Δελτίο τύπου -
Η γαστρονομική κοινότητα της Ταϊλάνδης λάμπει πιο λαμπερή από ποτέ, με την ανακοίνωση του πρώτου παραλήπτη της χώρας του απόλυτου βραβείου Τριών Αστέρων MICHELIN στην Τελετή Οδηγών MICHELIN Ταϊλάνδη που σηματοδοτεί την επίσημη κυκλοφορία του The MICHELIN Guide Thailand 2025 και τα αποκαλυπτήρια του περίμενε την πλήρη επιλογή εστιατορίου.
Ο Οδηγός που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιλαμβάνει 462 ιδρύματα – με τα πρώτα του τρία MICHELIN Stars (προώθηση από Two MICHELIN Stars), 7 Δύο MICHELIN Stars (1 προωθείται από One MICHELIN Star), 28 One MICHELIN Star (4 νέες συμμετοχές και 1 προωθείται από MICHELIN Selected), 156 Bib Gourmand (20 νέες συμμετοχές) και 270 MICHELIN Επιλεγμένες καταχωρήσεις (44 νέες καταχωρήσεις). Μεταξύ των νέων προσθηκών στον Οδηγό, 20 είναι από Chonburi (5 Bib Gourmand και 15 MICHELIN επιλεγμένες συμμετοχές), ο πρόσφατα καλυμμένος προορισμός σε αυτήν την όγδοη τοπική έκδοση.
Πώς να επισκεφτείτε τα πέντε νέα εστιατόρια Michelin Bib Gourmand στην Pattaya και στο Chonburis.
Ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής του The MICHELIN Guides, σχολίασε: «Με το πρώτο εστιατόριο «Three MICHELIN Stars» της χώρας, το 2025 σηματοδοτεί σίγουρα μια σημαντική και ιστορική χρονιά για την Ταϊλάνδη στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη. Επιπλέον, ολόκληρη η συλλογή γιορτάζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ταϊλανδέζικης κουζίνας και αναδεικνύει τη γαστρονομία της Ταϊλάνδης ως μια αγορά χωρίς αποκλεισμούς που αγκαλιάζει την παράδοση, τον νεωτερισμό και τις νέες τάσεις».
Το εξελισσόμενο τοπίο εστιατορίων και οι γαστρονομικές τάσεις της Ταϊλάνδης όπως σημειώνεται από τους MICHELIN Guide Inspectors
Σύμφωνα με τον κ. Poullennec, το τοπίο των εστιατορίων της Ταϊλάνδης έχει δει τη συνεχή ανάπτυξη μιας νέας γενιάς σύγχρονων ταϊλανδέζικων εστιατορίων, με επικεφαλής νέους ταλαντούχους Ταϊλανδούς σεφ – κυρίως κάτω των 35 ετών, με διεθνείς εμπειρίες ή/και δυτική γαστρονομική εκπαίδευση – που ξεκινούν επιχείρηση στη γενέτειρά τους, με πάθος να προβάλλουν παραδοσιακά ταϊλανδέζικα πιάτα σε μοντέρνο και εκλεπτυσμένο στυλ, για να ωθήσουν τη σύγχρονη ταϊλανδέζικη μαγειρική πέρα από τα όριά της.
Επιπλέον, η εξαιρετική σκηνή της Ταϊλάνδης προσελκύει ξένους σεφ από όλες τις γωνιές του κόσμου, να εργαστούν, να ανταλλάξουν την τεχνογνωσία τους με τοπικούς σεφ και να εκπαιδεύσουν νεαρές τοπικές ομάδες. Η εστίαση στη βιωσιμότητα και την τοπική προμήθεια έχει επίσης παρατηρηθεί ευρέως και όλο και περισσότερο, με τους σεφ να ασχολούνται περισσότερο με την προμήθεια τοπικών υλικών και να συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς φιλικούς προς το περιβάλλον. Μια τέτοια δυναμική εμπνέει τους τοπικούς σεφ να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να κάνουν την προσέγγισή τους με μια θετική αλλαγή στο περιβάλλον.
Οι MICHELIN Guide Inspectors βρήκαν επίσης έναν αξιοσημείωτο αριθμό απλών εστιατορίων και μικρών εστιατορίων που έχουν περάσει συνταγές από γενιά σε γενιά, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία τους. Αυτοί οι τύποι καταστημάτων εστίασης επιβεβαιώνουν την Ταϊλάνδη ως μια χώρα με εξαιρετικά καλό φαγητό σε λογικές τιμές.
Το "Sorn" έγραψε ιστορία λαμβάνοντας τα πρώτα τρία αστέρια MICHELIN της Ταϊλάνδης
Sorn – ένα εστιατόριο με έμφαση στην τέχνη της κουζίνας της Νότιας Ταϊλάνδης που συνδυάζει την παράδοση με τον νεωτερισμό και τη φινέτσα με την εξέλιξη. Το μενού του με τέλειο ρυθμό που προσφέρει μια σειρά από συναρπαστικές γεύσεις, όλες σε τέλεια αρμονία - γίνεται εμβληματικό, όντας το πρώτο και μοναδικό εστιατόριο στην Ταϊλάνδη που έχει το υψηλότερο επίπεδο των Three MICHELIN Stars.
Έχοντας κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στο The 2019 MICHELIN Guide Thailand στη λίστα One MICHELIN Star, ο Sorn προήχθη σε Two MICHELIN Stars το επόμενο έτος και διατήρησε αυτή τη διάσημη αναγνώριση για πέντε συνεχόμενα χρόνια. Η βράβευσή του με τα πολυπόθητα τρία αστέρια MICHELIN στην έκδοση του 2025 είναι ένα πραγματικό σημάδι αριστείας, ποιότητας και συνέπειας. Αντί να είναι μια παράκαμψη στο δρόμο προς έναν προορισμό, το Sorn έχει γίνει πλέον ο ίδιος ο προορισμός.
5 νέες συμμετοχές βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN
Από τις 5 νέες συμμετοχές One MICHELIN Star, οι 4 είναι νεοεισερχόμενοι που μπαίνουν στον Οδηγό για πρώτη φορά και ο άλλος προωθείται από το MICHELIN Selected.
Οι 4 νεοεισερχόμενοι που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN είναι: το AKKEE, ένα εστιατόριο όπου τολμηρά, τοπικά πιάτα με κλασικές ταϊλανδέζικες συνταγές που παρασκευάζονται παραδοσιακά σε μια παραδοσιακή κουζίνα για να φέρουν ρουστίκ πλεονεκτήματα και ξεχωριστές γεύσεις, σερβίρονται σε ένα καθηλωτικό, χαμηλό φωτισμένο περιβάλλον. AVANT, ένα εστιατόριο με τιμόνι από έναν Σιγκαπούρη σεφ που συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. GOAT, ένα εστιατόριο που συνδυάζει έξυπνα στοιχεία ταϊλανδέζικης, κινέζικης και δυτικής κουζίνας σε μια ταϊλανδέζικη εποχική ιδέα, χρησιμοποιώντας βότανα που καλλιεργούνται στο χώρο και υλικά που προέρχονται από όλη την Ταϊλάνδη. και το Aulis, ένα εστιατόριο με φιλοσοφία «Chef's Table», που προσφέρει το μενού γευσιγνωσίας πολλαπλών πιάτων που παρουσιάζει γηγενή υλικά, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Ταϊλάνδη και συνεργασίες τοπικών καλλιεργητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νεοφερμένων, δύο βρίσκονται εκτός Μπανγκόκ: το AKKEE στο Nonthaburi και Aulis στο Phang-Nga.
Ο Οδηγός MICHELIN Ταϊλάνδη 2025 με μια ματιά:
– 1 Three MICHELIN Star (προώθηση από Two MICHELIN Star)
– 7 Δύο αστέρια MICHELIN (1 προαγωγή από ένα αστέρι MICHELIN)
– 28 Ένα αστέρι MICHELIN (4 νέα, 1 προωθείται από την MICHELIN Επιλέχτηκε)
Η Supinya "Jay Fai" Junsuta, διάσημη για το εμβληματικό street food της Μπανγκόκ, κατέχει το ταϊλανδικό ρεκόρ του One MICHELIN Star για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, σημείωσε η TPN.
Πρόσφατα, η Jay Fai διευκρίνισε τις φήμες σχετικά με το πιθανό κλείσιμο του εστιατορίου της το 2025 όπως καλύψαμε το άρθρο εδώ. Δεν έχει σχέδια να κλείσει.
– 4 MICHELIN Green Star (1 νέο)
– 156 Bib Gourmand (20 νέα)
– Επιλέχθηκαν 270 MICHELIN (44 νέα)
Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από τον MICHELIN Guide Thailand.