Το σφαγείο γατών τέθηκε εκτός λειτουργίας, 197 γάτες διασώθηκαν στη «στιγμή ορόσημο» για την ευημερία των ζώων στο Βιετνάμ

Ένα βιομηχανικής κλίμακας σφαγείο γατών στη νότια επαρχία του Βιετνάμ Dong Η Thap, η οποία μπορεί να σφάζει έως και 500 αθώες γάτες την ημέρα, έχει σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις μετά από ορόσημο παρέμβαση των αρχών.  

Το σφαγείο, το οποίο λειτουργεί για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει δεχθεί δύο αστυνομικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες του διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαιτούμενα έγγραφα. Πάνω από πέντε τόνοι κατεψυγμένου κρέατος γάτας καταστράφηκαν στη συνέχεια ενώπιον των ιδιοκτητών που ικέτευαν, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη μη εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση.

Η υπόθεση χαιρετίστηκε ως μια στιγμή ορόσημο για την καλή διαβίωση των ζώων στο Βιετνάμ από το Soi Dog Foundation International, μια οργάνωση για την ευζωία των ζώων με έδρα την Ταϊλάνδη που αγωνίζεται για τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος σκύλου και γάτας σε όλη την Ασία και που υποστηρίζει τη φροντίδα του 197 γάτες που διασώθηκαν από το σφαγείο.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα», δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Οι γάτες που βρέθηκαν στο χώρο είναι ασφαλείς και λαμβάνουν την επείγουσα ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Αν και στην αρχή ήταν εξαιρετικά ταλαιπωρημένες, το 90% των γατών είναι τώρα φιλικές και στοργικές – και πολλές είναι ήδη στειρωμένες – με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι είναι πολύ αγαπητά κατοικίδια που κλάπηκαν για να πουληθούν σε αυτό το βάρβαρο εμπόριο».

Το πλέον ανενεργό σφαγείο Dong Thap είχε την ικανότητα να σφάζει έως και 500 γάτες την ημέρα χρησιμοποιώντας βιομηχανικά μηχανήματα. Ένα βάναυσο τέλος, ο λαιμός τους κόπηκε, τα σώματά τους ρίχτηκαν σε δοχεία με βραστό νερό και τα παλτά τους αφαιρέθηκαν χρησιμοποιώντας μηχανές «ξεπυρίσματος».

Περιγραφόμενοι στον τοπικό τύπο ως «σούπερ κλέφτες» και «δολοφόνοι κατοικίδιων ζώων», οι ιδιοκτήτες συντόνιζαν μια σταθερή προσφορά γάτων μέσω της επιχείρησής τους, τόσο κλεμμένα κατοικίδια όσο και αδέσποτα σε ελεύθερη περιαγωγή τα οποία παγίδευαν χρησιμοποιώντας ακατέργαστες σπιτικές παγίδες. Μερικές γάτες σφαγιάστηκαν, καταψύχθηκαν και στη συνέχεια πουλήθηκαν για ιατρική χρήση και κατανάλωση, ενώ άλλες στριμώχτηκαν ζωντανές σε κλουβιά και στάλθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα για πώληση και σφαγή στο βόρειο Βιετνάμ και την Κίνα, όπου η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από το νότο.

Επαναλαμβανόμενοι παραβάτες, οι ιδιοκτήτες είχαν επιβληθεί πρόστιμο από τις αρχές στο παρελθόν. Απτόητοι και χωρίς τύψεις, ήταν έτοιμοι να ξαναρχίσουν τη σφαγή και την πώληση των γατών λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο, με τις προμήθειες τους πλέον κατεστραμμένες και τη συνεχή αστυνομική επιτήρηση, το Soi Dog Foundation είναι πεπεισμένο ότι αυτή η πρόσφατη παρέμβαση σηματοδοτεί το τέλος της επιχείρησής τους μια για πάντα.

Καταστροφικά, ωστόσο, το Dong Thap είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για αυτό το εμπόριο στο Βιετνάμ, όπου ο αριθμός των γατών και των σκύλων που σφάζονται κάθε χρόνο πιστεύεται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια.

«Τροφούμενοι από την επιτυχή έκβαση σε αυτή την υπόθεση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου ώστε παρόμοιες επιχειρήσεις να μπορούν να στοχοποιούνται και οι γάτες και οι σκύλοι να μην υπόκεινται πλέον σε αυτή την αφάνταστη σκληρότητα πουθενά στη χώρα», δήλωσε ο Soi Dog. Εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

«Το 2023 έχει ανακηρυχθεί Έτος της Γάτας στο Βιετνάμ, με τις γάτες να χαιρετίζονται ως σύμβολα προστασίας και καλής τύχης. Είναι καιρός να αντιμετωπιστούν ανάλογα».

Το ίδρυμα έβαλε με επιτυχία ένα τέλος στο εμπόριο κρέατος σκύλου και γάτας στην Ταϊλάνδη το 2014 και συνεργάζεται με το Τμήμα Υγείας των Ζώων του Ανόι για να πετύχει το ίδιο στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ και όχι μόνο. Καθώς η κατανάλωση γατών γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στο Βιετνάμ και οι μέθοδοι σφαγής είναι αφάνταστα σκληρές, το ίδρυμα είναι αποφασισμένο να ευαισθητοποιήσει το εμπόριο και να συμβάλει στη θέσπιση ισχυρής νομοθεσίας για το κλείσιμο του.

Εκτός από τη σκληρότητα που εμπλέκεται, το εμπόριο κρέατος σκύλου και γάτας πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας στο Βιετνάμ. Παρά τα κονδύλια που διατίθενται για την εξάλειψη της νόσου έως το 2030, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται μόνο σύμφωνα με πρόσφατες ειδήσεις.

«Όσο συνεχίζεται το εμπόριο κρέατος σκύλου και γάτας, θα είναι αδύνατο για το Βιετνάμ να απαλλαγεί από τη λύσσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Soi Dog Foundation. «Κλάπτονται από έξω αγαπημένα σπίτια και από τους δρόμους πριν μεταφερθούν σε τρομερές συνθήκες και σφαγιαστούν με θέα το ένα στο άλλο χρησιμοποιώντας τις πιο σκληρές μεθόδους – κάθε σημείο του εμπορίου περιλαμβάνει στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων και αυτών των εξαιρετικά φοβισμένων ζώων και επομένως πιθανή έκθεση σε αυτό θανατηφόρα ασθένεια».

ENDS 

-

Σχετικά με το Soi Dog Foundation 

Ιδρύθηκε το 2003 στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης, το Soi Dog Foundation είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός της Νοτιοανατολικής Ασίας που βοηθά τα αδέσποτα ζώα. Η αποστολή τους είναι να βελτιώσουν την ευημερία των σκύλων και των γατών στην Ασία, με αποτέλεσμα καλύτερες ζωές τόσο για τις ζωικές όσο και για τις ανθρώπινες κοινότητες, να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς άστεγα ζώα και να τερματίσουν τελικά τη σκληρότητα των ζώων.

Το καταφύγιο Gill Dalley στο Πουκέτ φιλοξενεί πάνω από 1,800 ζώα. Το Soi Dog διαθέτει επίσης μια μονάδα θεραπείας στην Μπανγκόκ και ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης σε όλη την Ταϊλάνδη. Ο οργανισμός είναι αφοσιωμένος στην εφαρμογή αποτελεσματικών, βιώσιμων λύσεων που μειώνουν τον πόνο των σκύλων και των γατών στην Ασία, λειτουργεί αποκλειστικά με δωρεές και λειτουργεί αποτελεσματικά, ώστε όλες οι δωρεές να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα ζώα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Επικοινωνία   
info@soidog.org

Ιστοσελίδα : www.example.gr 
www.soidog.org

Εγγραφείτε
Στόχος Tanakorn
Ο μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιτετράχρονος που σήμερα ζει στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.