Guest Op-Ed: Economic Recovery in Southeast Asia

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DestinAsian

Το Γραφείο Μακροοικονομικών Ερευνών SEAN+3 προβλέπει ότι η Νοτιοανατολική Ασία θα επιτύχει οικονομική ανάπτυξη 4.9% το 2023.

Υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας, από τις πληθωριστικές πιέσεις μέχρι την πανδημία του Covid-19 και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο John Woods, Chief Investment Officer της Credit Suisse για την Ασία-Ειρηνικό, προειδοποίησε για υψηλή αστάθεια νομισμάτων και αυξήσεις επιτοκίων.

Υπάρχουν επίσης διαχωρισμοί σε όλο τον κόσμο που είχαν αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια οικονομία, από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας έως τις ασταθείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στη 17η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας τον Νοέμβριο του 2022, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μινχ Τσιν επανέλαβε την ύψιστη σημασία της οικονομικής ανάκαμψης που περιστρέφεται γύρω από τις ρευστές αλυσίδες εφοδιασμού, τη βιωσιμότητα και τις ανοιχτές οικονομικές αγορές.

Ο τουρισμός και η ψηφιοποίηση είναι επίσης βασικά στοιχεία που θα τονώσουν την οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Tesla επιδιώκει να αναπτύξει τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ινδονησία, αξιοποιώντας τα τεράστια αποθέματα μεταλλεύματος νικελίου της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στη 14η Σύνοδο Κορυφής για το Τρίγωνο Ανάπτυξης Ινδονησίας-Μαλαισίας-Ταϊλάνδης που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo τόνισε τη βιωσιμότητα ως έναν από τους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάκαμψης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επί του παρόντος, τα κράτη της ASEAN εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας προέτρεψε τα κράτη της ASEAN να επισπεύσουν την υιοθέτηση του Πλαισίου Ανάπτυξης Πράσινης Πόλης 2019-2036 και να χρησιμοποιήσουν καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία προβλέπεται να πλήξει το 35% όλων των πηγών ενέργειας έως το 2025.

Πριν από λίγο καιρό, το Λάος και η Σιγκαπούρη υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για να συνεργαστούν για τη διανομή και τη μέτρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Λάος.

Τον Ιούνιο του 2022, η Σιγκαπούρη εισήγαγε υδροηλεκτρική ενέργεια από το Λάος, ένα είδος ανανεώσιμης ενέργειας.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ταϊλάνδης εξαρτάται από τον υπερπόντιο τουρισμό καθώς συνεισφέρει περίπου το 12% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ταϊλάνδης προβλέπει ότι τα έσοδα από τον ξένο τουρισμό θα αυξηθούν στα 1.2 τρισεκατομμύρια μπατ φέτος, με υπερδιπλασιασμό των τουριστικών επισκέψεων σε 23.5 εκατομμύρια αφίξεις.

Η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών θα γαλβανιζόταν σημαντικά από το φθηνότερο μπατ και το γρήγορο άνοιγμα των συνόρων της Κίνας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Νοτιοανατολικής Ασίας θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής της ανάκαμψης.

Τον Νοέμβριο του 2022, οι κεντρικές τράπεζες της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με τη συνδεσιμότητα περιφερειακών διασυνοριακών πληρωμών.

Η βελτίωση της περιφερειακής ενοποίησης πληρωμών θα διασφαλίσει τη συνεκτικότητα και θα επιτρέψει στις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ αυτών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να είναι λιγότερο δαπανηρές, ταχύτερες και πιο διαφανείς.


Η ενοποίηση διασυνοριακών πληρωμών, η οποία περιλαμβάνει μηχανισμούς μεταφοράς κεφαλαίων, όπως κωδικούς QR και γρήγορη πληρωμή, θα ενίσχυε επίσης την οικονομική ολοκλήρωση και τις δραστηριότητες τονώνοντας τις επενδύσεις, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Στο μέλλον, αυτή η ψηφιακή πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι διμερείς σχέσεις με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψίστης σημασίας.

Η Κίνα και η ASEAN είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του άλλου. Κατά τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους, το διμερές εμπόριο μεταξύ ASEAN και Κίνας ανήλθε συνολικά σε 798.4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Και τα δύο μέρη μπορούν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τους στενούς δεσμούς τους και να συνεργαστούν στενά σε πολλούς τομείς για να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

Στη σύνοδο κορυφής της ASEAN που πραγματοποιήθηκε στην Καμπότζη τον Νοέμβριο του 2022, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί στενά με την ASEAN στην ψηφιοποίηση, τη μετάβαση στην ενέργεια και το εμπόριο.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση για περαιτέρω συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής με τα κράτη της ASEAN.

Στην 29η Συνάντηση Οικονομικών Ηγετών της APEC, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επανέλαβε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη της ASEAN για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Κίνα έχει επενδύσει στην ταχεία οδό Phnom Penh-Sihanoukville και στον σιδηρόδρομο Κίνας-Λάος, που άνοιξαν και οι δύο τα τελευταία χρόνια.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, η Κίνα κατασκευάζει επίσης τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ανατολικής ακτής της Μαλαισίας και τη σιδηροδρομική γραμμή Κίνας-Λάος-Ταϊλάνδης.

Κατά τη διάρκεια της 10ης Επιχειρηματικής Συνόδου Κορυφής ASEAN-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr. επανέλαβε την ύψιστη σημασία των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ του ASEAN και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας μεταξύ των δύο μπλοκ.

Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα Εργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων ASEAN-ΕΕ 2022-2023 παρέχει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει στην επίλυση οικονομικών προκλήσεων και στην εκμετάλλευση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Στην Αναμνηστική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo ενθάρρυνε και τα δύο μπλοκ να επικεντρωθούν στη συμπερίληψη, στις οικονομικές δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας και στη βιωσιμότητα.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας τόνισε επίσης ότι και τα δύο μέρη μπορούν να συνεργαστούν αναπτύσσοντας πράσινες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι οικονομολόγοι της Standard Chartered προέβλεψαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το 2023, η Νοτιοανατολική Ασία θα είχε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Αυτό είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Όνομα συγγραφέα: Ong Bo Yang

Βιογραφία

Αυτή τη στιγμή είμαι φοιτήτρια μεταπτυχιακού, με ειδικότητα στο Master of Science στη Διαχείριση Προγραμμάτων και Έργων στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Έχω γράψει 23 Op-Eds για 14 Asean News Media, συμπεριλαμβανομένων των The Phnom Penh Post της Καμπότζης, της Daily Tribune των Φιλιππίνων, των Business Times της Σιγκαπούρης, της Bangkok Post της Ταϊλάνδης και του VNExpress του Βιετνάμ.

Μπορείτε να δείτε τα δημοσιευμένα άρθρα μου μέσω αυτού του συνδέσμου:

https://linktr.ee/aseanwriter

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/