Γνώμη επισκέπτη: Η σημασία της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα: Δίνοντας στα παιδιά μια δίκαιη ευκαιρία να μάθουν στην Ταϊλάνδη

Μια γνώμη επισκέπτη από: Sarah Dubreuil, Business Development Manager, Save the Children Ταϊλάνδη 

Somxay Inthasone, Τεχνικός Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Save the Children Ταϊλάνδη

  Απρίλιος 23rd σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μια ημέρα που γιορτάζει το διάβασμα – ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μάθησης για τα μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια της μόρφωσής τους. Ωστόσο, πολλά παιδιά στην Ταϊλάνδη, ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες, δεν έχουν τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να διαβάσουν και να μάθουν αποτελεσματικά.

  Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι μια περίοδος ραγδαίων αλλαγών και οι πρώιμες εμπειρίες του επηρεάζουν άμεσα την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου του. Αυτό παρέχει τη βάση για τη μελλοντική μάθηση, υγεία και συμπεριφορά τους. Εάν τα παιδιά δεν εκπληρώνουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες σε αυτά τα βασικά πρώτα χρόνια, μπορεί να έχει άμεσο και μακροχρόνιο αντίκτυπο στο μέλλον τους.

  Η δημογραφική και γεωγραφική εξάπλωση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην Ταϊλάνδη είναι εξαιρετικά άνιση. Στην επαρχία Narathiwat στη Νότια Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, μόνο το 45% των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών φοιτά στο νηπιαγωγείο (ο εθνικός μέσος όρος είναι 84%) και μόνο 2 στα 10 παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο στην περιοχή Si Sakhon είναι διδάσκονται σε γλώσσα που καταλαβαίνουν. 

  Μια άλλη έρευνα στο Si Sakhon έδειξε ότι υπάρχει τόσο έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τον ρόλο των γονέων και των φροντιστών στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους, όσο και περιορισμένη διαθεσιμότητα υλικού ανάγνωσης στην τοπική γλώσσα. Το 2016, η Save the Children Ταϊλάνδη διεξήγαγε μια μελέτη στις επαρχίες Narathiwat και Tak και διαπίστωσε ότι τα παιδιά στην επαρχία Narathiwat είχαν 30 έως 50% χαμηλότερη βαθμολογία από τους συνομηλίκους τους στη βορειοδυτική περιοχή στους τέσσερις τομείς που αξιολογήθηκαν: αναδυόμενος γραμματισμός, έκτακτη αριθμητική, φυσική ανάπτυξη. , και Κοινωνικο-Συναισθηματική Μάθηση (αξιολόγηση IDELA).

Υπάρχουν έργα σε όλη την Ταϊλάνδη που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη γεωγραφική εκπαιδευτική ανισότητα και να προσφέρουν στα παιδιά την πρόσβαση στην ανάγνωση και τη μάθηση και τα εργαλεία που τους αξίζουν. Τα έργα Save the Children 'First Read' και 'Eat, Play, Love, Read' τρέχουν στο Si Sakhon από το 2016 με τους συνεργάτες του Yala Rajabhat University και το Perkasa Foundation. Αυτά τα έργα βασίζονται σε μια απλή υπόθεση: η αύξηση της συμμετοχής των γονέων στη φροντίδα και η βελτίωση της πρόσβασης σε συναρπαστικά παιδικά βιβλία σε δύο γλώσσες (ταϊλανδικά και μαλαγιού) θα βελτιώσει τον αλφαβητισμό και την αριθμητική.

Με την υποστήριξη του δικτύου Father's Reading και τοπικών συγγραφέων, έχουν δημιουργηθεί πολλά δωρεάν παιδικά βιβλία Thai-Malayu και είναι δωρεάν να Κατεβάστε. Τα βιβλία έχουν λειτουργήσει εξαιρετικά καλά. Το 2021, η Save the Children Ταϊλάνδη πραγματοποίησε μια αξιολόγηση που έδειξε αύξηση 16% τόσο στον αλφαβητισμό όσο και στην αριθμητική από μια έρευνα του 2019. Τα έργα έλαβαν βασιλική έγκριση, με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, την Πριγκίπισσα Maha Chakri Sirindhorn να παραδίδει ένα βραβείο για ένα «Εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών» στην Kaewta Sangsuk και τον Rapeepan Phatanavech, τους συγγραφείς του «The Story of a Μεγάλο Καρπούζι» στις 26 Μαρτίουου, 2022.

Έργα όπως αυτό αξιοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες των γονέων που συνειδητοποιούν τη δική τους δύναμη στη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών των παιδιών τους και πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση, η μάθηση και η θετική ανατροφή των παιδιών σε αυτούς τους στόχους:

 «Η σχέση της κόρης μου και εμένα είναι πιο στενή από ποτέ. Τώρα ξέρω δραστηριότητες και τρόπους να παίζω με το παιδί μου. Είναι επίσης πολύ αφοσιωμένη και χαρούμενη με τα παιχνίδια και τα βιβλία με παραμύθια που της έδωσε η δασκάλα του σχολείου. Αυτές οι δραστηριότητες είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της πρώιμης μάθησης» – Ο Karim Yahmalae, ένας 58χρονος πατέρας από το Narathiwat που αναλογίζεται τη σχέση του με την κόρη του από τότε που συμμετείχε στην παρέμβαση Eat Play Love Read.

  Η διασφάλιση της συνέχειας και επέκτασης αυτών των έργων, και έργων σαν αυτά, που δίνουν έμφαση στην πρόσβαση σε υλικό ανάγνωσης και μάθησης, και θετικά περιβάλλοντα στο σπίτι και φροντιστές, θα κάνει θετικά βήματα προς τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ταϊλάνδης και ένα λαμπρότερο μέλλον για όλα τα παιδιά στην Ταιλάνδη.   

Φωτογραφία: Save the Children

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/