Γενικές εκλογές της Ταϊλάνδης: Ένας εύκολος οδηγός για το τι συμβαίνει και ποιος διαγωνίζεται

Εθνική -

Η Ταϊλάνδη μπαίνει στην τελική ευθεία προτού οι Ταϊλανδοί προσέλθουν στις κάλπες για τις γενικές εκλογές στις οποίες εκλέγουν βουλευτές σε ολόκληρη τη χώρα στις 14 Μαΐου.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω έντονων ελιγμών των πολιτικών κομμάτων από δύο πλευρές, το συντηρητικό στρατόπεδο αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρώην κυβερνών συνασπισμό υπό την ηγεσία των «Τρών Αδελφών»: Prayut Chan-o-cha, Prawit Wongsuwan και Anupong Paochinda και οι φιλελεύθεροι στρατόπεδο που αυτοαποκαλείται υπέρ της δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Pheu Thai Party υπό την ηγεσία της Paethongtarn Shinawatra, της μικρότερης κόρης του Thaksin Shinawatra, του πρώην πρωθυπουργού που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην πολιτική της Ταϊλάνδης, παρόλο που ζει εξόριστος για πολλά χρόνια , και το Future Forward Party υπό την ηγεσία της Pita Limjaroenrat, η οποία έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ της νεότερης γενιάς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση σχεδόν σε κάθε πολιτική δημοσκόπηση.

Αυτές οι εκλογές θεωρούνται ως ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την Ταϊλάνδη, αφού οι Τρεις Αδερφοί με επικεφαλής τον στρατηγό Prayut ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Yingluck Shinawatra, της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού της χώρας, το 2014, και από τότε βρίσκεται στην εξουσία.

Και παρόλο που η Ταϊλάνδη διεξήγαγε γενικές εκλογές το 2019, αυτές θεωρήθηκαν ως διαδοχή εξουσίας των Τριών Αδελφών, καθώς πολλοί θεώρησαν το πρόσφατα συντακτικό σύνταγμα που δίνει στην εκλεκτή Γερουσία την εξουσία να επιλέξει έναν πρωθυπουργό άδικο και εντελώς υπέρ του το συντηρητικό στρατόπεδο.

Αλλά σε αντίθεση με αυτές τις εκλογές, με την αφύπνιση της νεότερης γενιάς που ζητά συνεχώς δημοκρατία και ισότητα, φαίνεται ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν μια πολύ πιο δύσκολη πρόκληση για την κυβερνώσα δύναμη.

Οι έντονες μάχες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Η πλειονότητά τους πιστεύει ότι το Pheu Thai Party έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει και να κυριαρχήσει στις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, όπως το έκανε σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, είναι απίθανο το κόμμα να κερδίσει μια συντριπτική νίκη, όπως ισχυρίστηκε, καθώς η «Δύναμη της Νεολαίας» ευνοεί κυρίως το Κόμμα Move Forward, σύμφωνα με διάφορες έρευνες.

Το Foreign Policy ανέφερε ότι μια συντριπτική νίκη του Pheu Thai θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως απειλή για τη συντηρητική παράταξη και έτσι θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια άλλη στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, ο Pheu Thai μπορεί να αποφύγει αυτήν την κατάσταση συνεργαζόμενος με ένα κόμμα που έχει διασυνδέσεις με το συντηρητικό στρατόπεδο, αλλά αυτή η συμφιλίωση μπορεί επίσης να δυσαρεστήσει τους υποστηρικτές τους. Για να μην αναφέρουμε την ομάδα νέων που βγήκαν για να διαδηλώσουν το 2020, δήλωσε η Foreign Policy.

Μια άλλη πρόκληση για το Pheu Thai είναι το hand-joining με το Move Forward Party.

Ο τελευταίος υποστηρίζει αμφιλεγόμενες πολιτικές σε ορισμένους κύκλους, όπως η μεταρρύθμιση του νόμου lese majeste. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική τύχη και των δύο μερών. Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία συμμαχίας με στρατιωτικά συμμαχικά κόμματα θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη δημοτικότητα του Pheu Thai και να κινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη, δήλωσε η Foreign Policy.

Το Kyodo News αναφέρει ότι οι εκλογές χρησιμεύουν επίσης ως λυδία λίθο για το αν θα μπορέσει ή όχι ο πρώην πρωθυπουργός Ταξίν Σιναουάτρα επιστροφή στο σπίτι στην Ταϊλάνδη και να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του με αντάλλαγμα να είναι με την οικογένειά του. Προς το παρόν, η ποινή του ανέρχεται σε περίπου 10 χρόνια και ορισμένες από τις υποθέσεις του εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και ισχυρίζεται ότι θέλει να επιστρέψει μόνο για να φροντίσει το τελευταίο του εγγόνι, πιθανότατα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς η νέα κυβέρνηση θα διοικήσει τη χώρα εάν κερδίσει ο Pheu Thai, ανέφερε η Kyodo News.

Μια άλλη ανάλυση από το Channel News Asia υποδηλώνει ότι η εκλογή της Ταϊλάνδης εξακολουθεί να βρίσκεται στον φαύλο κύκλο αγώνα μεταξύ της εκλεγμένης κυβέρνησης και του στρατού.

Αν και ο Pheu Thai είναι πιθανό να κερδίσει, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, καθώς η Γερουσία των 250 μελών που επιλέχθηκε με το Σύνταγμα του 2017 εξακολουθεί να έχει την εξουσία να ψηφίσει για τον πρωθυπουργό.

Είναι επίσης πιθανό το Bhumjai Thai Party, το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο συντηρητικό στρατόπεδο, να έχει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε το Channel News Asia.

Τελικά, οι βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και οι περιφερειακές ανισότητες στην Ταϊλάνδη θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αβεβαιότητα της πολιτικής της Ταϊλάνδης.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter, ειδήσεις Google, Instagram, Τικ Τοκ, Youtube, Pinterest, Flipboard, ή tumblr

Ελάτε μαζί μας στη LINE για σπασίματα ειδοποιήσεων!
Ή, ελάτε μαζί μας στο Telegram για ειδοποιήσεις!

Εγγραφείτε
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.