Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν Παγκόσμιο Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τον Covid-19

Δελτίο τύπου

Παγκόσμιο Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης COVID-19

Μια παγκόσμια προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του COVID-19, λέει ο ΟΗΕ καθώς εγκαινιάζει σχέδιο ανθρωπιστικής αντίδρασης

  • Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η αποτυχία να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό τώρα θα μπορούσε να θέσει εκατομμύρια σε κίνδυνο και να αφήσει τον ιό ελεύθερο να κάνει τον κύκλο του σε όλο τον κόσμο.
  • Ο ΟΗΕ εγκαινιάζει παγκόσμια ανθρωπιστική απάντηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του COVID-19 σε 51 χώρες στη Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
  • Οι κυβερνήσεις παροτρύνθηκαν να δεσμευτούν να υποστηρίξουν πλήρως το παγκόσμιο σχέδιο ανθρωπιστικής αντίδρασης, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων ανθρωπιστικών εκκλήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες Σήμερα [Τετάρτη, 25 Μαρτίου] ξεκίνησε ένα συντονισμένο παγκόσμιο σχέδιο ανθρωπιστικής απάντησης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του COVID-19 σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και να σταματήσει τον ιό να κυκλοφορεί πίσω σε όλο τον κόσμο.

Ο COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 16,000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν σχεδόν 400,000 αναφερόμενα κρούσματα. Έχει βάσεις σε όλο τον κόσμο και τώρα φτάνει σε χώρες που ήδη αντιμετώπιζαν ανθρωπιστική κρίση λόγω συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο απόκρισης θα εφαρμοστεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, με διεθνείς ΜΚΟ και κοινοπραξίες ΜΚΟ να διαδραματίζουν άμεσο ρόλο στην ανταπόκριση. Θα:

  • παραδίδουν απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό για τον έλεγχο του ιού και ιατρικές προμήθειες για τη θεραπεία ανθρώπων·
  • Εγκατάσταση σταθμών πλυσίματος χεριών σε καταυλισμούς και οικισμούς.
  • να ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό. και
  • να δημιουργήσουν αερογέφυρες και κόμβους σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική για να μεταφέρουν ανθρωπιστικούς εργαζομένους και προμήθειες εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε:

«Ο COVID-19 απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα – και έτσι ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να αντισταθεί. Οι απαντήσεις μεμονωμένων χωρών δεν θα είναι αρκετές.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους εξαιρετικά ευάλωτους – εκατομμύρια εκατομμύρια ανθρώπους που είναι λιγότερο ικανοί να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό είναι θέμα βασικής ανθρώπινης αλληλεγγύης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του ιού. Αυτή είναι η στιγμή για να ενισχύσουμε τους ευάλωτους».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Mark Lowcock δήλωσε:

«Ο COVID-19 έχει ήδη ανατρέψει τη ζωή σε μερικές από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Τώρα φτάνει σε μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι και δεν έχουν καμία ελπίδα για νοσοκομειακό κρεβάτι εάν αρρωστήσουν βαριά.

«Το να αφήσουμε τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου στη μοίρα τους θα ήταν σκληρό και παράλογο. Εάν αφήσουμε τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί ελεύθερα σε αυτά τα μέρη, θα θέτουμε εκατομμύρια σε υψηλό κίνδυνο, ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν στο χάος και ο ιός θα έχει την ευκαιρία να κάνει κύκλους σε όλο τον κόσμο.

«Οι χώρες που μάχονται με την πανδημία στο εσωτερικό τους δίνουν δικαίως προτεραιότητα στους ανθρώπους που ζουν στις δικές τους κοινότητές. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι θα αποτύχουν να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους εάν δεν ενεργήσουν τώρα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να προστατευτούν.

«Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να προετοιμαστούν και να συνεχίσουν να βοηθούν τα εκατομμύρια που βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ για να επιβιώσουν. Με την κατάλληλη χρηματοδότηση, η παγκόσμια προσπάθεια ανταπόκρισής μας θα εξοπλίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τα εργαλεία για να καταπολεμήσουν τον ιό, να σώσουν ζωές και να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 παγκοσμίως».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε:

«Ο ιός εξαπλώνεται τώρα σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήδη αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις. Αυτές οι χώρες χρειάζονται τη στήριξή μας – από αλληλεγγύη αλλά και για να μας προστατέψουν όλους και να βοηθήσουν στην καταστολή αυτής της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία σε βάρος των άλλων ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Henrietta H. Fore δήλωσε:

«Τα παιδιά είναι τα κρυφά θύματα της πανδημίας COVID-19. Το λουκέτο και το κλείσιμο των σχολείων επηρεάζουν την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης και κακοποίησης είναι υψηλότεροι από ποτέ, τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Για τα παιδιά που κινούνται ή ζουν μέσα από συγκρούσεις, οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε δει ποτέ. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

Στην εικονική έναρξη του Παγκόσμιου Σχεδίου Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τον COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμμετείχε μέσω σύνδεσης βίντεο από τον κ. Lowcock, τον Dr Tedros και την κα Fore.

Μαζί κάλεσαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να δεσμευτούν για τον περιορισμό του αντίκτυπου του COVID-19 σε ευάλωτες χώρες και τον περιορισμό του ιού παγκοσμίως, παρέχοντας την ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη στο σχέδιο, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν βασικά τις υπάρχουσες ανθρωπιστικές εκκλήσεις που βοηθούν τους περισσότερους από 100 εκατομμύρια άνθρωποι που βασίζονται ήδη στην ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ μόνο και μόνο για να επιβιώσουν.

Τα κράτη μέλη προειδοποιήθηκαν ότι οποιαδήποτε εκτροπή της χρηματοδότησης από υφιστάμενες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον όπου η χολέρα, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα μπορούν να ευδοκιμήσουν, στο οποίο ακόμη περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται και στο οποίο οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο - ένα περιβάλλον που θα ήταν το τέλειο γόνιμο έδαφος για τον κορωνοϊό.

Για να ξεκινήσει το σχέδιο απόκρισης, ο κ. Lowcock απελευθέρωσε επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ (CERF). Αυτό ανεβάζει την υποστήριξη της CERF στην ανθρωπιστική δράση ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 στα 75 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, τα συγκεντρωτικά κεφάλαια με βάση τη χώρα έχουν διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Αυτή η νέα κατανομή του CERF – μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ – θα υποστηρίξει: το ΠΕΠ για να διασφαλίσει τη συνέχεια των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μεταφορά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας και αγαθών βοήθειας. ΠΟΥ να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας· και άλλους φορείς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων. Η υποστήριξη θα περιλαμβάνει προσπάθειες γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια, τη σωματική και ψυχική υγεία, το νερό και την αποχέτευση, τη διατροφή και την προστασία.

Σημειώσεις για τους συντάκτες

1. Το Παγκόσμιο Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τον COVID-19 μπορείτε να το βρείτε εδώ: [ https://reliefweb.int/report/world/global-humanitarian-response-plan-covid-19-april-december-2020]

2. Το Παγκόσμιο Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τον COVID-19 θα συντονίζεται από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

3. Συγκεντρώνει απαιτήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), το UN-Habitat , την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

OCHA Νέα Υόρκη: Zoe Paxton, + 1 917 297 1542, paxton@un.org

OCHA Γενεύη: Jens Laerke, +41 79 472 9750, laerke@un.org

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/