Ταϊλανδός ειδικός εξηγεί την αιτία των υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Thairath

Εθνική -

Ο κ. Praiphon Koomsub, πρώην Κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Thammasat, εξήγησε μια αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης πρόσφατα.

Είπε ότι η αύξηση ξεκίνησε στην πραγματικότητα στα τέλη του 2022, αλλά οι άνθρωποι δεν το αναγνώρισαν μέχρι τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όταν ο καιρός έγινε σημαντικά θερμότερος, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιπλέον, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε τον συντελεστή τιμολογίου των καυσίμων, γεγονός που αύξησε περαιτέρω την τιμή.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παίζει επίσης ρόλο, καθώς προκαλεί την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ιδίως του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στα ύψη. Η Ταϊλάνδη βασίζεται στο φυσικό αέριο για το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που μπορεί να παράγει λίγο αέριο από τον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, η χώρα χρειάζεται ακόμη να εισάγει σημαντική ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία έχει αυξηθεί κατά 20% αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου.

Υπάρχει επίσης ένα θέμα με το κόστος πληρωμής για το επιπλέον εφεδρικό ρεύμα.

Ο Praiphon είπε επίσης ότι παρόλο που η πλεονάζουσα εφεδρική ισχύς δεν πωλείται στο σύστημα, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να φέρουν το βάρος της πληρωμής για αυτήν σε ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και όχι τόσο όσο αναφέρθηκαν οι πρώτες αιτίες, είπε.

Το πλεόνασμα της εφεδρικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται σε λάθος προγραμματισμού, σύμφωνα με την Praiphon. Πριν από την πανδημία COVID-19, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προβλεπόταν να αυξηθεί σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης, επομένως η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σε περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όταν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα κατασκεύασαν περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, εμφανίστηκε η πανδημία COVID-19 και η οικονομία συρρικνώθηκε για ένα χρόνο και μετά βίας αναπτύχθηκε για άλλο ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η πραγματική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη πριν από την πανδημία. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής απέτυχαν, με αποτέλεσμα την υπερβολική εφεδρική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ήταν ένα λάθος που δεν μπορούσε να αποφευχθεί επειδή η πανδημία του COVID-19 ήταν απρόβλεπτη», είπε ο Praiphon.

Όσον αφορά τις λύσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περισσότερα χρήματα για να επιδοτήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παρόμοια με όταν ξεκίνησε μια πολιτική ελέγχου των τιμών του ντίζελ. Ωστόσο, ο Πραϊφόν είπε ότι δεν ήθελε να δει τις αρχές να ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για αυτό το θέμα, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ήδη ελλειμματικός.

Μια άλλη διέξοδος είναι η προσαρμογή του τρόπου υπολογισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η αλλαγή του εφεδρικού σχεδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τον ανταγωνισμό στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για την επίβλεψη της παραγωγής και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δήλωσε ο Praiphon.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, λόγω των εκλογών στην Ταϊλάνδη είναι απίθανο να γίνουν αλλαγές έως ότου εκλεγεί και εγκατασταθεί νέα κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Εκλογές στην Ταϊλάνδη έχουν οριστεί για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου και θα υπάρξουν επίσης απαγορεύσεις πώλησης αλκοόλ που θα κλείσουν τα μπαρ.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ! Ή, εισάγετε το e-mail σας παρακάτω!

Εγγραφείτε
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.