Εκδοτική Γνώμη: Το αδιάκοπο flip flopping στις εντολές μάσκας βλάπτει τον τουρισμό

Σήμερα το πρωί, 3 Ιουνίου 2022, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη «σαγιονάρα», ακόμη και για την Ταϊλάνδη όπου οι αποφάσεις αλλάζουν συχνά γρήγορα.

Πρώτον, για αναφορά, ένα flip flop είναι μια ξαφνική ανατροπή μιας απόφασης, μερικές φορές ακόμη και όταν εξετάζεται ή ανακοινώνεται για εβδομάδες πριν.

Χθες, 2 Ιουνίου, ο Κυβερνήτης του Πουκέτ ανακοίνωσε μια νέα διαταγή που περιείχε μια πιλοτική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι μάσκες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν σε παραλίες, πάρκα και υπαίθρια αθλητικά γήπεδα, εάν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από κάποιον άλλο. Στα χαρτιά, ειδικά σε κάποιον από τις δυτικές χώρες όπου οι εντολές μάσκας έχουν εκλείψει εδώ και μήνες, αυτό ακούγεται λογικό.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα το πρωί, 3 Ιουνίου, λιγότερο από μία ημέρα, η παραγγελία ακυρώθηκε από τον κυβερνήτη και οι εντολές μάσκας παρέμειναν, ακόμη και στην παραλία. Η αντίδραση από το αγγλόφωνο κοινό μας ήταν γρήγορη και σχεδόν καθολικά αρνητική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να είμαστε δίκαιοι, η εντολή δεν φαίνεται να ενοχλεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας στην Ταϊλάνδη ή πολλούς Ταϊλανδούς αναγνώστες. Αλλά σίγουρα ενοχλεί τους πιθανούς τουρίστες από πολλές χώρες, κάτι που αποτελεί τεράστια εστίαση για την Ταϊλάνδη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Επίσης ενοχλεί πολλούς ομογενείς, διαβάζοντας τουλάχιστον τα email μας και τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι σαφές τι οδήγησε σε αυτή τη γρήγορη αντιστροφή, αν και πολλοί άνθρωποι υπέθεσαν πιθανή επιρροή της κεντρικής κυβέρνησης από το Κέντρο Διαχείρισης Καταστάσεων Covid-19 ή CCSA, το οποίο εκτελεί την απάντηση για τον Covid-19 για το Βασίλειο.

Η Ταϊλάνδη έχει μια εντολή μάσκας, η οποία καλύπτεται με τη μία ή την άλλη μορφή βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης, από τότε που ξεκίνησε ουσιαστικά ο Covid19. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς πολλές χώρες το είχαν. Αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ότι η Ταϊλάνδη εξακολουθεί να έχει μια πλήρη εντολή σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν κάποιος είναι εντελώς μόνος που οδηγεί τη μοτοσικλέτα του ή περπατά σε μια παραλία. Και, ναι, κάποιος ΜΠΟΡΕΙ, εάν η αστυνομία επιλέξει να το κάνει, να χρεωθεί επειδή δεν φοράει μάσκα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι παρατείνονται επί του παρόντος έως τα τέλη Ιουλίου 2022.

Οι περισσότερες άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει τις εντολές μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μερικές για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε επιστημονικό επιχείρημα σε αυτό το άρθρο σχετικά με τις μάσκες και την αποτελεσματικότητα εκτός, απλώς σημειώστε ότι οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους γείτονες της Ταϊλάνδης όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Καμπότζη, έχουν εγκαταλείψει τις εντολές υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Εδώ και μήνες, η Ταϊλάνδη ολοκληρώνει δυνητικά την εντολή της μάσκας, τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους σε μέρη όπως πάρκα και παραλίες ή τουριστικές περιοχές.

Στα μέσα του περασμένου μήνα, Μαΐου 2022, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την ακύρωση εντολών μασκών, στο λιγότερο σε εξωτερικούς και μη πολυσύχναστους χώρους, ή να οδηγείς μόνος σου ένα όχημα κ.λπ. Τα σχόλια, ειδικά από ξένους και πιθανούς τουρίστες, ήταν άμεση και θετική.

Ωστόσο, μόνο λίγες μέρες αργότερα, φαινομενικά από συζητήσεις πίσω και πίσω στα παρασκήνια με ταϊλανδούς αξιωματούχους με διαφορετικές απόψεις, αυτή η πρόταση άλλαξε σε «μόνο ορισμένες περιοχές και ζώνες».

Στη συνέχεια, μόνο λίγες μέρες αργότερα, τόσο ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-O-Cha όσο και ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Anutin Charnvirakul είπαν ότι διαφωνούν με την πρόταση και οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από τις περιπτώσεις που βρίσκονται στα ιδιωτικά τους σπίτια, ουσιαστικά σκοτώνει την πρόταση προς το παρόν.

Αυτό οδήγησε στο ότι ο Κυβερνήτης του Πουκέτ φαινομενικά προσπαθεί να κάνει τη δική του χαλάρωση έξω και έκλεισε χθες.

Συγκεκριμένα, ο τομέας του τουρισμού, της φιλοξενίας και των επιχειρήσεων, ακόμη και ο νέος κυβερνήτης της Μπανγκόκ έχουν πει ότι η εντολή πρέπει να χαλαρώσει, τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους και σε τουριστικές περιοχές, αλλά με τους κορυφαίους αξιωματούχους να διστάζουν να χαλαρώσουν έστω και ελαφρώς την εντολή, αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν. Φυσικά, η επιβολή της εντολής στην πραγματικότητα είναι χαμηλή, ειδικά σε νησιά και τουριστικές περιοχές όπως η Πατάγια. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει εντελώς να φορούν μάσκες εκτός από τις 7-11, ειδικά οι ξένοι τουρίστες, σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, για έναν ξένο τουρίστα που μπορεί να μην γνωρίζει αυτό το γεγονός ή να κάνει έρευνα, το μόνο που μπορεί να δει είναι ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει μια υπαίθρια εντολή και μπορεί ως αποτέλεσμα να επιλέξει διαφορετικό προορισμό διακοπών. Φυσικά, το μπρος-πίσω flip flopping δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Τώρα, φυσικά, ακόμα κι αν αρθεί η εντολή, κάποιος θα μπορούσε να φοράει μάσκα αν το επέλεγε. Υποστηρίζω την επιλογή όλων να το κάνουν και είμαι λάτρης των σωστά τοποθετημένων, μη υφασμάτινων μασκών για πολυσύχναστες περιοχές που δεν διαθέτουν αερισμό, με τη μάσκα να καθαρίζεται και να αλλάζεται τακτικά. Αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή και σχεδόν όλη η χρήση μάσκας έχει γίνει συμμόρφωση ή θέατρο, τουλάχιστον στην Πατάγια, όπως μόνος σε ένα μηχανάκι, στην παραλία ή να βάλεις για να περάσεις από την είσοδο ενός πολυσύχναστου μπαρ ή εστιατόριο και στη συνέχεια απογειωθείτε αμέσως.

Μέχρι να μπορέσουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να συνέλθουν και να καταλήξουν σε μια λογική μεσαίας πολιτικής, τουλάχιστον προς το παρόν, ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποφέρει και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μπερδεύονται.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/