Phu Kradueng – Μια φορά στη ζωή

«Μια φορά στη ζωή, είμαστε κατακτητές του Phu Kradueng», λέει η πινακίδα στα ταϊλανδικά που υποδέχεται όλους τους κουρασμένους και αποφασισμένους τυχοδιώκτες όταν φτάνουν στο οροπέδιο στην κορυφή του βουνού Phu Kradueng στην όμορφη επαρχία Loei, στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Είναι μια δύσκολη αλλά καλά διευκολυνόμενη πεζοπορία που σας κάνει να κερδίσετε πάνω από 1000 μέτρα (3280 πόδια) σε περίπου 5 χιλιόμετρα, μια πεζοπορία που μπορεί να χρειαστεί από 4 έως 7 ώρες για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τον αριθμό των στάσεων ανάπαυσης που κάνετε και το συνθήκες διαδρομής.

Μοναχοί που εκτελούν την πρωινή ελεημοσύνη στο Pha Nok Khao, το μέρος από το οποίο αναχωρούν τα τραγούδια στο Phu Kradueng. Όλες οι φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο τραβήχτηκαν από τον συγγραφέα.

Η πεζοπορία στην κορυφή αυτού του βουνού θεωρείται ως δικαίωμα διέλευσης από πολλούς Ταϊλανδούς, που δεν είναι σχεδόν όλοι νέοι. Μόλις φτάσουν στην κορυφή πρέπει να περπατήσουν άλλα 4 χιλιόμετρα κατά μήκος του ευτυχώς επίπεδου οροπεδίου μέχρι το τεράστιο κάμπινγκ. Μπορείτε να νοικιάσετε σκηνές και άλλο εξοπλισμό για κάμπινγκ σε λογική τιμή στα κεντρικά του Εθνικού Πάρκου πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία, απλώς δείξτε τις αποδείξεις κατά την άφιξή σας στο κάμπινγκ (Ένας περιορισμένος αριθμός καλύβων, κατάλληλων για οικογένειες είναι διαθέσιμος, αλλά σχεδόν σίγουρα θα χρειαστεί να να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε ένα). Ωστόσο, οι προσπάθειες της πεζοπορίας γίνονται πολύ πιο ανεκτές από τα πολυάριθμα σημεία ανάπαυσης που προσφέρουν βασικά ταϊλανδέζικα φαγητά, κρύα και ζεστά ροφήματα και πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα όπως μπαστούνια πεζοπορίας, καπέλα, ακόμη και αναμνηστικά μπλουζάκια.

Σημάδι ότι οι σπουδαίοι πεζοπόροι όταν φτάσουν στην κορυφή. Το ταϊλανδικό σενάριο μεταφράζεται ως "Μια φορά στη ζωή, είμαστε κατακτητές του Phu Kradueng"

Οι τιμές σε αυτές τις περιοχές ανάπαυσης αυξάνονται όσο περισσότερο ανεβαίνετε, κάτι που είναι κατανοητό καθώς οι πωλητές ψηλότερα πρέπει να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τα αγαθά τους πολύ πιο μακριά, ο ΙΜΟ δεν πλησιάζει ποτέ να «ξεσκίσει» την περιοχή. Τώρα εδώ είναι το καλό… οι αχθοφόροι θα πάρουν το κιτ σας για 30 μπατ ανά κιλό, πιστέψτε με, είναι μια ευκαιρία, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε την πεζοπορία από το Αρχηγείο αρκετά νωρίς (περίπου στις 10 π.μ., το Εθνικό Πάρκο ανοίγει στις 6 π.μ.) ή θα πρέπει να τα μεταφέρετε όλα μόνοι σας, επίσης μπορεί να φτάσει λίγες ώρες αργότερα από ό,τι το κάνετε, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας οτιδήποτε χρειάζεστε αμέσως μόλις φτάσετε στο κάμπινγκ μόνοι σας. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα των αχθοφόρους που κουβαλούν τα φορτία τους πάνω-κάτω στο βουνό, κερδίζουν τα λεφτά τους.

Ένας από τους αχθοφόρους πλησιάζει στην κορυφή. Μεταφέρουν 30 κιλά (66 λίβρες) μέχρι το κάμπινγκ για 30 μπατ ανά κιλό

Οι περισσότεροι μένουν για τουλάχιστον 2 νύχτες στην κορυφή του βουνού, καθώς αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να δείτε μερικά από τα αξιοθέατα του οροπεδίου. Βασικό φαγητό σε ταϊλανδέζικο στιλ σερβίρεται σε μια μεγάλη περιοχή catering δίπλα στο τεράστιο κάμπινγκ με τιμές που είναι αρκετά λογικές, δεδομένου ότι όλα έπρεπε να μεταφερθούν στο βουνό. Μεγάλο μέρος του οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του κάμπινγκ, έχει επίσης επαρκή κάλυψη 4G και τα power banks μπορούν να χρεωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κέντρο Επισκεπτών με μικρή χρέωση.

Οι άγριοι ελέφαντες βρίσκονται στο οροπέδιο και τα ίχνη τους φαίνονται συχνά, αλλά οι πραγματικές θεάσεις είναι πολύ λιγότερο συχνές, συνήθως προσκολλώνται στα πιο ήσυχα τμήματα του οροπεδίου που δεν είναι ανοιχτά για περιστασιακούς επισκέπτες. Ωστόσο, το κάμπινγκ περιβάλλεται από έναν ηλεκτρικό φράκτη που κρατά έξω τους ελέφαντες αλλά όχι κάποια από τα άλλα ιθαγενή άγρια ​​ζώα. Τα ελάφια εμφανίζονται συνήθως στην κατασκήνωση και μπορεί να είναι εκπληκτικά ήμερα. Κάποιες φορές μπορεί κανείς να δει και εκεί αγριογούρουνα, τους έχω δει εκεί να αναζητούν τροφή μέχρι τα τραπέζια των ανθρώπων στο χώρο της εστίασης.

Αυτό το αγριογούρουνο είχε χάσει τον φόβο του για τους ανθρώπους και αναζητούσε τροφή για τον χώρο της εστίασης

Οι κύριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η πεζοπορία στις πολλές απόψεις των βράχων κατά μήκος της νότιας άκρης του οροπεδίου, αλλά μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και πράγματι προσφέρουν τον μόνο πραγματικά πρακτικό τρόπο για να φτάσετε στον βράχο Lom Sak, 9 χλμ. μακριά, για τη διάσημη θέα του ηλιοβασίλεμα και πίσω στο κάμπινγκ στο σκοτάδι. Παρέχονται φώτα για τα ποδήλατα και οι εκδρομές στο ηλιοβασίλεμα είναι συνήθως μια ομαδική δραστηριότητα. Μιλούσα με κάποιον που πουλούσε αναψυκτικά στην όψη του γκρεμού Pha Yeap Meak, ο οποίος μου είπε ότι ένα μικρό κοπάδι άγριων ελεφάντων μπορεί συχνά να δει από αυτόν τον βράχο στο δάσος κάτω, τώρα αυτό θα ήταν υπέροχο να το δεις!

Κοιτάζω τον γκρεμό Pha Mak Dook νωρίς το βράδυ

Υπάρχουν επίσης μερικοί καταρράκτες από μερικά από τα μονοπάτια, αλλά προφανώς, η ποσότητα της ροής του νερού ποικίλλει ανάλογα με τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες. Μια άλλη δημοφιλής δραστηριότητα είναι μια πεζοπορία 2 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Κέντρο Επισκεπτών κάθε μέρα στις 5 π.μ. (χωρίς επιπλέον χρέωση) μέχρι την θέα στο Pha Nok Aen για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ηλίου. θέα στη «Θάλασσα των Σύννεφων» (αναστροφή σύννεφων). Το Phu Kradueng έχει το δικό του, μοναδικό μικροκλίμα στο οροπέδιο, και τμήματα μερικών μονοπατιών μακριά από τους γκρεμούς μου θύμισε κάτι που μπορεί να δεις σε δάση στο Ηνωμένο Βασίλειο Μπορεί να κάνει πολύ κρύο εκεί πάνω και οι επισκέπτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι Για αυτό, έπεσε στους 7 βαθμούς Κελσίου το βράδυ στην πρόσφατη επίσκεψή μου και συχνά κάνει ακόμα πιο κρύο από αυτό. Μόλις ο ήλιος ξεπεράσει την ομίχλη νωρίς το πρωί, αν και το κλίμα είναι υπέροχο τόσο για πεζοπορία όσο και για ποδηλασία και πράγματι αυτό το δροσερό κλίμα είναι μέρος του λόγου που οι Ταϊλανδοί απολαμβάνουν να περνούν χρόνο εκεί.

Γραφική λίμνη Anodard, περίπου 2 χλμ. από το κάμπινγκ

Μια πεζοπορία στην κορυφή του Phu Kradueng ξεκινά στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Πάρκου όχι πολύ μακριά από τον αυτοκινητόδρομο 201 στο δρόμο προς το Leoi. Οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν εκεί και χρησιμοποιούν το δωρεάν χώρο στάθμευσης στα κεντρικά. Είναι επίσης δυνατό να πάρετε ένα λεωφορείο από τον τερματικό σταθμό λεωφορείων Mochit της Μπανγκόκ για το κοντινό Pha Nok Khao, έναν μικροσκοπικό οικισμό στους πρόποδες ενός εντυπωσιακού βράχου βουνού, και από εκεί θα σας μεταφέρουν songthaews (λεωφορεία δύο σειρών όπως τα Pattaya 'Baht Buses'). στην έδρα του Εθνικού Πάρκου. Καθώς τα λεωφορεία φτάνουν συχνά στο Pha Nok Khao πολύ νωρίς το πρωί και αναχωρούν πολύ αργά το βράδυ, υπάρχει ένα μεγάλο εστιατόριο που πουλά προμαγειρεμένα γεύματα, ποτά και σνακ και παρέχει ακόμη και χώρους ανάπαυσης για κουρασμένους ταξιδιώτες.

Οι ξένοι χρεώνονται 200 ​​μπατ για να εισέλθουν στο Εθνικό Πάρκο Phu Kradueng, το οποίο εξακολουθεί να παίζει μαζί με την πολύ επικρινόμενη πολιτική «διπλής τιμολόγησης», αλλά αντιπροσωπεύει καλύτερη αξία από πολλά άλλα εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης λόγω του αριθμού των διαθέσιμων εγκαταστάσεων, των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε και του χρόνου είναι πιθανό να περάσετε εκεί. Το Phu Kradueng είναι κλειστό για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών (τέλη Απριλίου έως αρχές Οκτωβρίου) και τα μονοπάτια συχνά γίνονται πολύ λασπωμένα και γεμάτα νερό μετά από δυνατή βροχή ακόμα και έξω από αυτό. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εθνικό Πάρκο Phu Kradueng (+66 42 810 833) για ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες, εάν είναι απαραίτητο.

Ένα μεγάλο ελάφι ελάφι sambar μπροστά από τα μικρά εστιατόρια στο χώρο εστίασης

Έχω κάνει το οδοιπορικό στο Phu Kradueng 3 φορές τώρα και απόλαυσα κάθε επίσκεψη, αν και η πεζοπορία που έκανα τον Οκτώβριο του 2020 ήταν μια λασπώδης και ολισθηρή υπόθεση, γι' αυτό αξίζει να έχετε κατά νου τον καιρό όταν κανονίζετε μια επίσκεψη. Εάν έχετε την ευελιξία, τότε θα συμβούλευα μια επίσκεψη στα μέσα της εβδομάδας, καθώς το κάμπινγκ τείνει να έχει πολύ περισσότερο κόσμο το Σαββατοκύριακο, ειδικά εάν είναι σε οποιαδήποτε περίοδο διακοπών.

Ταξιδεύω στην Ταϊλάνδη κάθε χρόνο από το 1987 και διατηρώ ένα κανάλι στο YouTube που ονομάζεται “Karl's Thailand” που εστιάζει στην πιο περιπετειώδη πλευρά της Ταϊλάνδης. Θα ανεβάσω ένα βίντεο από μια πρόσφατη επίσκεψη στο Phu Kradueng που έκανα με τον Michael από το "Προσπάθεια περιπέτειας Podcast" σύντομα το οποίο θα δείξει τόσο την ανάβαση όσο και μερικές από τις βασικές τοποθεσίες για επίσκεψη στο οροπέδιο. Το κανάλι μου στο YouTube διαθέτει πολλές συναρπαστικές τοποθεσίες στην Ταϊλάνδη. Ακολουθεί ένα πρόσφατο βίντεο που παρουσιάζει μια άλλη περιπετειώδη πεζοπορία στην επαρχία Kanchanaburi.

 

Εγγραφείτε