Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης εγκρίνει υψηλότερο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2020

ΜΠΑΝΓΚΟΚ (Reuters) – Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε τη Δευτέρα έναν ελαφρώς υψηλότερο προϋπολογισμό 3.2 τρισεκατομμυρίων μπατ (105.12 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος 2020 για να ενισχύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία αναπτύσσεται με τον πιο αδύναμο ρυθμό της εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν αναμένεται να ψηφιστεί για τέσσερις ακόμη μήνες λόγω πολιτικών καθυστερήσεων. Το οικονομικό έτος ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

«Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Prayuth Chan-ocha.

Οι συνολικές δαπάνες θα είναι περίπου 7% υψηλότερες από τα 3 τρισεκατομμύρια μπατ του προηγούμενου έτους, με έλλειμμα που προβλέπεται στα 469 δισεκατομμύρια μπατ ή 2.6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από το κενό 450 δισεκατομμυρίων μπατ του προηγούμενου έτους.

Οι κρατικές επενδύσεις προβλέπονται στα 656 δισεκατομμύρια μπατ, ή στο 20.5% του συνόλου των δαπανών, από 649 δισεκατομμύρια μπατ πέρυσι.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού λάβει όλες τις εγκρίσεις και την έγκριση του βασιλιά στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Προϋπολογισμού Ντετσαπιβάτ Να Σονγκλά.

Ο προϋπολογισμός έχει καθυστερήσει επειδή η Ταϊλάνδη είχε το νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο τον Ιούλιο μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου, αν και ο ηγέτης της χούντας Prayuth, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, παρέμεινε ως πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό πρέπει να περάσει τρεις αναγνώσεις στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, στην οποία η κυβέρνηση έχει μια εύθραυστη πλειοψηφία. Η πρώτη ανάγνωση έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Οκτωβρίου και η δεύτερη και η τρίτη ανάγνωση στις αρχές Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Prayuth είπε ότι ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, διαφορετικά «οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα θα υποφέρουν, οι αγρότες θα υποφέρουν, όχι μόνο εγώ».

Ο οικονομολόγος της Nomura, Charnon Boonnuch, στη Σιγκαπούρη είπε ότι η μικρή πλειοψηφία «αποτελεί κάποια απειλή» για το νομοσχέδιο που θα εγκριθεί.

«Οποιαδήποτε αποτυχία δεν θα συνεπάγεται μόνο περαιτέρω επιβράδυνση των κρατικών δαπανών αλλά και αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα», είπε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Veerathai Santiprabhob δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι υπήρχαν ορισμένα έργα όπως οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις που δεν περιορίζονταν από τον προϋπολογισμό.

Όπως πολλοί από τους γείτονές της που εξαρτώνται από το εμπόριο στην Ασία, οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης έχουν πληγεί σκληρά από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Εν αναμονή του νέου προϋπολογισμού, αξιωματούχοι είπαν ότι θα μεταφερθούν κάποια κεφάλαια από το προηγούμενο έτος, ενώ οι τρέχουσες δαπάνες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά. Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τις κρατικές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν οικονομικό έτος, να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους.

Η κυβέρνηση τον Αύγουστο ξεκίνησε ένα πακέτο τόνωσης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είπε ότι θα εισαγάγει περισσότερα.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2019 στο 2.8% από 3.3%. Η περσινή ανάπτυξη ήταν 4.1%, η οποία υστερούσε στις περισσότερες περιφερειακές ομοτίμους.

πηγή:

reuters_logo.jpg

Εγγραφή
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/