Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, η Ταϊλάνδη σημειώθηκε ως ηγέτης παγκοσμίως στους χρήστες mobile banking. Η περιοχή ήταν δεύτερη για την ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων και τρίτη στο εμπόριο κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ψηφιακή Έκθεση 2019. Η έκθεση διενεργήθηκε από μια μεγάλη πλατφόρμα διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έναν παγκόσμιο οργανισμό.
Η Παγκόσμια Ψηφιακή Έκθεση 2019 διαπίστωσε ότι υπάρχουν 49 εκατομμύρια χρήστες κινητών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ταϊλάνδη, ή 71% διείσδυση των χρηστών κινητών και 51 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες κοινωνικών μέσων Διαδικτύου.
Υπάρχουν 92 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, 133% διείσδυση και 55 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες κινητού Διαδικτύου.
Η έκθεση τοποθετεί την Ταϊλάνδη στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη πρόσβασης σε υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής, στο 74% του πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (71%) και την Τουρκία (68%). Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 41%.
Η Ταϊλάνδη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 9.9% των χρηστών του Διαδικτύου να κατέχουν κρυπτονομίσματα, πίσω από τη Νότια Αφρική με 10.7%, ενώ η Ινδονησία ήταν τρίτη με 9.5%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 5.5%.
Όσον αφορά το εμπόριο κινητής τηλεφωνίας, η Ταϊλάνδη κατέλαβε την τρίτη θέση με το 71% των χρηστών του Διαδικτύου να αγοράζουν κάτι online μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, πίσω μόνο από την Ινδονησία (76%) και την Κίνα (74%). Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 55%.
Η Ταϊλάνδη κατέλαβε την πέμπτη θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο με το 80% των χρηστών του Διαδικτύου που αγόρασαν κάτι στο διαδίκτυο μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ακολουθούμενη από την Ινδονησία (86%), την Κίνα (82%), τη Γερμανία (81%), το Ηνωμένο Βασίλειο (81%) και παγκοσμίως ( 75%).
Όσον αφορά τη μέση δαπάνη ηλεκτρονικού εμπορίου ανά χρήστη (ARPU), η Ταϊλάνδη ανέφερε πενιχρά 100 $ ΗΠΑ, σε σύγκριση με έναν παγκόσμιο μέσο όρο 634 $.
Η Ταϊλάνδη κατέλαβε την πέμπτη θέση των χρηστών με κινητό πορτοφόλι, με ποσοστό 41%, μετά τη Νότια Κορέα (55%), τη Δανία (53%), την Κένυα (49%) και την Κίνα (48%). Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 37%.
Για τον χρόνο που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά ημέρα, η Ταϊλάνδη κατέλαβε την όγδοη θέση με 3.11 ώρες, με τις τρεις πρώτες τις Φιλιππίνες (4.12), τη Βραζιλία (3.34) και την Κολομβία (3.31), ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2.16 ώρες.
Η Ταϊλάνδη ήταν όγδοη σε διείσδυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 74%, πίσω από τα ΗΑΕ (99%), την Ταϊβάν (89%) και τη Νότια Κορέα (85%), ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 45%.
Η παγκόσμια έρευνα με βάση χρήστες ηλικίας 16-64 ετών κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο διαπίστωσε ότι οι πέντε πιο ενεργές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων για χρήστες του διαδικτύου είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων στον κόσμο (93%), ακολουθούμενη από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο στον κόσμο πλατφόρμα (91%).
Ο μέσος ημερήσιος χρόνος που αφιερώνεται στη χώρα στο Διαδίκτυο μέσω οποιασδήποτε συσκευής είναι 9.11 ώρες, με 3.44 ώρες παρακολούθηση τηλεόρασης (μετάδοση, ροή και βίντεο κατ' απαίτηση) και 1.30 ώρες ακρόαση μουσικής ροής.
Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης συνάδουν με τα ευρήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DE).
Νωρίτερα αυτό το έτος, το OpenGov Asia ανέφερε ότι η DE είχε αποκαλύψει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο της Ταϊλάνδης αναπτύχθηκε περισσότερο στην ASEAN με αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών το 2018, εκτιμώντας ότι η αξία θα εκτοξευόταν στα 3.2 τρισεκατομμύρια μπατ.
Ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου στην Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί 4 φορές την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, πολλές ταϊλανδικές-διεθνείς πλατφόρμες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίζουν τον αριθμό των online αγοραστών, παράλληλα με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ηλεκτρονική πληρωμή και τις ταχύτερες υπηρεσίες logistics και παράδοσης.
Οι τάσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με την άφιξη του 5G, δημιουργώντας νέες καινοτομίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους καταναλωτές.
Αυτή η τάση είναι πολλά υποσχόμενη για τους στόχους της Ταϊλάνδης 4.0 της περιοχής, μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού της κυβέρνησης που προσελκύουν αιτούντες από όλο τον κόσμο.
Ο πρώτος από τους στόχους του Thailand 4.0 είναι να διασφαλίσει την Οικονομική Ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης στην αξία που θα βασίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα. Το μοντέλο στοχεύει στην αύξηση των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ, αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε ποσοστό πλήρους παραγωγικής ικανότητας 5-6% εντός 5 ετών και αύξηση του κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος από 5,470 USD το 2014 σε 15,000 USD έως το 2032.
Τα ευρήματα της προαναφερθείσας έκθεσης δείχνουν ότι η Ταϊλάνδη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της για την Ταϊλάνδη 4.0. η θετική ψηφιακή κατάταξη θα βοηθήσει στη διασφάλιση των στόχων οικονομικής ευημερίας της Ταϊλάνδης.