Η κορυφαία εταιρεία ακινήτων της Ταϊλάνδης λέει ότι πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Πατάγια μετά την Covid

Ολόκληροι ξενώνες και ξενοδοχεία είναι προς πώληση αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές.

Πατάγια, Ταϊλάνδη-

Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2020-Έχουμε προσθέσει ένα δελτίο τύπου που μας έστειλε η JLL με περισσότερες πληροφορίες κάτω από το αρχικό μας άρθρο. 

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων είπε ότι πολλοί επενδυτές τους προσέγγισαν πρόσφατα ρωτώντας για την αγορά ξενοδοχείων στην Πατάγια μετά την Covid-19, η οποία έχει αποδεκατιστεί από την πανδημία και την έλλειψη ξένων τουριστών.

Ο κ. Chakkrit Chakrabandhu Na Ayudhya, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος για την Hotel Investment Service Business Unit Asia, JLL (Jones Lang LaSalle) δήλωσε στον ταϊλανδικό Τύπο χθες ότι έχουν λάβει πολλές ερωτήσεις από επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Πατάγια. Πολλά ξενοδοχεία έχουν μείνει άδεια από τότε που η πανδημία Covid-19 σταμάτησε τον διεθνή ξένο τουρισμό στην πόλη. Η Πατάγια υποδέχτηκε στο παρελθόν σχεδόν δέκα εκατομμύρια τουρίστες ένα χρόνο πριν από τον Covid19 και ήταν η 19η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Η Πατάγια εξαρτάται από τον ξένο τουρισμό για πάνω από το 80% του ΑΕΠ της.

Ο κ. Chakkrit δεν αποκάλυψε από πού προέρχονται οι επενδυτές, αλλά δήλωσε ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, δείχνοντας ότι πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια όταν η πανδημία παραμείνει και τα σύνορα ανοίξουν ξανά. Ωστόσο, είπε ότι πολλοί πωλητές, παρά το γεγονός ότι έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον, δεν ήταν αρκετά ευέλικτοι και πολλοί δεν επέτρεπαν στους αγοραστές να μοιράσουν τις πληρωμές σε δόσεις ή να παρατείνουν τον χρόνο παράδοσης του ακινήτου, αποτελώντας έτσι πιθανά εμπόδια για τυχόν συμφωνίες.

Πριν από τον Covid-19, ο Chakkrit είπε ότι η Pattaya δεν είχε κανένα σημαντικό ξενοδοχείο προς πώληση από πριν από το 2018, καθώς η αγορά και η οικονομία ήταν αρκετά ισχυρές όσον αφορά τα ξενοδοχεία υψηλής και μεσαίας κατηγορίας στην Pattaya. Τώρα, μετά την Covid-19, το ενδιαφέρον ήταν και πάλι υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να εισέλθουν ξανά στην αγορά, ελπίζοντας ότι όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα η πόλη θα δει ξανά αύξηση των επισκεπτών.

Ο Chakkrit πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται για ακίνητα υψηλής ποιότητας 4-5 αστέρων που αποτελούν μόνο περίπου το 20% των συνολικών ακινήτων στην Πατάγια. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι 3 αστέρων στην Πατάγια, πρόσθεσε, και είναι μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.

Ο Pimpanga Yomchinda, Αντιπρόεδρος Επενδυτικών Πωλήσεων - Ασία, είπε στον Τύπο ότι η JLL είχε προσεγγιστεί από την πανδημία Covid-19 από πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην Πατάγια για πιθανές πωλήσεις. Ωστόσο, τα προηγούμενα οδοφράγματα που ανέφερε ο Chakkrit και η «μη ρεαλιστική τιμολόγηση» εμπόδιζαν τις πραγματικές πωλήσεις. Είπε ότι η JLL συναντά τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ένας προς έναν και κατά περίπτωση για να κατανοήσει τις ανάγκες τους. Πολλοί δεν περίμεναν ότι η κρίση θα διαρκέσει όσο καιρό είχε, ειδικά στην κανονικά κερδοφόρα υψηλή περίοδο και τώρα είναι αβέβαιο πότε οι τουρίστες μπορούν να επιστρέψουν σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Η JLL σημειώνει ότι το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στην Πατάγια είναι 100 δωμάτια και σχεδόν τα μισά έχουν λιγότερα από 50.

Ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών κοιτάζει τα ξενοδοχεία της Πατάγια

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που σκέφτονται να διαθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πρέπει να βελτιώσουν τη διαδικασία συναλλαγής για να βελτιστοποιήσουν τη βεβαιότητα και τα έσοδα

Η Pattaya είναι έτοιμη να γίνει ένα ακόμη φωτεινό σημείο για επενδύσεις ξενοδοχείων στην Ταϊλάνδη το 2021, καθώς περισσότεροι επενδυτές εξερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες. Ιστορικά, η ζήτηση στην ξενοδοχειακή αγορά της Πατάγια βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στους διεθνείς τουρίστες. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές αναθεωρούν τις προοπτικές της αγοράς με βάση το δυναμικό της εγχώριας ζήτησης, επιπλέον της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του Ανατολικού Οικονομικού Διαδρόμου (EEC), σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων JLL.

Η Πατάγια είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ταϊλάνδης με την απογραφή των ξενοδοχείων να κατατάσσεται δεύτερη μετά την Μπανγκόκ και ελαφρώς μπροστά από το Πουκέτ με σχεδόν 64,000 δωμάτια. Η πόλη έχει τεθεί στο επίκεντρο καθώς ο ξενοδοχειακός τομέας της επωφελείται από τη στενή γειτνίασή της με την Μπανγκόκ και την ανάπτυξη της ΕΟΚ. Πολλά συνεχιζόμενα έργα υποδομής που υποστηρίζουν τη νέα οικονομική ζώνη αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση για ξενοδοχεία τόσο από ψυχαγωγικής όσο και από εταιρικής σκοπιάς. Εκτός από το σχέδιο του αεροδρομίου U-Tapao να αυξήσει τη χωρητικότητα σε πέντε εκατομμύρια επιβάτες, η Pattaya βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από το προγραμματισμένο σιδηροδρομικό έργο υψηλής ταχύτητας που συνδέει τα αεροδρόμια Suvarnabhumi, Don Mueang και U-Tapao, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Παρά τα θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, η Pattaya συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ξενοδοχειακών αγορών της Ταϊλάνδης που έχουν υποφέρει πολύ από την πανδημία. Αλλά η αγορά αποκτά επίσης ένα ραντάρ περισσότερων επενδυτών

«Τους τελευταίους μήνες, έχουμε λάβει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ερωτημάτων από επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες να αποκτήσουν ξενοδοχεία επενδυτικής ποιότητας στην Πατάγια. Δεν έχουμε δει ακόμη μια ευρεία τάση για ξενοδοχεία με μεγάλη έκπτωση στην αγορά, ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία θεσμικού επιπέδου. Ωστόσο, η κατάσταση είναι λεπτή και το τοπίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει γρήγορα», λέει ο Chakkrit Chakrabandhu Na Ayudhya, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Επενδυτικών Πωλήσεων – Ασία, στην JLL's Hotels and Hospitality Group. «Οι ιδιοκτήτες πιέζονται από τον εκτεταμένο ρυθμό καύσης. Καθώς η κρίση παρατείνεται, το χάσμα τιμών μεταξύ ιδιοκτητών και επενδυτών θα στενεύει φυσικά», εξηγεί.

Ο Pimpanga Yomchinda, Αντιπρόεδρος Επενδυτικών Πωλήσεων – Ασία, στην JLL's Hotels and Hospitality Group, λέει: «Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, έχουμε δει πολλή δέσμευση από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των διαφόρων σεναρίων συγκράτησης και απόρριψης για να προετοιμαστούν να λάβουν τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Καθώς δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε την κατάσταση είναι να συναντήσουμε τους ιδιοκτήτες επί τόπου, να εξετάσουμε τις ανάγκες τους και να τους βοηθήσουμε να προσαρμόσουν τη στρατηγική περιουσιακών στοιχείων/χαρτοφυλάκιό τους».

Προσθέτοντας στη δήλωση της κας Pimpanga, ο κ. Chakkrit λέει: «Η διαδικασία διάθεσης θα πρέπει να βελτιωθεί για να καλύψει την τρέχουσα κατάσταση, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία με πρόσθετα χαρακτηριστικά συμφωνίας, όπως χρηματοδότηση από προμηθευτή, εγγύηση εισοδήματος, σταδιακές πληρωμές ή καθυστερημένη παράδοση. Αυτό, με τη σειρά του, θα βελτιστοποιήσει τη βεβαιότητα και τις συναλλαγές».

Η επενδυτική δραστηριότητα στην ξενοδοχειακή αγορά της Πατάγια είναι πιθανό να ξαναρχίσει το 2021

«Η Pattaya δεν έχει δει σημαντικές ξενοδοχειακές συναλλαγές από το 2018 λόγω κυρίως της έλλειψης περιουσιακών στοιχείων επενδυτικής ποιότητας που προσφέρονται στην αγορά. Μένει να δούμε αν η πανδημία θα ξεκλειδώσει κάποια από αυτά μέσα στους επόμενους 12 μήνες», λέει ο κ. Chakkrit.

Σύμφωνα με την JLL, ο μέσος αριθμός κλειδιών για ξενοδοχεία που πωλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ταϊλάνδη ήταν περίπου 180. Ενώ τα ξενοδοχεία στην Πατάγια έχουν περίπου 100 κλειδιά κατά μέσο όρο, σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία σε όλη την πόλη έχουν λιγότερα από 50 κλειδιά.

Ο κ. Chakkrit εξηγεί, «Με έναν υπολογισμό χαμηλότερου κλειδιού, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν επαρκείς οικονομίες κλίμακας από την άποψη των επενδυτών. Επιπλέον, οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το πολυτελές ξενοδοχειακό τμήμα της Pattaya που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του συνολικού ξενοδοχειακού αποθέματος της πόλης. Αντίθετα, το υπόλοιπο της μετοχής βρίσκεται στα μεσαία και οικονομικά τμήματα με έντονο ανταγωνισμό.

Παραδοσιακά, η ζήτηση των επενδυτών για ξενοδοχεία στην Πατάγια θα έκλινε περισσότερο σε πιο σπάνια και πιο περιζήτητα πολυτελή και ανώτερα τμήματα, επειδή τα τμήματα μεσαίας κλίμακας και προϋπολογισμού θεωρούνται ότι προσφέρουν χαμηλότερη κερδοφορία και είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν λόγω της μεγάλης προσφοράς δωματίων.

Οι εγχώριοι επενδυτές να κυριαρχήσουν στην αγορά

«Λόγω των περιορισμών στα σύνορα, βλέπουμε φυσικά μεγαλύτερη δέσμευση από εγχώριους επενδυτές σε σύγκριση με ό,τι είδαμε σε σχεδόν 40 συμφωνίες φιλοξενίας (πάνω από 40 δισεκατομμύρια THB σε όγκο) που μεσολαβήσαμε στην Ταϊλάνδη από το 2010. Βλέπουμε επίσης περισσότερα ερωτήματα από εταιρείες με ποικίλες ροές εισοδήματος και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία», λέει ο κ. Chakkrit.

Η JLL's Hotels & Hospitality Group σε συνεργασία με την The Thai Hotels Association έχει προγραμματίσει φέτος μια σειρά συνεδρίων ξενοδοχειακών επενδύσεων στις βασικές ξενοδοχειακές αγορές της Ταϊλάνδης. Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πατάγια και η επόμενη έχει προγραμματιστεί για το Πουκέτ στις 11 Νοεμβρίου 2020.

Τέλος

Σχετικά με το JLL

Η JLL (NYSE: JLL) είναι μια κορυφαία εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και επενδύσεων. Το όραμά μας είναι να ξανασκεφτούμε τον κόσμο της ακίνητης περιουσίας, δημιουργώντας ευκαιρίες επιβράβευσης και καταπληκτικούς χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας και τις κοινότητές μας. Η JLL είναι μια εταιρεία Fortune 500 με σχεδόν 300 εταιρικά γραφεία, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες. Το JLL είναι το εμπορικό σήμα και σήμα κατατεθέν της Jones Lang LaSalle Incorporated.

Στην Ταϊλάνδη, η JLL είναι η μεγαλύτερη διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων με 1,600 υπαλλήλους.

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
5 (2 ψήφους)
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/