Ο Thomas Cook στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, 600,000 τουρίστες θα μπορούσαν να αποκλειστούν σε όλο τον κόσμο

ΛΟΝΔΙΝΟ: Η πιθανή χρεοκοπία του Βρετανού τουριστικού πράκτορα Thomas Cook, ο οποίος έδινε μάχη για την επιβίωση την Κυριακή, θα ήταν βόμβα για τους Ευρωπαίους παραθεριστές και θα πυροδοτούσε μια επιχείρηση επαναπατρισμού μαμούθ.

Εδώ είναι οι επιπτώσεις για τους τουρίστες σε περίπτωση κατάρρευσης του γίγαντα 178 ετών.

Τι γίνεται σε περίπτωση χρεοκοπίας;

Εάν η αντιμαχόμενη εταιρεία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια διάσωσης των 200 εκατομμυρίων λιρών ή να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση πτώχευσης στη Βρετανία.

Οι δραστηριότητες του ομίλου θα σταματήσουν αμέσως, αναγκάζοντας τα ταξιδιωτικά του πρακτορεία να κλείσουν, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα του και αφήνοντας τους 22,000 υπαλλήλους του ομίλου παγκοσμίως - 9,000 από τους οποίους βρίσκονται στη Βρετανία - χωρίς δουλειά.

Διευθυντές, πιθανώς από ελεγκτικά γραφεία, θα διοριστούν για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αγοραστή, να αναδιαρθρώσουν το χρέος του ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Περίπου 600,000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επαναπατριστούν, συμπεριλαμβανομένων 150,000 Βρετανών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση στη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες, τη μέγιστη διάρκεια των περισσότερων διαλειμμάτων πακέτου του Thomas Cook.

Ποιος θα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης;

Η Βρετανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του επαναπατρισμού, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πτώχευσης της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Monarch τον Οκτώβριο του 2017.

Ο λογαριασμός αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένων των 600 εκατομμυρίων λιρών μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η CAA έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται «Επιχείρηση Matterhorn», που πήρε το όνομά της από μια αμερικανική επιχείρηση βομβαρδισμού κατά των ιαπωνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα δοθεί αριθμός τηλεφώνου για τους παραθεριστές που επηρεάζονται.

Τι προστασία έχουν οι παραθεριστές;

Η Thomas Cook διαβεβαίωσε τους Βρετανούς πελάτες της ότι προστατεύονται από την «εγγύηση ATOL».

Αυτό το σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία, διαχειρίζεται η ΥΠΑ και καλύπτει τουρίστες που έχουν αγοράσει ταξίδια all inclusive με πτήσεις και ξενοδοχεία.

Οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη σε διακοπές θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαμονή τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν κανονικά, με άλλες εταιρείες να παρέχουν τις υπηρεσίες.

Όσοι δεν έχουν φύγει ακόμη θα λάβουν επιστροφή χρημάτων ή θα τους προσφερθούν εναλλακτικές διακοπές.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια ισχύει για ταξιδιώτες οργανωμένων διακοπών που έκαναν κράτηση σε άλλες χώρες της ΕΕ, διασφαλίζοντας την επιστροφή χρημάτων και τον επαναπατρισμό σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Η CAA έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν τα πάντα για να φέρουν τους τουρίστες πίσω την προγραμματισμένη ημέρα.

Οι ταξιδιώτες που έχουν αγοράσει μόνο αεροπορικά εισιτήρια από την Thomas Cook δεν καλύπτονται από την ATOL, αλλά μπορούν να απευθυνθούν στον πάροχο πιστωτικών καρτών ή στους ασφαλιστές τους για επιστροφή χρημάτων.

Η Pattaya News σημειώνει ότι η Thomas Cook φέρνει πάνω από 100,000 τουρίστες στην Ταϊλάνδη το χρόνο, κυρίως στο Πουκέτ και την Μπανγκόκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους.

Πηγή: Bangkok Post

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/