Medical Bytes, Ταϊλάνδη Νο 88: «Μια τρομερή ασθένεια».

Ακολουθεί ένα άρθρο γνώμης του Doc Martyn από το Pattaya/Buriram Medical Club. Οι απόψεις του είναι εξ ολοκλήρου δικές του και μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της TPN Media, του προσωπικού της, των ιδιοκτητών, των διαφημιστών, των χορηγών, των εργολάβων ή των θυγατρικών της. Η TPN Media δημοσιεύει μια ποικιλία απόψεων και είστε ευπρόσδεκτοι να υποβάλετε τις δικές σας για έλεγχο για δημοσίευση. Ως εταιρεία, το TPN media διατηρεί μια ουδέτερη και αμερόληπτη θέση σε όλα τα σημαντικά και πολωτικά ζητήματα, αλλά ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης και γνώμης.

Τα παρακάτω είναι συνοπτικές σημειώσεις του Pierre, όχι το πραγματικό του όνομα, ενός 51χρονου Γάλλου υπηκόου που ζει στο Παρίσι:

Λήψη Μαΐου 6, 2023.

  1. Γεια, μόλις είδα το προφίλ σας σε μια ομάδα του Facebook και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Εν ολίγοις, υποστηρίζω τον φίλο μου Ta, όχι το πραγματικό του όνομα, ο οποίος βρίσκεται στο Δημόσιο Νοσοκομείο Nakhon Pathom. Είναι Βιρμανός και δεν έχει πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη στην Ταϊλάνδη, και πληρώνω όλα τα τέλη. Παλεύει για τη ζωή του. Είναι δύσκολο, λόγω γλωσσικών προβλημάτων και έλλειψης ιατρικών γνώσεων, να καταλάβω τι συμβαίνει. 

Θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας για τη λήψη πιο ακριβών πληροφοριών. Ξέρω ότι η Τα και εγώ είμαστε εντελώς άγνωστοι μαζί σου, αλλά είμαι απελπισμένη. 

Ζήτησα από τον Πιέρ να διαβιβάσει όλες τις λεπτομέρειες που είχε για τον Τα.

Λήφθηκαν στις 7 Μαΐου 2023, αυτές οι σημειώσεις είναι επίσης συνοπτικές:

  1. Πέρυσι κόπηκε από τον κορωνοϊό και από τον Σεπτέμβριο του 2022 έβηχε και είχε προβλήματα με τους πνεύμονές του. Του είπαν ότι αυτές ήταν απλώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του covid. 

Τον Ιανουάριο, η λοίμωξη των πνευμόνων του επιδεινώθηκε και διαγνώστηκε με HIV. 

Τον Φεβρουάριο άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και τις αναμνήσεις του 

Έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του στο Nakhon Pathom. Εισήχθη σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για διάφορες λοιμώξεις στο σώμα του. Μετά από 1 εβδομάδα, ο Ta στάλθηκε στο σπίτι επειδή οι γονείς του (που είναι φτωχοί αγρότες) δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Είναι Βιρμανοί και δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη ή ιατρική ασφάλιση στην Ταϊλάνδη.

Ζω και εργάζομαι στο Παρίσι, αλλά κατάφερα να πάρω άδεια από τη δουλειά και πέταξα στην Ταϊλάνδη τον Μάρτιο. Ο Ta ήταν ημισυνείδητος και δεν μπορούσε να περπατήσει ή να μιλήσει, χρειάστηκε άμεση νοσηλεία. Εισήχθη ξανά στο τοπικό νοσοκομείο και κάλυψα όλα τα έξοδα νοσηλείας του μέχρι σήμερα.

  1. Βρίσκεται στο νοσοκομείο από τα μέσα Μαρτίου. Οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη στον αριστερό του εγκέφαλο. Μετά από διαφορετικές εξετάσεις αίματος, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία και εξαγωγή νωτιαίου υγρού, δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον τύπο της λοίμωξης. 

Στα τέλη Μαρτίου, έπαθε φλεγμονή και πρήξιμο στον εγκέφαλο (Εγκεφαλίτιδα) και υποβλήθηκε σε υποστήριξη ζωής. 

Ο αριθμός των CD4 του ήταν μόνο 10. 

Το Ta βρίσκεται πλέον υπό θεραπεία με αντιβιοτικά έναντι όλων των τύπων λοιμώξεων (ιογενών, βακτηριακών, μυκητιακών). Πρόκειται να είναι ένα μακρύ ταξίδι ανάρρωσης, καθώς η λοίμωξη του εγκεφάλου του είναι πολύ σοβαρή.

Ενημερώσεις όλο τον Απρίλιο: Το Ta διαχειρίζεται γενικός γιατρός, νευρολόγος και ειδικός για μολυσματικές ασθένειες. Η κατάστασή του παρουσιάζει διακυμάνσεις: 

- Συνείδηση: Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει ή να ακολουθήσει εντολές. 

-Λοιμώξεις των πνευμόνων: Οι πνεύμονές του βελτιώθηκαν πριν από 2 εβδομάδες και μειώθηκε το οξυγόνο του. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, έπαθε άλλη μια μόλυνση.

-Σκώτι: Σε κακή κατάσταση αλλά καλύτερα από όταν ξεκίνησε τις θεραπείες. 

-Εγκέφαλος: Κατά τη γνώμη μου, ο Τα έχει 2 λοιμώξεις στον εγκέφαλό του, μία έχει μειωθεί και μία έχει εξαπλωθεί.

  1. Εμείς (της οικογένειας του Ta's και εγώ) ερωτηθήκαμε από τους γιατρούς για διάφορα θέματα:

-Αποφασίσαμε να μην κάνουμε ανάνηψη του Τα αν σταματούσε η καρδιά του.

-Σήμερα ο γιατρός μας ρώτησε αν συμφωνήσαμε να κάνουμε τραχειοτομή. Θα ήθελα να λάβω τη συμβουλή σας σχετικά με αυτό, γνωρίζοντας ότι και οι δύο λύσεις είναι επικίνδυνες στην κατάσταση του Ta's;

-Την περασμένη εβδομάδα, ο νευρολόγος πρότεινε την επιλογή να κάνουμε βιοψία για να προσπαθήσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μας είπε ότι ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο του ήταν εναντίον αυτής της λύσης. Ωστόσο, ο νευρολόγος γνωρίζει ότι ένα νοσοκομείο στην Μπανγκόκ μπορεί να το κάνει. Τον ρώτησα για το κόστος και τους κινδύνους αυτής της επέμβασης, αλλά δεν έχω απάντηση ακόμα. Μου είπαν ότι είναι πολύ επικίνδυνο σε κατάσταση Ta’s. Θα είχατε γνώμη για αυτό;

  1. Σχόλιο: Ο Ta είχε διαγνωστεί με HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας), αλλά η προαναφερθείσα ιστορία δείχνει ότι ο Ta είχε αναπτύξει AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας), την ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση από τον ιό HIV. 

Ο αριθμός των CD4 του Ta's ήταν μόνο 10. 

Το CD4 είναι μια πρωτεΐνη που χρησιμεύει ως υποδοχέας για τα Τ-κύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια στην πρώτη γραμμή της ανθρώπινης ανοσοποιητικής άμυνας έναντι των λοιμώξεων. Ο αριθμός των CD4 είναι μια ένδειξη της ικανότητας του σώματος να αντιδρά στη μόλυνση. Ο φυσιολογικός αριθμός CD4 είναι 500-1600 κύτταρα/mm3. Κάτω από 200 κύτταρα/mm3 είναι διαγνωστικό για το AIDS.

Ο Ta είχε σοβαρά απειληθεί από το AIDS του. Υπέφερε συντριπτικές λοιμώξεις στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του από ευκαιριακές λοιμώξεις, οι οποίες κέρδισαν ένα πλεονέκτημα λόγω του μειωμένου ανοσοποιητικού του συστήματος. Εκτός από τη λοίμωξη των πνευμόνων, ο Ta είχε δύο «λοιμώξεις» στον εγκέφαλό του, μια που είχε ανταποκριθεί στην κατάλληλη θεραπεία και μια που δεν είχε. 

Η άποψή μου: Η «διασπώμενη λοίμωξη» δεν ήταν λοίμωξη αλλά εκκολαπτόμενος καρκίνος, ένα Λέμφωμα, που απαντάται συνήθως σε πάσχοντες από AIDS.

  1. Η συνομιλία μου με τον Pierre στις 8 Μαΐου 2023: 

-Ο Τα αναπόφευκτα θα υποκύψει στην ασθένειά του. Ακόμα κι αν βελτιωθεί και αποκτήσει άλλους 6 μήνες ζωής, η ποιότητα της ζωής του θα ήταν αφόρητα δυσάρεστη. 

-Τα υποφέρει. λοίμωξη του εγκεφάλου, εγκεφαλίτιδα και καρκίνο του εγκεφάλου, που είναι και οι δύο επώδυνες καταστάσεις. Λόγω της γνωστικής του εξασθένησης, ο Ta δεν μπορούσε να εκφράσει τον πόνο του.

-Ο Ta δεν πρέπει να πάει στην Μπανγκόκ για χειρουργική εξερεύνηση του εγκεφάλου του. 

-Κρατήστε την τραχειοστομία μέχρι να αναθεωρήσω την περίπτωσή του.

Η θέση μου για τη διαχείριση της Ta’s. παρά τις επιθυμίες της οικογένειας του Πιέρ και της Τάι, στον Τα πρέπει να παρέχεται επαρκής τερματική φροντίδα για να του επιτρέψει να πεθάνει με αξιοπρέπεια και άνεση. 

  1. Τον Μάιο του 17th Οδήγησα στο Νοσοκομείο Nakhon Pathom όπου περίμενα να βρω έναν ασθενή σε σημαντική δυσφορία, όπως βρήκα, βλέπε φωτογραφία. Ο Τα μόλις είχε τις αισθήσεις του, όπως είχε την περασμένη εβδομάδα. Μόρφαζε κατά διαστήματα και σήκωνε το αριστερό του χέρι προς το πρόσωπό του, σημάδια ότι, παρά τη μορφίνη IV, η οποία έτρεχε σε μια θλιβερά ανεπαρκή δόση, υπέφερε σημαντική ενόχληση και πόνο, παρόμοιο με έναν συνεχή πονοκέφαλο ημικρανίας. 

Για να απελευθερώσω την πίεση στον εγκέφαλό του του έδωσα παρεντερική δεξαμεθαζόνη 6 mg.

Στη συνέχεια προετοιμάστηκε για απαλλαγή. του αφαιρέθηκε η διασωλήνωση μαζί με την ενστάλαξη μορφίνης. Ο ρινογαστρικός (NG) σωλήνας του έμεινε in situ. Μόλις αποσυνδέθηκε ο αναπνευστήρας, μπόρεσε να αναπνεύσει αυθόρμητα. Παρέμεινε με οξυγόνο. 

Μόλις στο σπίτι, η οικογένεια τον έκανε άνετα. Ο μορφασμός σταμάτησε και δεν κουνούσε πια το αριστερό του χέρι. Ήταν σαφές ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν αποτελεσματική 

Πριν φύγω εκείνο το βράδυ, έδωσα στον Τα μια επιπλέον παρεντερική δόση δεξαμεθαζόνης 4 mg. Όπως έχω συζητήσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις MBT, η δεξαμεθαζόνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό στεροειδές, ένα «στεροειδές στα στεροειδή», το οποίο μειώνει τη φλεγμονή. Ο σκοπός της πρόσθετης δόσης ήταν μια προσπάθεια να αυξηθεί το επίπεδο συνείδησης του Ta 

Η θεραπεία ήταν επιτυχής. Στη μέση της νύχτας, ενώ η μητέρα του του έκανε μπάνιο στο κρεβάτι, ο Τα άρχισε να χαμογελά καθώς άπλωσε το χέρι του να την αγγίξει. Η οικογένεια ήταν πλημμυρισμένη από χαρά.

Όταν επέστρεψα το επόμενο πρωί, η Τα πάλευε να αναπνεύσει. πέθαινε. Του έβγαλα τη μάσκα οξυγόνου και του έδωσα αλπραζολάμη 0.5 mg x 6 μέσω του σωλήνα NG για να τον κοιμίσει. Έχοντας «αποχαιρετήσει» όλη τη νύχτα, πέρασε στις 11.45 εκείνο το πρωί. Αυτός ήταν ένας καλός θάνατος και σύμφωνα με τις αρχές της ευθανασίας.  

  1. Μου αρέσει πολύ η σεξουαλική ρευστότητα στην Ταϊλάνδη. Οι Ταϊλανδοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο σώμα τους, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το αρχικό καθορισμένο φύλο τους. Τα αρσενικά παραμένουν αρσενικά και τα θηλυκά παραμένουν θηλυκά. Και κανείς δεν νοιάζεται. Είναι το σώμα τους και οι αλλαγές γίνονται δεκτές χωρίς κριτική και κρίση.

Αντίθετα, εγώ (ο συγγραφέας) βρίσκω το κίνημα LBGTIQ+ ιδιαίτερα προσβλητικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 2.1% του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως LBGTIQ+. Ωστόσο, επιβάλλουν επίμονα τις απόψεις τους, την παρέκκλιση και τα αντιληπτά δικαιώματά τους στην κοινωνία, τα οποία ο κανονικός λαός αναμένεται να αποδεχθεί άνευ όρων. Το κίνημα LBGTIQ+ δεν αφορά μόνο την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους, αλλά και για την απελευθερωμένη σεξουαλική ελευθερία. 

Ο Ta, επιφυλακτικός στον άνεμο, ενεπλάκη στον ομοφυλοφιλικό ηδονισμό και μετά από 10 μήνες υπέκυψε σε μια εξαιρετικά επιθετική μόλυνση από τον ιό HIV. 

Η σεξουαλική ελευθερία έχει συνέπειες. 

Το AIDS είναι: «μια φοβερή ασθένεια».

Η Τα ήταν 24 ετών.

Φωτογραφία: Doc Martyn, αφέθηκε ελεύθερος με άδεια.

Εγγραφή
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/