Μπατ με τη χειρότερη επίδοση στην Ασία μέχρι στιγμής φέτος και πέφτει καθώς οι φόβοι για τον κορονοϊό απειλούν τον τουριστικό τομέα της Ταϊλάνδης

Το μπατ έχασε το ήμισυ των κερδών του 2019 σε μόλις ένα μήνα, επηρεασμένο από εκροές αναδυόμενων αγορών και καθώς η εξάπλωση ενός ιού που μοιάζει με γρίπη στην Κίνα απειλεί τον τουριστικό τομέα της χώρας.

Το μπατ αναδεικνύεται με τις καλύτερες επιδόσεις της Ασίας πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 8.8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2020, το νόμισμα έχει πλέον τη χειρότερη απόδοση της περιοχής, με πτώση σχεδόν 4%, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και την επιβράδυνση της Κίνας στην οικονομία.

Η απαγόρευση της Κίνας για ομαδικές εκδρομές για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού που έχει αφήσει νεκρούς 170 ανθρώπους, θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία, βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή ξένων τουριστών της Ταϊλάνδης, με 11 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι να αποτελούν το 28% του συνόλου. Η Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης αναμένει 2 εκατομμύρια λιγότερες κινεζικές επισκέψεις φέτος.

Η Κίνα ήταν επίσης ο κορυφαίος ξένος επενδυτής της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά πέρυσι.

Ο Jitipol Puksamatanan, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Krung Thai Bank, είπε ότι τα κρούσματα ιού θα επηρεάσουν τον τουρισμό. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν εντοπίσει 14 κρούσματα, τα περισσότερα εκτός Κίνας.

«Οι εισαγωγείς πανικοβάλλονται επίσης, σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια από φόβο ότι το μπατ θα εξασθενήσει περαιτέρω», είπε, προσθέτοντας ότι το μπατ μπορεί να φτάσει τα 32.5 μπατ ανά δολάριο το τρέχον τρίμηνο.

Το μπατ ήταν στα 31.11 ανά δολάριο την Πέμπτη, σε χαμηλό επτά μηνών. Είχε φτάσει σε υψηλό άνω των έξι ετών στα 29.91 πέρυσι.

«Βραχυπρόθεσμα, ένα αδύναμο μπατ είναι καλό για τις εξαγωγές, οι οποίες δεν θα πρέπει να συρρικνωθούν», δήλωσε η Ghanyapad Tantipipatpong, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αποστολών της Ταϊλάνδης.

Ωστόσο, το ξέσπασμα έχει επιδεινώσει προβλήματα για την οικονομία, καθώς οι εξαγωγές έχουν ήδη πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ και οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν από έναν καθυστερημένο δημοσιονομικό προϋπολογισμό 3.2 τρισεκατομμυρίων μπατ.

Το υπουργείο Οικονομικών μείωσε την Τετάρτη τις προοπτικές ανάπτυξης του 2020 στο 2.8% από 3.3%, αφού εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα ήταν 2.5% το 2019, χαμηλό πέντε ετών.

Με νέους αντίθετους ανέμους, το μπατ θα μπορούσε να κατέβει χαμηλότερα στις εκροές.

Η κεντρική τράπεζα, ανήσυχη για την ισχύ του μπατ, είχε ανακοινώσει σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τις εκροές κεφαλαίων και αναμενόταν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για να βοηθήσει την ανάπτυξη.

Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν καθαρά 12 δισεκατομμύρια μπατ μετοχές της Ταϊλάνδης φέτος, καθώς το χρηματιστήριο έφτασε στα χαμηλά τριετίας, με τις μετοχές του τουρισμού να υποχωρούν.

Η μεταποίηση θα επηρεαστεί στη συνέχεια εάν το κλείσιμο της Κίνας για τον περιορισμό του ιού επεκταθεί πέρα ​​από τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Kobsidthi Silpachai, επικεφαλής της έρευνας κεφαλαιαγορών της Kasikornbank.

Δείτε περισσότερα στο: https://www.bangkokpost.com/business/1847089/baht-hits-7-month-low-as-china-virus-threatens-tourism

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/