Η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην Μπανγκόκ από πριν από τον Covid-19 διαμαρτύρεται για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης

Μπανγκόκ-

Η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση από πριν από την Covid-19, της οποίας η εκτίμηση του πραγματικού μεγέθους διέφερε πολύ ανάλογα με την πηγή που αναφέρεται, διαμαρτυρήθηκε για την τρέχουσα κυβέρνηση της Ταϊλάνδης στη Μπανγκόκ στο Μνημείο της Δημοκρατίας χθες το βράδυ.

Το Pattaya News το κάλυψε εκτενώς στη σελίδα μας Ειδήσεις στην Ταϊλανδέζικη γλώσσα καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Επικεφαλής της διαμαρτυρίας ήταν η Ένωση Φοιτητών της Ταϊλάνδης και η ομάδα Ελεύθερη Νεολαία που είχαν συγκεντρώσει το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση από πριν από την κατάσταση του Covid-19 και το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης ουσιαστικά απαγόρευε όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις. Αν και οι μαζικές συγκεντρώσεις εξακολουθούν να είναι τεχνικά απαγορευμένες αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αστυνομίας είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες το απόγευμα ότι δεν σκόπευαν να παρέμβουν στη διαμαρτυρία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ζητά τρία βασικά σημεία: Να διαλύσει αμέσως το Κοινοβούλιο, να ξαναγράψει το σύνταγμα και να σταματήσει να απειλεί δήθεν ακτιβιστές και την κυβερνητική αντιπολίτευση τόσο ανεπίσημα όσο και επίσημα με νόμους, στους οποίους περιλαμβάνεται το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης.

Διαδηλωτές και άτομα που συντάσσονται με τη Φοιτητική Ένωση της Ταϊλάνδης και την ομάδα της Ελεύθερης Νεολαίας ισχυρίζονται ότι μεταξύ 2-3 χιλιάδες άτομα εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Βασιλικής Αστυνομίας της Ταϊλάνδης ανέφεραν ότι το μέγεθος της συγκέντρωσης ήταν πολύ μικρότερο, σε εκατοντάδες άτομα. Οι φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν το μέγεθος του ράλι περίπου κάπου μεταξύ αυτών των δύο εκτιμήσεων, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό συλλαλητήριο εδώ και πολλούς, πολλούς μήνες στην Ταϊλάνδη.

Ο Πολ Αντιστράτηγος Phakkhaphong Phongphetra, ο οποίος είναι ο Επίτροπος του Γραφείου Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Μπανγκόκ, ήταν προσωπικά στη συγκέντρωση επιβλέποντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Είπε στον Τύπο ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η συγκέντρωση ήταν παράνομη και δεν δόθηκε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης, η οποία απαιτείται από τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης. Είναι άγνωστο εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους ηγέτες των διαδηλωτών και αξιωματούχοι δεν σχολίασαν αυτήν την ερώτηση χθες το βράδυ.

Οι διαδηλωτές, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν εντός δύο εβδομάδων, θα ενταθούν με νέες και πιο έντονες διαμαρτυρίες. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι σήμαινε «πιο έντονες» διαμαρτυρίες.

Οι διαδηλωτές περιλάμβαναν εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, από το Rap Against Dictatorship και τον γενικό γραμματέα της Ελεύθερης Νεολαίας Tattep "Ford" Ruangprapaikitseree (ο οποίος ήταν πρόσφατα στην επικαιρότητα επειδή ταξίδεψε στο Rayong και διαμαρτυρόταν για τον χειρισμό της κυβέρνησης του πρόσφατου περιστατικού Covid-19 στο οποίο ένας Αιγύπτιος στρατιώτης παραβίασε την καραντίνα και πήγε σε ένα εμπορικό κέντρο). Οι ομιλητές έκαναν εναλλάξ παθιασμένες ομιλίες στο πλήθος από μια υπερυψωμένη εξέδρα που είχε στηθεί στην περιοχή διαμαρτυρίας.

Ο Tattep μίλησε συγκεκριμένα για το γεγονός ότι το lock-down και το διάταγμα έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19 κόστιζαν θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ισχυρίστηκε ότι το διάταγμα χρησιμοποιήθηκε για τον «έλεγχο του πληθυσμού» έναντι του ελέγχου της κατάστασης του ιού. Ο ίδιος και η ομάδα Free Youth κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να καταργήσει τους νόμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται στο διάταγμα, που θεωρούν ότι απαγορεύουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπανγκόκ, συνταγματάρχης Kritsana Pattanacharoen είπε στο Associated Thai Press ότι ο αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας Pol General Chakthip Chaijnda είχε αναθέσει πολλούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς στην εκδήλωση. Η Κριτσάνα δήλωσε ότι οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα στην έκφραση και τις απόψεις τους, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής που σχετίζονται με τον Covid-19 και να μην παραβιάζουν οποιονδήποτε νόμο.

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, αν και υπήρξαν μερικές μικρές συμπλοκές με την αστυνομία καθώς οι διαδηλωτές γκρέμισαν μεταλλικά φράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους και την πιο κοντινή πρόσβαση στο Μνημείο της Δημοκρατίας. Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία έτειναν να είναι νεότεροι, με πολλούς να δηλώνουν στον Τύπο ότι ήταν φοιτητές που ανησυχούσαν για την κατεύθυνση της χώρας τους. Σχεδόν όλοι εθεάθησαν να φορούν μάσκα.

Πριν από την κρίση του Covid-19, οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης αυξάνονταν σταθερά στην Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πανεπιστημιακών διαδηλώσεων στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι προηγούμενες διαδηλώσεις είχαν πυροδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από μια δικαστική απόφαση του Φεβρουαρίου που διέλυε το δημοφιλές κυβερνητικό κόμμα της αντιπολίτευσης Future Forward.

Φωτογραφία: Trendsmap, Bangkok Post

Αποστολή
Αξιολόγηση χρήστη
0 (0 ψήφους)
Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/