Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αναβάλλει την αγορά κινεζικού υποβρυχίου εν μέσω δημόσιας διαμάχης

Εθνική -

Ο πρωθυπουργός Prayut Chan-O'Cha ενέκρινε την αναβολή του σχεδίου του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης για την προμήθεια δύο κινεζικών υποβρυχίων για έναν ακόμη χρόνο, δήλωσε σήμερα, 31 Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Anucha Burapachaisri.

Η Έκτακτη Επιτροπή φέρεται να υπερψήφισε τις ψήφους 5-4 της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού της Βουλής για την έγκριση του έργου, με εκτιμώμενο κόστος για τον φορολογούμενο 22.5 δισεκατομμύρια μπατ, μετά από κριτική εντός και εκτός του Κοινοβουλίου για την καταλληλότητα του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης στην πανδημία Covid-19.

Ο εκπρόσωπος Anucha είπε περαιτέρω στο Associated Press ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είχε ήδη ενημερώσει την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με την καθυστέρηση αγοράς και ζήτησε ευγενικά την κατανόηση και τη συνεργασία τους. Η Κίνα φέρεται να έχει δηλώσει ότι κατανοεί και ότι συνεργάζεται.

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης την περασμένη εβδομάδα, η πρόταση αγοράς υποβρυχίου ήταν ένα έργο σε εξέλιξη από το 2017. Το πρώτο υποβρύχιο, αξίας 13.5 δισ. μπατ, είχε ήδη πληρωθεί πριν από 3 χρόνια.

Η τελική διαδικασία αγοράς των δύο τελευταίων σκαφών είχε προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν καλύτερα για να αμβλυνθούν οι οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι τα υποβρύχια αποτελούσαν μέρος της κατανομής του προϋπολογισμού του, είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως πολύ πριν από την πανδημία και θα ήταν οικονομικά πολύτιμα και επωφελή για τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους: «Ειδοποιήσαμε ήδη το Ναυτικό της Ταϊλάνδης για την αναβολή της αγοράς του υποβρυχίου που θα επανεξεταστεί το 2021. Ήταν πλήρως ενημερωμένοι και θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών του κοινοβουλίου».

Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.