Editorial: Γιατί δεν πρέπει να δοξάσουμε ή να αναγνωρίσουμε τον πυροβολητή στην τραγική μαζική επίθεση στο Korat

Το παρακάτω είναι ένα άρθρο από τον Adam Judd, Αρχισυντάκτη του Pattaya News. Οι απόψεις μέσα είναι δικές του.

Ήταν προφανές από την αρχή του τραγικού μαζικού πυροβολισμού του Σαββάτου ότι ο δολοφόνος, ο οποίος δεν αξίζει να κατονομαστεί περαιτέρω από αυτό το δημοσίευμα, ήταν έξω για ύβρι.

Μεταδίδοντας ζωντανά από το Facebook, ενημερώνοντας τον δικό του λογαριασμό και τους λογαριασμούς θυμάτων και ομήρων, ακόμη και δημιουργώντας νέους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο δράστης γνώριζε καλά ότι ο κόσμος παρακολουθούσε… και φαινομενικά το απολάμβανε.

Δεν είναι ο πρώτος πυροβολητής που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξυμνήσει και να αυξήσει το κοινό των εγκλημάτων του, αλλά θα πρέπει να διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα σε όλους που παρακολουθούν….δεν πρέπει και δεν μπορούμε να ανεχτούμε να δίνουμε σε στριμμένα άτομα όπως ο σκοπευτής μια πλατφόρμα για να δημοσιεύσουν νοσηρές πράξεις και απόψεις. Κάτι τέτοιο αυξάνει μόνο τον κίνδυνο άλλα άρρωστα άτομα να θέλουν να επαναλάβουν τις πράξεις.

Δίνω τα εύσημα στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κλείσουν τους λογαριασμούς των σκοπευτών και να διαγράψουν τα βίντεο και τις αναρτήσεις του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, αλλά εμείς ως παγκόσμια κοινότητα και οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην αφήσουμε ανθρώπους σαν τον σκοπευτή να γίνουν ψευδοδιασημότητες.

Εμείς στο The Pattaya News θα επικεντρωθούμε στα θύματα αυτής της τραγωδίας και στο πώς να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση γεγονότων όπως αυτό. Θα εστιάσουμε επίσης στους hereos που βοήθησαν να σταματήσει ο πυροβολητής και οι επιζώντες, μερικοί από τους οποίους πέρασαν δεκαεπτά ώρες παγιδευμένοι σε τουαλέτες, καταστήματα και καθαρίζοντας ντουλάπες του εμπορικού κέντρου, τρομοκρατημένοι για τη ζωή τους.

Ωστόσο, δεν θα δημοσιεύσουμε περαιτέρω βίντεο ή φωτογραφίες του δράστη και των πράξεών του ούτε θα δώσουμε καμία αξιοπιστία στις ενέργειες ή τις απόψεις του. Στεκόμαστε επίσης πίσω από τις οικογένειες των τουλάχιστον είκοσι πέντε θυμάτων που θρηνούν μαζί με ένα ολόκληρο έθνος σήμερα στην Ταϊλάνδη.

Δίνω επίσης τα εύσημα στους ηγέτες και την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης που συνήλθαν σε αυτή την τραγική κατάσταση και αντιμετώπισαν μια κατάσταση που κατά καιρούς φαινόταν σχεδόν αδύνατη και απίστευτη. Είναι εύκολο να είσαι κριτικός πολυθρόνας από το σπίτι για τον χρόνο απόκρισης και τις ενέργειες της αστυνομίας και της κυβέρνησης, αλλά έχοντας δει τις ενέργειες που έγιναν και την απάντηση, προσωπικά πιστεύω ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν υπό τις περιστάσεις, χάνοντας τραγικά μέλη της δικής τους ομάδας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Δίνω επίσης τα εύσημα στους εκατοντάδες που πρόσφεραν αίμα και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δούλεψαν διπλές βάρδιες και βοήθησαν τους δεκάδες τραυματίες κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

Η τεράστια κλίμακα του μεγέθους του εμπορικού κέντρου, οι εκατοντάδες άνθρωποι που κρύβονται και η πιθανότητα ο δράστης να αλλάξει ρούχα και να προσποιηθεί τον πολίτη για να δραπετεύσει δεν μπορεί να ληφθεί με σταυρωμένα τα χέρια και επικροτώ την κυβέρνηση και την ομάδα ειδικής αντίδρασης για τη διάσωση πολλών περισσότερων ζωών και κατεβάζοντας τον σκοπευτή στο τέλος.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ο σουτέρ το έκανε αυτό… αλλά τελικά το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε είναι πώς θα αποτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Ένα ξεκίνημα, τουλάχιστον, είναι να μην δίνουμε πίστη στον πυροβολητή μοιράζοντας βίντεο με νεκρούς και τραυματίες ή selfies του, προσωπικά βίντεο και άλλο υλικό. Το να μην τον αναφέρουμε και να εστιάσουμε στους ήρωες και τα θύματα είναι η σωστή προσέγγιση.

Επίσης, δεν δημοσιεύσαμε ζωντανές ενημερώσεις ή βίντεο από αστυνομικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε αντίθεση με ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Όταν κάναμε μια ανάρτηση, ήταν μετά από επίσημη δημοσιοποίηση πληροφοριών ή φωτογραφίας από τις αρχές. Θεωρούμε ότι η ανάρτηση πληροφοριών και βίντεο με την είσοδο της αστυνομίας στο κτίριο και τη λήψη μέτρων χωρίς επίσημη ανακοίνωση θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση και πιθανώς τη ζωή των εμπλεκομένων. Ο δράστης παρακολουθούσε τα γεγονότα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένας λόγος που η επιχείρηση κράτησε τόσο πολύ ήταν ότι αντιδρούσε σε δημοσίως δημοσιευμένες ειδήσεις και ανέλαβε δράση. Ελπίζω να έχουν αντληθεί μαθήματα για το μέλλον για πολλούς εδώ.

Ως Αμερικανός πολίτης, δυστυχώς δεν μου είναι άγνωστο ένα περιστατικό όπως αυτό, αλλά ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε από αυτό, να υποστηρίξουμε τους επιζώντες και τους τραυματίες και να θυμηθούμε τα θύματα… αλλά όχι να δοξάσουμε τον πυροβολητή.

Αναπαύσου εν ειρήνη σε όσους απεβίωσαν και τις βαθύτερες ευχαριστίες μου στους καταδρομείς, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους πρώτους ανταποκριτές και όλους όσους βοήθησαν χθες και σήμερα το πρωί σε μια από τις πιο σκοτεινές μέρες της πρόσφατης μνήμης. Μαζί, θα γίνουμε πιο δυνατοί και θα επιμείνουμε.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/