Έλλειψη δεξιοτήτων στην Ταϊλάνδη: Οι κακές δεξιότητες ψηφιακής και παιδείας θα μπορούσαν να κοστίσουν στην οικονομία της Ταϊλάνδης 3.3 τρισεκατομμύρια μπατ ετησίως

Εθνικός-

Στις 3 Ιουνίου 2024, ο κ. Danucha Pichayanan, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (NESDC), ανακοίνωσε στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 39.6 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας ελαφρά μείωση 0.1% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον κ. Danucha, η αγροτική απασχόληση σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 5.7% εκτός εποχής. Αντίθετα, άλλοι κλάδοι παρουσίασαν συνεχή αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των ξενοδοχείων και εστιατορίων παρουσίασε αύξηση 10.6%, ενώ ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε αύξηση 5% στην απασχόληση.

Οι ιδιωτικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην πολιτική της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζομένων κατά μέσο όρο κατά 0.5%, ανεβάζοντας τον μέσο μηνιαίο μισθό στα 13,789 μπατ. Ωστόσο, ο συνολικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0.4% στα 15,052 μπατ το μήνα. Παρά την ονομαστική αυτή μείωση, οι πραγματικοί μισθοί βελτιώθηκαν λόγω της μείωσης του πληθωρισμού.

Το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρουσίασε βελτίωση, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά 3.2% σε πάνω από 410,000. Η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στους λιγότερους άνεργους πτυχιούχους Bachelor με εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας παρατηρήθηκε στους νέους πτυχιούχους ηλικίας 20-24 ετών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν και το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων.

Ο κ. Danucha εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στην Ταϊλάνδη, η οποία θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Μια έρευνα Adult Skills Assessment στην Ταϊλάνδη (ASAT) αποκάλυψε ότι πάνω από το 64.7% των ατόμων έχουν δεξιότητες γραμματισμού κάτω του μέσου όρου και περισσότερο από το 74.1% κατέχουν ψηφιακές δεξιότητες κάτω του μέσου όρου.

Αυτό δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος των ενηλίκων της Ταϊλάνδης σε ηλικία εργασίας αγωνίζεται με τη βασική ανάγνωση και τη χρήση υπολογιστή.

Επιπλέον, μια έρευνα δεδομένων στατιστικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «We are Social» κατέταξε την Ταϊλάνδη στην 39η θέση από 63 χώρες σε ψηφιακές δεξιότητες. Ο κ. Danucha τόνισε ότι οι αναποτελεσματικές ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες έως και 3.3 τρισεκατομμυρίων μπατ ετησίως για την Ταϊλάνδη.

Εγγραφή
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.