Δύο πλευρές διαδηλωτών συγκεντρώνονται σήμερα στη Βουλή στη Μπανγκόκ για να περιμένουν τα αποτελέσματα σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις του χάρτη στη σύνοδο του Κοινοβουλίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Siamrath

Μπανγκόκ -

Τόσο οι διαδηλώσεις υπέρ του κατεστημένου όσο και υπέρ της δημοκρατίας έχουν προγραμματιστεί να συγκεντρωθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης στην πρωτεύουσα σήμερα, 17 Νοεμβρίου, για να παρακολουθήσουν στενά μια ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου που περιλαμβάνει πιθανή απόφαση για επτά πιθανές τροποποιήσεις του συντάγματος της Ταϊλάνδης.

Τα συνταγματικά σχέδια που θα συζητηθούν στη δεύτερη ετήσια γενική συνέλευση θα περιλαμβάνουν πέντε προσχέδια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα προσχέδιο από το κυβερνών κόμμα και ένα σχέδιο από τον «λαό».

Το «People's Draft» παρουσιάζεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «iLaw» και υπογράφεται και συμφωνείται από 98,041 Ταϊλανδούς φιλοδημοκρατικούς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το προτεινόμενο προσχέδιο ανέφερε τη δημιουργία ενός νέου χάρτη, την εκλογή νέων μελών της συντακτικής συνέλευσης από επίσημες εκλογές και την εξάλειψη της δομής των γερουσιαστών που διορίστηκε και ευνοήθηκε από τη στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Prayuth Chan-O'Cha.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο δεν αλλάζει συγκεκριμένα κανένα τμήμα, σύμφωνα με το iLaw, αλλά δίνει στους μελλοντικούς εκλεγμένους αξιωματούχους την εξουσία να ψηφίζουν για μελλοντικές τροποποιήσεις σε όλα τα τμήματα του Συντάγματος. Τα άλλα προσχέδια απαγορεύουν την αλλαγή τμημάτων του Συντάγματος που σχετίζονται με τη Μοναρχία, γι' αυτό και το συγκεκριμένο σχέδιο είναι τόσο αμφιλεγόμενο σε ορισμένα κόμματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δημοσίευση σήμερα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:00 π.μ. όταν μια ομάδα κιτρινόμυλων είχε συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο, αντιτάσσοντας όλες τις τροποποιήσεις του χάρτη, υποστηρίζοντας τον Πρωθυπουργό και ζητώντας τη διατήρηση των νόμων που σχετίζονται με τη μοναρχία.

Ο Δρ. Warong Detgitvigrom, ηγέτης της ομάδας The Thai Pakdee (Πιστός Ταϊλανδός), είπε στον συνδεδεμένο Τύπο ότι η αλλαγή όλων των συνταγματικών σχεδίων θα οδηγήσει μόνο σε μια άλλη πολιτική κρίση και στην αναβίωση της «κοινοβουλευτικής δικτατορίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Thairath

Ο ηγέτης είπε: «Εμείς, η Ταϊλανδική Ομάδα Phakdee, διαφωνούμε έντονα στην αποδοχή και των 7 σχεδίων συνταγματικών τροποποιήσεων. Πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει μόνο σε μια πολιτική κρίση όπως προηγούμενες φορές, καθώς θα φέρουν το σύνταγμα του 1997 ή του 2007 για να σχηματίσουν μια δικτατορία στο Κοινοβούλιο».

«Πιστεύουμε ότι το σύνταγμα του 2017 είναι πολύ χρήσιμο καθώς επιτρέπει σε πολλά νέα πολιτικά κόμματα και νέους βουλευτές να συμμετέχουν στη Βουλή. Οι τροπολογίες στοχεύουν να ωφελήσουν μόνο ορισμένους πολιτικούς, επομένως είμαστε κατά και των επτά σχεδίων συνταγματικών τροποποιήσεων».

Ο Warong υπέβαλε επίσης επιστολή ένστασης για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στον Pornpetch Wichitcholchai, Πρόεδρο της Γερουσίας, γύρω στις 10.00 π.μ. Η ομάδα σχεδίαζε να διαλυθεί το μεσημέρι, τρεις ώρες πριν οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην ίδια περιοχή στις 3:00 μ.μ.

ΦΩΤΟ: MThai

Εν τω μεταξύ, η ανεπτυγμένη αστυνομία ασφαλείας έχει εγκαταστήσει πολλές σειρές από συρματοπλέγματα και οδοφράγματα γύρω από το κοινοβούλιο αφού οι φιλοβασιλικοί υποστηρικτές εγκαταλείπουν σταδιακά το μέρος. Σύμφωνα με τις αρχές, φαίνονται υδροφόρα φορτηγά να σταθμεύουν κοντά στο κοινοβούλιο για να προετοιμαστούν για τη συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα σε περίπτωση που χρειαστούν, σύμφωνα με τις αρχές. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας τόνισαν ότι είναι ειρηνικοί.

Μια κοντινή περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο κήρυξε επίσης μια ειδική ελεγχόμενη περιοχή εντός 50 μέτρων, χωρίς να επιτρέπει στους διαδηλωτές να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην προορισμένη περιοχή, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Μπανγκόκ.

Η συνεδρίαση της Βουλής θα ολοκληρωθεί στις 6:00. και η ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις θα διεξαχθεί αύριο 18 Νοεμβρίου στις 2:00.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ!

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter, ειδήσεις Google, Instagram, Τικ Τοκ, Youtube, Pinterest, Parler, Flipboardor tumblr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση στην ομάδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ή στα παρακάτω σχόλια.

Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.