Εθνική -
Στις 29 Ιουνίου 2024, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης ανέφεραν ένα άρθρο με τίτλο «Είναι κρίμα που πολλοί Ταϊλανδοί δεν γνωρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά, από τον Αναπλ. Ο καθηγητής Δρ. Pattapong Kessomboon, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Khon Kaen, αντιμετωπίζει τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την κάνναβη.
Αναπλ. Ο καθηγητής Δρ. Pattapong υποστήριξε ότι ορισμένες ομάδες παρουσιάζουν αρνητικά την κάνναβη αποκλειστικά ως ψυχαγωγικό φάρμακο, ενώ αγνοούν τα ιατρικά οφέλη της. Τόνισε ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά διάφορες ιατρικές παθήσεις, υποστηριζόμενες από μελέτες περιπτώσεων και έρευνες.
Για παράδειγμα, ένας ασθενής με διπολική διαταραχή παρουσίασε σημαντική βελτίωση μετά τη μετάβαση από τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή στην κάνναβη. Μια άλλη περίπτωση αφορούσε έναν Αμερικανό βετεράνο που βρήκε ανακούφιση από τα σοβαρά συμπτώματα PTSD μέσω της κάνναβης, αποτρέποντας τελικά τις σκέψεις αυτοκτονίας.
Το Ισραήλ, παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα για την κάνναβη, έχει νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη για περισσότερα από 20 χρόνια, παρουσιάζοντας υψηλό ποσοστό επιτυχίας με το 87% των ασθενών να προτιμούν προϊόντα κάνναβης με 18% THC για το κάπνισμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου 24 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 11% το 2002 σε 18% το 2022. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν στο μισό, από 400 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως σε 200 δισεκατομμύρια, μειώνοντας το κάπνισμα ασθένειες σημαντικά.
Αναπλ. Ο καθηγητής Δρ. Pattapong προτείνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες πωλήσεις καπνού και φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσουν την αντίθεση στην κάνναβη. Το άρθρο ζητά μια επαναξιολόγηση των νόμων για την κάνναβη, δεδομένων των αποδεδειγμένων ιατρικών πλεονεκτημάτων της.
Η κάνναβη απαγορεύτηκε για 40 χρόνια στην Ταϊλάνδη, αλλά οι αλλαγές στον Νόμο για τα Ναρκωτικά το 2018, που προωθήθηκαν από τον καθηγητή Vicha Mahakun και τον κ. Somchai Sawaengkan, άρχισαν να ξεκλειδώνουν την ιατρική χρήση της.
Μια μελέτη στην Ταϊλάνδη 8,560 ασθενών που έκαναν χρήση κάνναβης βρήκε τις ακόλουθες καταστάσεις πιο συχνές:
– Καρκίνος: 49.1%
– Πόνος: 29.4%
– Σοβαρό στρες: 6.4%
Τα κορυφαία συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με την κάνναβη περιλαμβάνουν:
– Αϋπνία: 79.1%
– Πόνος: 77.1%
– Κόπωση: 55.6%
Τα προϊόντα με 18% THC προτιμήθηκαν από το 87% των ασθενών για το κάπνισμα και 15% τα προϊόντα CBD προτιμήθηκαν για υπογλώσσια χρήση από το 67% των ασθενών. Σε διάστημα έξι μηνών, το 55.4% έως 90.8% των ασθενών παρουσίασαν μέτρια έως σημαντική βελτίωση χωρίς επιπλοκές, με τις βαθμολογίες πόνου να πέφτουν από 6.7 σε 3.4 στους 10.