διπλωματικές θέσεις που ο πρόεδρος Τραμπ άφησε κενές στην ASEAN. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να διορίσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρεσβευτές στη Μιανμάρ και τη Σιγκαπούρη. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι η διοίκηση δεν όρισε πρεσβευτή στη Γραμματεία του ASEAN, το νευρικό κέντρο του ASEAN που εδρεύει στην Τζακάρτα.

Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων και της θέσης των ΗΠΑ με την ASEAN, με πολιτικούς και ηγέτες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να εκφράζουν ανησυχία.

Αυτό μπορεί επίσης να υποστηριχθεί από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο ISEAS-Yusof Ishak της Σιγκαπούρης και το Ερευνητικό Κέντρο Pew στην Ινδονησία, όπου οι ερωτηθέντες στην έρευνα δείχνουν μια αυξανόμενη δυσπιστία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει ένα δύσκολο έργο να επιδιορθώσει και να αποκαταστήσει τη φήμη της Αμερικής διεθνώς, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν αναμφίβολα θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων και της εταιρικής σχέσης με την ASEAN.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε λάβει μέρος στις περισσότερες συνόδους κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου. Ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται έτοιμος να ακολουθήσει το παράδειγμά του και επίσης να ανανεώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διορίζοντας πρεσβευτές στις χώρες της ASEAN και της ASEAN.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποτύχει να εκτιμήσει την πολυμερή προσέγγιση, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν θα αγκαλιάσει ένα ανοιχτό, βιώσιμο και βασισμένο σε κανόνες πολυμερές σύστημα. Στη σελίδα 78 της πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος 2020, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, εάν εκλεγεί, θα συνεργαστεί περισσότερο με πολυμερείς οργανισμούς όπως η ASEAN.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ανώτερος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επικοινωνεί και θα συνεργάζεται με την ASEAN συνεχώς και με συνέπεια.

Στη σελίδα 88 της Πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος 2020, η εκστρατεία για την προεδρία Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη συνεργασία και τη συνεργασία με χώρες της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

Η έναρξη μιας νέας εποχής πολυμέρειας θα βοηθήσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν στρατηγικά την επιρροή της Κίνας, δείχνοντας την αυξανόμενη σημασία και τη θέση του ASEAN στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο.

Πριν από αρκετούς μήνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας να μην φοβούνται την Κίνα και επίσης να λάβουν θέση ενάντια στις κινεζικές ενέργειες εκφοβισμού που γίνονται αντιληπτές.

Κατά καιρούς, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να πιέζει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να επιλέξουν πλευρές μεταξύ Αμερικής ή Κίνας.

Αυτό έχει αφήσει τους ηγέτες της ASEAN σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου διατηρούν συνεχώς την ουδέτερη στάση τους.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης τόνισε συνεχώς ότι οι χώρες της ASEAN δεν θα εξαναγκαστούν να πάρουν θέση.

Φαινομενικά, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο συγκρουσιακός και θα σέβεται περισσότερο την Κίνα.

Ωστόσο, υπάρχει μια δικομματική συναίνεση ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για το καθεστώς των ΗΠΑ ως νούμερο ένα υπερδύναμη και απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Αμερική αντιμετωπίζει την Κίνα κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Μπάιντεν, ειδικά στην πολιτική της Αμερικής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν έχει γνώση και εμπειρία δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος θα είναι πιο προσεκτικός να μην ανταγωνίζεται την Κίνα ούτε να αναστατώνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Μπάιντεν θα εξισορροπήσει τα συμφέροντα της Αμερικής, ενώ θα ενστερνιστεί τις αξίες της διπλωματίας, της πολυμέρειας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η ύπαρξη προβλέψιμων και συνεπών πολιτικών, συμπεριφοράς και ενεργειών αντίθετων με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, θα δημιουργήσει επίσης ειρήνη και σταθερότητα και μια καλύτερη σχέση εργασίας με την ASEAN.

Εκτός από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της ASEAN είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος, γενικά δεν ενδιαφερόταν για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς κατά τη θητεία του ως πρόεδρος. Είναι πιθανό ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξει επίσης πιο σοβαρά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναζωογονώντας την ανησυχία της Αμερικής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ASEAN, προκειμένου να μην βλάψουν τους διμερείς δεσμούς.

Οι ηγέτες της ASEAN δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν ούτε να παρεμβαίνει μια άλλη χώρα στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Επίσης, οι οικονομικές κυρώσεις λόγω ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αναστατώσουν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η πλειονότητα των εθνών εξακολουθεί να αναπτύσσεται και χρειάζονται περισσότερη οικονομική βοήθεια αντί για κυρώσεις.

Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν του έλεγε τι να κάνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βγάλει την Αμερική από τη Συνεργασία Trans-Pacific (TPP) το 2017, η οποία περιλάμβανε τέσσερα κράτη της ASEAN και θα βοηθούσε την Αμερική να προωθήσει στρατηγικά τα συμφέροντά της στην Ασία-Ειρηνικό.

Τα εναπομείναντα μέλη του TPP κατέληξαν στο σχηματισμό της Συνολικής και Προοδευτικής Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση ΥπερΕιρηνικού (CPTPP), εξαιρουμένης της Αμερικής.

Ο αποκλεισμός της Αμερικής από το TPP θα έδειχνε τη φθίνουσα συμμετοχή και τη σημασία της Αμερικής στις οικονομικές εταιρικές σχέσεις.

Επιπλέον, το TPP θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Αμερικής.

Το 2015, οι συναλλαγές της Αμερικής με τα μέλη του TPP ξεπέρασαν τα 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται ότι το TPP θα βελτιώσει το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το έτος 2030.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να θελήσει να ενταχθεί στο CPTPP και να επανεκκινήσει τον «στρόφο» του Ομπάμα στην Ασία. Θα είναι μια τροποποιημένη έκδοση και σίγουρα όχι ο Obama 2.0, καθώς ο Μπάιντεν πρέπει να χαράξει τη δική του ταυτότητα και να διαφοροποιηθεί από το πρώην αφεντικό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, δεν θα είναι απλό.

Παρόλο που το TPP συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι ήταν πάντα επιφυλακτικοί σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο έργο για τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπάιντεν να πείσει το Κογκρέσο να υποστηρίξει την ένταξη στο CPTPP.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Ωστόσο, οι πολίτες της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να περιμένουν περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα με έναν πρόεδρο που είναι πιο συγκρατημένος και μετρημένος.

Η ASEAN μπορεί να αναμένει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν δίνει προτεραιότητα και δίνει μεγαλύτερη προσοχή στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σας ευχαριστώ.

 

Σχετικά με το Συντάκτης:

Προφίλ: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Όνομα συγγραφέα: Ong Bo Yang

Εθνικότητα: Σιγκαπούρης

Αυτή τη στιγμή είμαι φοιτητής Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Warwick, με ειδικότητα στη Διαχείριση προγραμμάτων και έργων και έχω γράψει Op-Eds για 5 εφημερίδες ASEAN, συγκεκριμένα Bangkok Post & Chiang Rai Times της Ταϊλάνδης, The Phnom Penh Post της Καμπότζης, VnExpress του Βιετνάμ, της Μιανμάρ Οι Times της Μιανμάρ.

Φωτογραφία: Caribbean News

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
1.33 (3 ψήφους)
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/