Η Ταϊλανδική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας προτείνει κανονισμό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τερματισμό της απαγόρευσης του ατμού

Ταϊλάνδη-

  Ο Δρ. Eak (Ekkapob Pianpises) παρουσίασε πρόσφατα μια έκθεση υποεπιτροπής σχετικά με τη μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία και την παρακολούθηση της επιβολής των νόμων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία υπό την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η τρέχουσα απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ταϊλάνδη είναι αναποτελεσματική. Αντίθετα, οδήγησε σε ζητήματα όσον αφορά τη σαφήνεια του νόμου, η οποία προκάλεσε ασυμβίβαστες ερμηνείες του νόμου για τις αρμόδιες υπηρεσίες, άδικη μεταχείριση προς τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και προβλήματα διαφθοράς, ενώ δεν ήταν σε θέση να μειώσει το ποσοστό καπνίσματος ή να αποτρέψει το πώληση προϊόντων σε παιδιά και νέους. Η έκθεση προτείνει στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να εφαρμόσει μέτρα μείωσης της βλάβης μαζί με τις τρέχουσες πολιτικές ελέγχου του καπνού.

Ο Δρ. Ekkapob Pianpises (Dr. Eak), πρώην βουλευτής της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι και εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε στον Τύπο σχετικά με τη δημοσίευση της υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον έλεγχο του καπνού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αναφέροντας:

«Η υποεπιτροπή θεωρεί ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τον καπνό και στη μείωση του ποσοστού καπνίσματος στην Ταϊλάνδη το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι τρέχουσες οδηγίες για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ταϊλάνδη δεν είναι αποτελεσματικές. Ως εκ τούτου, η υποεπιτροπή συμφωνεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μέτρων μείωσης της βλάβης για να υποστηρίξει τις τρέχουσες πολιτικές ελέγχου του καπνού με την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων και τη σωστή ρύθμιση αυτών των προϊόντων. Αρκετές ανεπτυγμένες χώρες και κορυφαίοι φορείς δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, όπως η FDA των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ανάπτυξης Υγείας (Ηνωμένο Βασίλειο), η Cancer Research UK, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες έχουν αποδεχθεί και υιοθετήσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση της βλάβης τη βλάβη του καπνού στους καταναλωτές».

Σύμφωνα με στοιχεία από την Έρευνα Συμπεριφοράς Υγείας του 2021 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι η Ταϊλάνδη έχει συνολικά περίπου 9.9 εκατομμύρια καπνιστές (17.4%) και υπέστη μεγάλο αριθμό ασθενών και θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ωστόσο, το ποσοστό καπνίσματος στην Ταϊλάνδη δεν έχει μειωθεί σημαντικά ή έχει μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2007, όταν η Ταϊλάνδη είχε 10.8 εκατομμύρια καπνιστές. Η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπει επίσης την εύκολη πρόσβαση σε παιδιά και νέους λόγω έλλειψης ελέγχου και περιορισμών ηλικίας, και δημιουργεί επίσης συνθήκες για την άδικη σύλληψη χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και το παράνομο εμπόριο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και άλλους σχετικούς φόρους.

Ο Δρ. Eak συνέχισε: «Η άρση της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει αμέσως, καθώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσω υφιστάμενων νόμων, π. (2560). Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου λόγω των συγκρούσεων συμφερόντων ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής που συμμετέχουν επίσης σε αντικαπνιστικές ΜΚΟ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ελέγχου του Καπνού, ειδικά ορισμένων εμπειρογνωμόνων».

«Ορισμένοι ειδικοί έχουν σύγκρουση καθηκόντων. Παρόλα αυτά, συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία της Ταϊλάνδης στις συνεδριάσεις της FCTC του ΠΟΥ. έχουν παρουσιάσει πολιτικές και εγκρίνει έγγραφα χωρίς καμία έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Εθνοσυνέλευσης, ενώ όλα αυτά θα πρέπει να είναι μια συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της Ταϊλάνδης όπως το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών κ.λπ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει η σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ταϊλάνδης πριν συμμετάσχει στη 10η Διάσκεψη των Μερών (COP10) στον Παναμά για την ευκαιρία της Ταϊλάνδης να αναβαθμίσει τα μέτρα ελέγχου του καπνού ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα διεθνή πρότυπα αντί να κολλάει σε ξεπερασμένες παραδοσιακές προσεγγίσεις».

«Αυτή η έκθεση διεξήχθη με συνετή εξέταση πτυχών, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών απωλειών πέραν της επιβολής του νόμου και λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη τόσο για τους καπνιστές όσο και για τους μη καπνιστές καθώς και την προστασία των παιδιών και των νέων. Κατά τη διεξαγωγή αυτής της έκθεσης, περισσότερα από 100 άτομα που εκπροσωπούν 30 ομάδες/φορείς (συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζουν εναλλακτικά προϊόντα και εκείνων που είναι αντικαπνιστικά) προσκλήθηκαν στις συναντήσεις για να μοιραστούν ακαδημαϊκά δεδομένα. Οι ομάδες που προσκλήθηκαν ήταν ένας συνδυασμός εκπροσώπων χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, αγροτών καπνού, του Εθνικού Συμβουλίου Ελέγχου Προϊόντων Καπνού, γιατρών από το Royal College of Physicians, ThaiHealth, κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Department of Disease Control, το τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης, το τμήμα Τελωνείων, Αρχή Καπνού της Ταϊλάνδης, Τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου, Υπουργείο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Βασιλική Αστυνομία της Ταϊλάνδης και Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.»

  «Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Βελτίωσης και Ανισοτήτων της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (OHID) και της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και παρείχαν ακαδημαϊκά στοιχεία. Όλη αυτή η προσπάθεια βοήθησε στη δημιουργία αμερόληπτου περιεχομένου και συμπερασμάτων στην έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών και πιστεύεται ότι η έκθεση θα συμβάλει στη βελτίωση της πολιτικής ελέγχου του καπνίσματος στη χώρα μας. Όταν η νέα κυβέρνηση εκλεγεί για να συνεχίσει με όλες τις σχετικές εργασίες, θα είναι σε θέση να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής των προτάσεων και των κατευθυντήριων γραμμών που βασίζονται σε αυτήν την έκθεση αμέσως. Πιστεύεται ότι τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές θα μειώσουν τους θανάτους κατά περίπου 21,400 και τις δαπάνες δημόσιας υγείας κατά περισσότερα από 31.1 δισεκατομμύρια μπατ, καθώς και θα συμβάλουν στη δημιουργία πρόσθετων εσόδων από φόρους κατανάλωσης τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου μπατ».

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας υπέβαλε πρόσφατα έκθεση στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και είναι παρατηρήσιμο ότι η Ταϊλάνδη είναι μία από τις μόλις 30+ χώρες όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραμένουν απαγορευμένα, όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. αντιμετώπισε προβλήματα λαθρεμπορίου και χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων παρότι ήταν παράνομα προϊόντα.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/