Η ομάδα ποδοσφαίρου της Ταϊλάνδης που διασώθηκε ξυπνά στο σπίτι της για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες

Τα διασωθέντα αγόρια των σπηλαίων της Ταϊλάνδης ξύπνησαν στα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά από περισσότερες από τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με πολλά να σηκώνονται τα ξημερώματα για να λάβουν μέρος σε μια θρησκευτική τελετή.

Τα 12 αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι την Τετάρτη και αργότερα έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τηλεοπτικής εκπομπής χαμογέλασαν, αστειεύτηκαν και έδειξαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, καθώς μοιράστηκαν λεπτομέρειες από την τραυματική τους εμπειρία μέσα στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Tham Luang.

Πολλά από τα αγόρια κατάγονται από την υπνηλία συνοικία Μάε Σάι, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Κάποιοι υποδέχτηκαν με αγκαλιές, δάκρυα και χαμόγελα από συγγενείς και φίλους που περίμεναν όταν επέστρεψαν στο σπίτι την Τετάρτη. Άλλοι ευλογήθηκαν με νερό καθώς έμπαιναν στα σπίτια τους.

Την Πέμπτη, μερικά από τα αγόρια και οι συγγενείς τους συμμετείχαν σε θρησκευτικές τελετές στον ναό Wat Pha That Doi Wao του Mae Sai - έναν αρχαίο ναό με γραφική θέα στη γύρω ύπαιθρο.

Δεν επιτρεπόταν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τα αγόρια και τις οικογένειές τους στο ναό για να τους παρέχουν ιδιωτικότητα.

Οι τελευταίοι από την ομάδα των 13 ανασύρθηκαν από το σπήλαιο την περασμένη Τρίτη, δίνοντας τέλος σε μια εξαντλητική δοκιμασία 18 ημερών που στοίχισε τη ζωή του Samarn Kunan, ενός εθελοντή δύτη και πρώην Ταϊλανδικού ναυτικού SEAL που ήρθε να βοηθήσει στην αποστολή διάσωσης.

Ο Σάμαρν πέθανε στις 6 Ιουλίου αφού έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής για την τοποθέτηση δεξαμενών οξυγόνου βαθιά μέσα στη σπηλιά, μόλις δύο ημέρες πριν φέρουν τα πρώτα αγόρια σε ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής τους συνέντευξης Τύπου, τα αγόρια είπαν όταν μπήκαν στη σπηλιά στις 23 Ιουνίου, είχαν προγραμματίσει να είναι μέσα στη σπηλιά μόνο για περίπου μία ώρα μετά την προπόνηση ποδοσφαίρου. Όμως μια βροχόπτωση πλημμύρισε τις σήραγγες παγιδεύοντάς τις.

Τα αγόρια δεν είχαν φαγητό και επιβίωναν μόνο με νερό. Έσκαβαν με τη σειρά τους τα τείχη της σπηλιάς, ελπίζοντας να βρουν μια διέξοδο.

«Πίναμε νερό από σταλακτίτες. Την πρώτη μέρα ήμασταν καλά, αλλά μετά από δύο μέρες αρχίσαμε να νιώθουμε κουρασμένοι», είπε ο Pornchai Kamluang, 16 ετών, προσθέτοντας ότι ο προπονητής τους, Ekapol Chanthawong, τους είπε να μείνουν ακίνητοι όποτε ήταν δυνατόν για να διατηρήσουν την ενέργεια.

«Αυτή η εμπειρία με έκανε πιο δυνατό και με έμαθε να μην τα παρατάω», είπε το νεότερο μέλος της ομάδας, που ακούει στο όνομα Τιτάνας.

Τα αγόρια θα περάσουν τελικά χρόνο ως αρχάριοι βουδιστές μοναχοί για να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού δύτη, είπε ο προπονητής τους την Τετάρτη.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉReuters/Associated Press
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/