Η Ταϊλάνδη ψήφισε έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που οι επικριτές τον αποκαλούν αμφιλεγόμενο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ (Reuters) – Το διορισμένο από τον στρατό κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ψήφισε την Πέμπτη έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την κυβερνοασφάλεια που δίνει σαρωτικές εξουσίες στις κρατικές υπηρεσίες στον κυβερνοχώρο, παρά τις ανησυχίες από επιχειρήσεις και ακτιβιστές για δικαστική εποπτεία και πιθανή κατάχρηση εξουσίας.

Ο νόμος για την κυβερνοασφάλεια, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα, είναι ο τελευταίος σε ένα κύμα νέων νόμων στις ασιατικές χώρες που επιβάλλουν κυβερνητικό έλεγχο στο Διαδίκτυο.
Υπερασπιστές των πολιτικών ελευθεριών, εταιρείες διαδικτύου και επιχειρηματικοί όμιλοι διαμαρτυρήθηκαν για τη νομοθεσία, λέγοντας ότι θα θυσίαζε την ιδιωτικότητα και το κράτος δικαίου και ότι τα προειδοποιητικά βάρη συμμόρφωσης θα μπορούσαν να εκδιώξουν ξένες επιχειρήσεις από την Ταϊλάνδη.

Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει πιέσει για αρκετούς νόμους που είπε ότι θα υποστηρίξουν την ψηφιακή οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης του νόμου για το έγκλημα υπολογιστών το 2017, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή της διαφωνίας.

Οι ακτιβιστές της ελευθερίας του Διαδικτύου έχουν αποκαλέσει τη νομοθεσία «στρατιωτικό νόμο στον κυβερνοχώρο», καθώς περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες από τις καθημερινές συναντήσεις αργών συνδέσεων στο Διαδίκτυο έως τις επιθέσεις σε εθνικό επίπεδο σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Εάν μια κατάσταση κυβερνοασφάλειας φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, η νομοθεσία επιτρέπει στο στρατιωτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να παρακάμψει όλες τις διαδικασίες με τη δική του νομοθεσία.

«Παρά ορισμένες βελτιώσεις στη διατύπωση, τα επίμαχα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν», είπε στο Reuters ο Άρθιτ Σουριγιαβονγκούλ, συνήγορος του Ταϊλανδικού Δικτύου Διαδικτύου.

Ο νόμος επιτρέπει στην Εθνική Επιτροπή Κυβερνοασφάλειας (NCSC) να καλεί άτομα για ανάκριση και να εισέρχεται σε ιδιωτική περιουσία χωρίς δικαστικές εντολές σε περίπτωση πραγματικών ή αναμενόμενων «σοβαρών απειλών στον κυβερνοχώρο».

Μια πρόσθετη Ρυθμιστική Επιτροπή Κυβερνοασφάλειας θα έχει σαρωτικές εξουσίες για πρόσβαση σε δεδομένα και δίκτυα υπολογιστών, δημιουργία αντιγράφων πληροφοριών και κατάσχεση υπολογιστών ή οποιωνδήποτε συσκευών.

Δεν απαιτούνται δικαστικά εντάλματα για αυτές τις ενέργειες σε «έκτακτες περιπτώσεις» και θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν με εντολές.

Η Asia Internet Coalition (AIC), ένας βιομηχανικός όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη που εκπροσωπεί τους αμερικανικούς γίγαντες Google και Facebook, και εννέα άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» με την ψήφιση του νόμου.

«Αυτό θα έδινε στο καθεστώς σαρωτικές εξουσίες για την παρακολούθηση της διαδικτυακής κίνησης στο όνομα μιας έκτακτης ανάγκης ή ως προληπτικό μέτρο, που ενδέχεται να διακυβεύσει ιδιωτικά και εταιρικά δεδομένα», δήλωσε ο Jeff Paine, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, σε δήλωση.

Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης ομόφωνα τον Νόμο για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος αποσκοπεί στη μίμηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νομοθεσία δεν απαιτεί από τις διεθνείς εταιρείες να αποθηκεύουν δεδομένα σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εδαφική τους εφαρμογή.

Ο νόμος περί προστασίας δεδομένων, που ισχύει μετά από μεταβατική περίοδο ενός έτους, θα ισχύει όχι μόνο για εταιρείες που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη, αλλά και για εταιρείες του εξωτερικού που συλλέγουν, χρησιμοποιούν ή αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα υποκειμένων στην Ταϊλάνδη, ειδικά για διαφημίσεις και «παρακολούθηση συμπεριφοράς. ”

Οι υποστηρικτές των νόμων τους χαιρέτισαν ως καθυστερημένες.

«Οι δύο νόμοι είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν την Ταϊλάνδη να συμβαδίσει με τους γείτονες και τον κόσμο», δήλωσε ο Saowanee Suwannacheep, πρόεδρος της ad-hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής που εργάστηκε για τη νομοθεσία.

Πηγή: Reuters

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉReuters
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/